Expres

[ViDEO] BRAȘOV. Spitalul Sf. Constantin a fost oficial deschis în noua „casă” – tot la nivel european

 

În prezența autorităților locale, a unor personalități medicale din țară și din Elveția, astăzi a fost inaugurată oficial noua „casă” a Spitalului Sf. Constantin (video 1 – prezentarea unității și video 7 – tăierea panglicii), în zona Dârste, printr-o investiție exclusiv privată de 23 de milioane de euro.

În luna iulie 2019 echipa medicală a efectuat prima intervenție chirurgicală în acest nou spital practic deschis în Brașov, pe Calea București nr. 318, fiind astfel regenerată o întreagă zonă de clădiri ce deveniseră o ruină după închiderea fabricii Pantex, după cum a subliniat primarul Brașovului, George Scripcaru.
O investiție de 23 milioane de euro, care se întinde pe o suprafață de 2,8 hectare, într-un cadru natural de excepție, străjuit de masivele Piatra Mare și Postăvarul, noul Spital Sf. Constantin beneficiază de o suprafață construită de peste 12.000 mp și 100 locuri de parcare amenajate pentru pacienți și vizitatori.
Șase săli de operație, o secție de terapie intensivă de 250 mp, 150 paturi de spitalizare de zi și continuă, laborator de angiografie și cateterism cardiac, departament de imagistică medicală dotată cu cele mai noi și performante echipamente RMN, CT, Rx, respectiv mamograf cu tomosinteză completează profesionalismul și dăruirea întregii echipe medicale, continuând să facă din Spitalul Sf. Constantin alternativa viabilă pentru pacienți din țară și străinătate.

Spital de nivel european încă din 2011

Unitatea sanitară a reprezentat șansa ca brașovenii și nu numai să fie tratați la nivel european la ei acasă încă de la inaugurarea din martie 2011 în vechiul sediu, pe locul altei fabrici dezafectate (Colgate-Nivea) de pe Iuliu Maniu. În cei peste 8 ani de activitate, consolidarea poziției în piața serviciilor medicale și atingerea maturității business-ului au determinat necesitatea integrării de noi specialități și completarea serviciilor medicale astfel încât să fie posibilă abordarea internă a cazurilor onco-chirurgicale complexe. Bazându-se pe experiența unei echipe medicale de excepție, formată din medici specializați și chiar repatriați din Franța sau Elveția, dr. Eugeniu Banu (video 2) fiind unul dintre ei, acționarii Spitalului Sf. Constantin au îndrăznit să creadă în puterea tehnologiei și importanța igienei, investind permanent în cele mai performante echipamente medicale care să permită intervenții în premieră atât pentru România, cât și pentru Europa de Est. 

Centre de excelență unice  

Astfel, din 2016 la Spitalul Sf. Constantin din Brașov se efectuează intervenții de transplant renal de la donator viu înrudit, cea mai nouă performanță a echipei medicale fiind realizarea în luna ianuarie 2019 a primului transplant renal complet asistat robotic. Din aprilie 2017, în cadrul Centrului de Excelență în Chirurgie Robotică, brațele robotului chirurgical DaVinci Si ajută atât chirurgii, cât și pacienții să beneficieze de cele mai sigure, precise, delicate și complexe intervenții chirurgicale din sfera urologiei, chirurgiei generale, chirurgiei ginecologice, chirurgiei bariatrice și, ultima redută, chirurgia toracică robotică, implementată în luna iulie a acestui an. Performanța chirurgicală este completată de chirurgia oncologică, neurochirurgia, ortopedia-traumatologia sau chirurgia endo-vasculară. Chirurgul-șef al spitalului, dr. Bogdan Moldovan, este al doilea medic român ce a obținut Certificatul European de Prelevare Multiorgan și de Transplant Hepatic și Renal, primul fiind prof. dr. Irinel Popescu. Repatriat în 2010, după doi ani petrecuți în Centrul de Transplant Multiorgan din Geneva și având la activ peste 40 de prelevări multiorgan ca prelevator independent, peste 20 de transplanturi hepatice și peste 20 de transplanturi renale ca prim operator, dr. Bogdan Moldovan a început bătălia pentru ca Spitalul Sf. Constantin să poată deveni unul dintre spitalele românești implicate în activitatea de transplant de organe. Acum, există Centrul de Transplant Renal „Gilles Mentha” – numele profesorului elvețian ce a fost mentorul dr. Moldovan, singurul centru privat de transplant din România. „Sunt foarte fericit că lucrez în acest spital. Aici ne-am îndeplinit visele, iar unele dintre lucrurile realizate nici nu le-am visat. Avem libertate deplină, cum spune domnul Miron: «Only the sky is the limit», să ne ducem visele și planurile la îndeplinire, iar în acestea este vorba doar de pacienți”, a spus chirurgul-șef (video 3).

Reconfirmat drept „Cel mai curat spital din Europa”

„Mâinile curate salvează vieți” a reprezentat motto-ul activității medicale încă de la deschidere, Spitalului Sf. Constantin fiindu-i decernat de către Organizația Mondială a Sănătății trofeul Hand Hygiene Award 2013 și desemnat Cel Mai Curat Spital din Europa. Igiena intraspitalicească a fost păstrată la cele mai înalte standarde pe tot parcursul activității, astfel încât la reauditarea Organizației Mondiale a Sănătății realizate în 2018, rezultatele s-au dovedit a fi în continuare demne de trofeul conferit.
Cele mai noi tehnologii în slujba sănătății, siguranța pacientului și standardele de igienă rămân preocupări de căpătâi ale echipei medicale și ale investitorilor Spitalului Sf. Constantin.
Unitatea sanitară are colaborări și parteneriate cu medici și spitale (unele universitare) din Cluj, Târgu-Mureș, Elveția și Austria. De asemenea, se dorește o colaborare mai strânsă cu Facultatea de Medicină de la Brașov, în domeniul formării și perfecționării cadrelor medicale.

Investitorii au avut în spate sprijinul familiei

„«Excelența în sănătate» este o misiune pe care cu onoare ne-o asumăm într-o «gardă» permanentă!”, este mesajul transmis de cei de la Spitalul Sf. Constantin. „Le mulțumesc tuturor celor care au venit astăzi și care ne-au fost aproape în momentele dificile prin care am trecut în această întreprindere. Este o misiune asumată de-a face responsabilitate socială, nu doar de a vorbi despre ea. În această mutare, care a însemnat de fapt extindere, dublarea capacității spitalului, ca paturi și săli de operație, am pornit de la nevoia pacienților care veneau la noi, dar și a medicilor, de a avea un spital de nivel european. Filosofia noastră este de-a da înapoi ceva societății și un semn de echitate, de reinvestire a capitalului privat autohton în scopuri publice. Cred că dacă acest demers al nostru ar fi urmat de mai multe companii românești, am avea o lume mai bună și am vedea mai des curcubeul deasupra României. Este atâta nevoie de investiții în Sănătate, în infrastructura din Sănătate! Le mulțumesc părinților mei, prezenți azi aici, care m-au învățat că la «apus» trebuie să lași în urmă o lume mai bună”, a spus Mihai Miron (video 4), acționarul principal.
Vă spun ce am spus și la inaugurarea vechiului spital: «Nu ne dorim să ne treceți pragul ca pacienți, dar dacă – Doamne, ferește! – se întâmplă, să știți că suntem aici și vom avea grijă de dvs.»”, a spus și Cristian Teodorescu (video 5), investitor brașovean.
La fel ca Mihai Miron, care i-a avut alături la inaugurare pe părinții săi aproape nonagenari, dar și pe copiii săi, Florin Firu (video 6), cel de-al treilea pilon al proiectului, a mulțumit familiei care a avut răbdare și încredere, acceptând ca economiile să fie investite în realizarea spitalului.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button