Expres

Ziua Armatei, sărbătorită din nou public și la Brașov

Ziua Armatei, sărbătorită din nou public. Brașovenii sunt așteptați astăzi, începând cu ora 10.00, în Piața Unirii, pentru a sărbători Ziua Armatei. După doi ani de restricții pandemice, când festivitățile au avut loc în format restrâns, este celebrată din nou cu public. La eveniment vor participa Cătălin Văsii – prefectul județului Brașov, Adrian Veștea – președintele Consiliului Județean Brașov, Allen Coliban – primarul municipiului Brașov. De asemenea, va fi prezent comandantul Garnizoanei Brașov, comandanți de mari unități și unități din Garnizoana Brașov, reprezentanți ai altor instituții publice, veterani, cadre militare în rezervă și în retragere, public.

Ceremonia va începe cu întâmpinarea persoanei oficiale – prefectul județului, Cătălin Văsii. Urmează salutul drapelului de luptă, intonarea imnului național al României, oficierea serviciului religios. Vor fi alocuțiuni referitoare la însemnătatea Zilei Armatei României, depunere de coroane și jerbe de flori, defilarea gărzii de onoare și a muzicii militare.

Timp de o jumătate de oră, între 10.15 și 10.45, traficul rutier din zona Pieței Unirii va fi întrerupt. În acest interval va fi defilarea militarilor din cadrul Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmisegetuza”. Ca urmare, vor apărea unele dereglări ale graficelor de circulație ale liniilor 4, 50 și 52.

Instituită din 1959

Ziua Armatei, sărbătorită din nou public. În fiecare an, la 25 octombrie, este sărbătorită Ziua Armatei României. A fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959.

Ziua de 25 Octombrie 1944 este cea în care ultima palmă de pământ românesc a fost eliberată de sub ocupația străină din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Astfel, se atingea obiectivul major al momentului întoarcerii armelor de la 23 august 1944: eliberarea întregului teritoriu de sub ocupaţia germano-maghiară. Astfel se anulau consecinţele Dictatului de la Viena din 30 august 1940/

Articole asemănătoare

În campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial, efortul de război a implicat dislocarea pe front a aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 și-au pierdut viața, aproape 60.000 au fost dați dispăruți, iar peste 330.000 au fost răniți în luptă.
După eliberarea teritoriului național, la 25 octombrie 1944, Armata României a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei și Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe și sacrificii, la marea victorie obținută la 9 mai 1945, ce a marcat sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button