Expres

[ViDEO] BRAȘOV. Nici o ședință CJ fără discuții (sterile) despre Aeroport

 

Consilierul Ionel Spinean (PER) şi-a făcut un obicei din a face interpelări către Executivul Consiliului Judeţean Braşov despre proiectul Aeroportului Ghimbav, la fiecare şedinţă a forului, chiar dacă nu este nici un punct pe ordinea de zi pe această temă. La fel a făcut şi ieri, în timpul şedinţei extraordinare de Consiliu Judeţean dedicate altor chestiuni urgente şi în condiţiile în care ne aflăm în interiorul termenului de 75 de zile pentru realizarea proiectului tehnic al căilor de rulare, iar licitaţia pentru elaborarea studiului de fundamentare (document care să arate dacă Aeroportul trebuie făcut prin concesionare, parteneriat public-privat sau cu forțe proprii) tocmai a fost lansată.

Deşi a votat pentru finanţarea lucrărilor aferente şi pentru finanţarea acestui studiu de către CJ Braşov, Ionel Spinean(video 1) ştie deja că proiectul ar trebui concesionat către investitori privaţi şi consideră că administraţia judeţeană nu ar mai trebui să cheltuiască nici un leu pentru Aeroport. „Solicit organizarea unei licitaţii internaţionale în cât mai scurt timp pentru acest obiectiv atât de dorit de braşoveni. Am vorbit cu mai mulţi investitori, care au promis ferm că, în doi ani de la obținerea autorizaţiei de construcție, termină Aeroportul. L-am întrebat ce garanții ne oferă în cazul în care nu finalizează lucrările. «Vă dau garanţie o scrisoare bancară, în care mă oblig că, dacă în doi ani nu termin, vă dau 70 de milioane de euro, sumă suficientă pentru terminarea aeroportului», ne-a spus unul dintre ei. De aceea am îmbrăţişat ideea să facem o licitaţie internaţională, pentru că dacă investitorul care construieşte are şi interesul să îl opereze şi să scoată profit. În plus, trebuie să avem grijă să nu-l propunem de categorie C sau D, ci de categorie B”, a spus Ionel Spinean.

El l-a acuzat pe Adrian Veştea (video 2), preşedintele Consiliului Judeţean, de „aroganţă”, susţinând că ar fi singurul care se opune concesionării. În replică, Adrian Veştea i-a spus că toate interpelările pe care le face sunt „abordări populiste”, din dorinţa de a fi mediatizat, în timp ce Executivul lucrează concret, fără a arde etape şi a forţa încălcări ale legii. „Am avut recent o întâlnire cu proiectantul căilor de rulare, am discutat pe larg şi aplicat despre ce şi cum trebuie făcut, o să mai avem o discuţie săptămâna viitoare, poate ar trebui să vă invit pe toţi, să vedeţi ce spun cei care chiar se pricep la aceste lucruri”.

Licitaţie pentru studiul de fundamentare

Proiectul Aeroportului de la Ghimbav se află în faza de realizare a unui studiu de fundamentare care să le spună autorităților variantele posibile și optime pentru finanțarea, finalizarea și operarea obiectivului de investiții. În cei zece ani de când s-a dat startul şi până acum nu s-a realizat un asemenea studiu, deoarece legislația nu o impunea, însă între timp un astfel de document a devenit obligatoriu, conform Legii nr. 100/2016 şi a HG nr 867/2016, coroborate cu prevederile Legii 233/2016.
În vederea realizării acestei documentații fără de care proiectul nu mai poate avansa, Consiliul Județean Brașov a lansat o licitație prin Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), valoarea estimată pentru realizarea studiului fiind de 400.000 de lei, cu tot cu TVA. „Variantele potenţiale pe care le va analiza studiul de fundamentare sunt finalizarea investiţiei din bugete publice în condiţile disponibilităţilor bugetare a partenerilor publici implicaţi, luând în considerare şi posibilitatea înfiinţării unei asociaţii de dezvoltare intercomunitară în acest scop; înfiinţarea unei societăţi pe acţiuni având ca scop finalizarea investiţiei şi operarea obiectivului; realizarea unui parteneriat public-privat având ca scop finalizarea investiţiei şi operarea obiectivului; concesionarea obiectivului către un partener privat care va avea obligaţia finalizării investiţiei şi operării obiectivului”, a declarat  preşedintele CJ.
Studiul de fundamentare prevăzut se bazează pe studiul de fezabilitate existent, iar în urma elaborării acestuia, Consiliul Judeţean Braşov va putea lua decizia finală argumentată tehnic, economic şi juridic privind modalitatea de finalizare a investiţiei. Tot prin acest studiu vor fi evidenţiate şi riscurile ce pot surveni într-un interval de minimum 25 de ani pentru autoritatea contractantă. „În baza studiului de fundamentare, Consiliul Judeţean Braşov va analiza şi va decide în plenul său care este varianta cea mai favorabilă pentru autoritatea administraţiei publice judeţene, în scopul finalizării şi operării obiectivului de investiţii”, a mai spus Veştea.
Studiul trebuie finalizat în termen de 45 de zile de la data atribuirii contractului / emiterii ordinelor de începere a serviciilor sau lucrărilor. Data-limită până la care trebuie depuse ofertele este 2 august, iar termenul maxim de evaluare a dosarelor este 28 august 2017.

Articole asemănătoare

Citiți și:

BRAȘOV. Lucrările la Aeroport reîncep în 75 de zile 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare