Expres

[ViDEO] BRAȘOV. Mitropolitul Ardealului, la ceremoniile de omagiere a eroilor neamului

  • IMG_2540_251341.JPG
  • IMG_8503_251344.JPG
  • IMG_8504_251345.JPG
  • IMG_8505_251346.JPG
 

Înaltpreasfințitul Mitropolit al Ardealului Laurențiu a luat parte astăzi la suita de ceremonii religioase şi militare, care au avut loc la mai multe monumente comemorative din municipiul Braşov, pe la care au fost duse în procesiune racla cu moaștele Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, și raclele cu osemintele Sfinților Epictet și Astion (primii martiri ortodocși), alături de racla cu o parte din osemintele Domnitorului Mihai Viteazul, întregitorul de neam și ţară (foto 2). Acestea au trecut din 4 mai pe la Biserica Jandarmeriei şi pe la Mănăstirea Sf. Efrem cel Nou din Cristian.
Aduse astăzi de acolo, primul popas a avut loc la Monumentul Eroilor din Bartolomeu, ridicat pe locul în care în octombrie 1916, în timpul Războiului de Reîntregire, 650 de ostaşi români au căzut pentru apărarea Braşovului şi a Ţării Bârsei, cunoscut în urma masacrului ca „Tranşeea morţii”. Slujba de pomenire a eroilor a fost oficiată de ÎPS Streza şi de Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, alături de zeci de preoți ortodocși (video 1-4), fiind urmată de o depunere de coroane (video 5), prefectul Braşovului, Marian Rasaliu, dar şi ierarhii înclinându-se cu pioşenie în aminitrea eroilor. La solemnitate au fost prezenţi oficialităţi civile şi militare (din Statul Major al Apărării, dar și din Jandarmeria Română, parteneri în organizare), de la nivel judeţean şi local, reprezentanţi ai Asociaţiei Veteranilor de Război, militari din Garnizoana Brașov, numeroși brașoveni, dar și academicianul braşovean Alexandru Surdu, generalul de armată (r) Mircea Chelaru, reprezentant al conducerii Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, din conducerea căreia face parte, prof. dr. Liviu Pandele, cei trei fiind în prima linie a grupului de iniţiativă care a organizat manifestările naționale prilejuite de sărbătorirea Zilei Independenței de Stat a României, în cadrul Centenarului Marii Uniri.
Procesiunea a continuat cu opriri pentru scurte ceremonii sau slujbe de ectenie la Academia Forțelor Aeriene Henri Coandă, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Țara Bârsei; Troița de la Podul Crețului; Monumentul Soldatului Necunoscut din Piața Unirii, Monumentul Eroilor Revoluției din Decembrie 1989; Monumentul Luptătorilor Anticomuniști din Piața Teatrului; Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”; Monumentul Revoluției din 1987 Brașov.
Ultimul ceremonial militar și religios a fost cel de primire a Sfintelor moaște ale Sfântului Apostol Andrei, protectorul României și ale primilor martiri, la Biserica „Schimbarea la Față”(de la Micşunica), unde raclele vor rămâne până în 14 mai.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare