Expres

[ViDEO] BRAȘOV. Junii Tineri ies astăzi cu surla, pentru a binevesti brașovenilor (VIDEO)

 

Tradiția șcheiană, veche de secole, va respectată și în acest an, chiar dacă în cadru restrâns: Junii Tineri vor ieși cu „surla” pe Coasta Prundului. De fapt, și anul trecut,ea a fost respectată, dar cum era stare de urgență, doar surlașul a participat. „Ieșirea cu surla” este prima manifestare din obiceiul Junilor Brașoveni, ce este legat și de sosirea primăverii. Întâlnirea Junilor va avea loc, în jurul orei 12.30, în faţa Bisericii „Sf. Nicolae” din Şcheii Braşovului, de unde, după ce surlașul va suna (de mai bine de 35 de ani rolul este îndeplinit de Gheorghe Bodean – video), se vor duce pe Coasta Prundului, la troiță, unde surlașul va „binevesti” din nou peste Șchei și tot Brașovul. Evenimentul va fi mai restrâns decât în alți ani, pentru a se respecta măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului.

„Sfânta surlă” – orologiul anului

După cum atestă cercetătorul Ion Muşlea, autorul unei monografii dedicate Obiceiului Junilor, surla este un fel de trompetă cu şase găuri, care scoate sunete stridente: „ca un grohăit”, „are un glas asurzitor şi zgomotos”. La rândul său, prof. dr. pr. Vasile Oltean – directorul Muzeului Primei Şcoli Româneşti din Şcheii Braşovului, complex ce cuprinde şi un muzeu al Junilor – consemnează în studiile sale despre Junii din Şcheii Braşovului că surla era un fel de orologiu al anului, obiect cu valoare cultică, fapt dovedit de faptul că, în ciuda sunetului nearmonios, bătrânii şcheieni aduceau mulţumiri că au trăit să audă încă o dată „sfânta surlă”. Chemarea cu surla, despre care prof. Oltean spune că ar fi specifică doar Junilor Tineri, se mai face astăzi la Blagoveștenie, având caracter de „bună vestire” a anului.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button