Gastronomie

6 ciorbe românești în top 50 mondial / Rețeta celei clasate la un pas de podium

6 ciorbe românești în top 50 mondial.

România este bine reprezentată în cel mai recent clasament gastronomic întocmit de Taseatals. Are 6 ciorbe clasate între primele 50 din lume, cea de pe a 4-a poziție fiind 100% creația unei gospodine din zona Moldovei.

6 ciorbe românești în top 50 mondial

Ciorba rădăuțeană (foto) ocupă locul 4 în acest top, așa cum a informat Antena 3. Pe a 13-a poziție se află supa de pui cu tăiței. Ciorba de perișoare este pe locul 19, iar cea de văcuță, pe locul 21. Ciorba tradițională de pui se situează pe locul 35, iar borșul de miel, pe 43. Paradoxal, lipsește ciorba de burtă, extrem de apreciată de mulți români.

Ierarhia completă, în imaginea de mai jos

6 ciorbe românești în top 50 mondial | MyTex.ro
6 ciorbe românești în top 50 mondial / Rețeta celei clasate la un pas de podium 10

Rețeta originală a ciorbei rădăuțene

Așa cum a relatat Laura Adamache, ciorba rădăuțeană este creația doamnei Cornelia Dumitrescu, expertă în arta culinară. Iată rețeta:

Ingredientele necesare

  • 1 kg pulpe și piept de pui
  • 2 rădăcini pătrunjel
  • 100 g rădăcina țelină
  • 2 rădăcini păstârnac
  • 2-3 morcovi medii
  • 1 praz (doar partea albă)
  • 4-5 căței de usturoi
  • 2 gălbenușuri
  • 250 ml smântână fermentată
  • oțet dupa gust (cca 50 ml)

Se taie pulpele și pieptul de pui în bucăți mai mici și se pun într-o oală cu 4 l de apă. Punem ciorba pe foc foarte mic și o spumăm regulat. În momentul în care nu se mai formează spumă (cca 15 minute), adăugăm țelina, morcovii, păstârnacul, pătrunjelul și prazul (doar partea albă) tăiate în bucăți potrivite. Fierbem cca 1 oră, pe foc mic sau până când legumele sunt fierte și carnea se desprinde de pe oase.

Scoatem carnea și legumele din ciorbă. Îndepărtăm pielițele de pe copane și piept și tăiem carnea de pui în șuvițe subțiri. Punem carnea din nou în ciorbă.

Fierbem ciorba, pe foc mic, încă 5 minute, apoi stingem focul și lăsăm ciorba „să își tragă sufletul” până preparăm liezonul.

Într-un vas separat, amestecăm galbenușurile si smântâna. Adaugăm peste ele 2-3 din ciorba fierbinte, amestecăm bine și adaugăm amestecul obținut în oală cu ciorba rădăuțeană. Atentie, ciorba nu trebuie să fiarbă! Așadar, adaugăm liezonul abia după ce stingem focul.

Amestecăm cu grijă, fără grabă. La sfârșit punem usturoiul, dat prin răzătoarea cu găuri mici, și oțetul.

Servim ciorba rădăuțeană cu pătrunjel proaspăt tocat.

Foto: lauraadamache.ro


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
6 luni în urmă

[…] Margareta Todor, o gospodină desăvârșită (fostă apreciată educatoare, în prezent pensionară), ne-a trimis pe adresa redacției o rețetă de sezon. […]

Back to top button