Expres

[ViDEO] „Unirea Principatelor Române a început la BRAȘOV!”

  • Unire Piata Unirii  (4)_246756.JPG
  • Hora Unirii (3)_246759.JPG
 

Chiar dacă şi în acest an temperaturile au fost neprietenoase, câteva sute de brașoveni au luat parte la sărbătorirea a 159 de ani de la înfăptuirea Unirii dintre Moldova și Ţara Românească. Ceremoniile oficiale, organizate de Instituţia Prefectului împreună cu Junii din Şcheii Braşovului şi Braşovechi, au avut loc în Piaţa Unirii. Oficialități civile (prefectul Marian Rasaliu, subprefectul Ciprian Băncilă, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Adrian Gabor, parlamentari de Braşov şi şefi ai instituţiilor deconcentrate, o absență notabilă fiind a reprezentanților Primăriei) și militare, preoți, Juni din Șcheii Brașovului și Juni Brașovecheni (acest din urmă grup poartă pe steag chipul domnitorului Unirii, Alexandru Ioan Cuza), dar și alți brașoveni, de toate vârstele, cu steaguri tricolore, unii îmbrăcaţi în costume populare, au luat parte la ceremonialul religios și militar, organizat în jurul Monumentului Eroilor Desrobitori de Neam din Piața Unirii. Soborul de preoți în frunte cu protopopul Braşovului, pr. Gheorghe Dănuţ Benga, a oficiat o slujbă de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile dăruite țării și poporului român, dar și de binecuvântare. Iar pentru că este o zi de sărbătoare a unui act istoric ce a însemnat decenii de bătălii diplomatice şi politice, nu jertfe pe câmp de bătălie, nu au mai fost depuse coroane în amintirea eroilor. În alocuţiunea sa, prefectul a evocat momentul istoric, subliniind cu mândrie că de la Brașov a început Unirea, aici fiind redactate, în 12 mai 1848, „Prinţipiile noastre pentru reformarea patriei”, de către revoluționarii pașoptiști refugiați din Moldova, printre primele deziderate fiind cel al unirii românilor: ,,Dincolo de toate suntem brașoveni, iar mica Unire, Unirea celor două principate, Țara Românească și Moldova, aș putea spune că a început la Brașov. Astfel, în 12 mai 1848, a fost semnat aici, la noi în oraș, actul referitor la principiile reformei celor două Principate Române. Sunt mândru de acest lucru, sunt mândru de faptul că sunt brașovean și le urez, tuturor românilor: «La mulți ani!»” (video 2). Despre evenimentul istoric de acum 159 de ani și legătura cu Brașovul, mai ales cu Șcheiul, a vorbit și dr. în istorie Alexandru Stănescu (video 3), secretarul Uniunii Junilor.
Ansamblul „Măgura Codlei” a oferit un minirecital de cântece și dansuri populare. La final, toți cei prezenți, cu mic, cu mare, s-au prins în „Hora Unirii” (video 1), intonată de fanfara Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă”care s-a încheiat cu aplauze și chiote de bucurie.



Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare