Expres

[ViDEO] BRAŞOV. 2.200 de locuri de muncă; doritori au fost sub jumătate

  • Bursa si AJOFM (12)_250620.jpg
  • Bursa si AJOFM (4)_250621.jpg
  • Bursa locurilor de munca si AJOFM (3)_250622.jpg
  • Bursa locurilor de munca si AJOFM (27)_250623.jpg
  • Bursa locurilor de munca si AJOFM (5)_250624.jpg
  • Bursa si AJOFM (7)_250625.jpg
 

Peste 2.200 de joburi au fost disponibile vineri la Bursa generală a locurilor de muncă, organizată de AJOFM Braşov la Casa Armatei. Însă doar aproape 1.000 de persoane au trecut pe la standurile angajatorilor care ofereau posturi în 300 de meserii. La finalul bursei, s-au făcut doar nouă angajări şi 418 candidaţi au fost selectaţi pentru interviuri ulterioare.

Liliana Dragomir, directorul executiv al AJOFM Braşov, a precizat că la această bursă au fost prezenţi peste 90 de angajatori care au oferit aproape 2.200 de locuri de muncă, dintre care circa 100 au fost destinate celor cu studii superioare, iar restul pentru cei cu studii medii sau minime. Inginer, economist, agent de pază, electrician, mecanic auto, sudor zugrav sau patiser sunt printre cele 300 de meserii scoase la bătaie de cei 93 de agenţi economici invitaţi la eveniment. În ciuda acestui fapt, participarea doritorilor de locuri de muncă a fost redusă.
O noutate a fost prezenţa celor care şi-au deschis afaceri cu fonduri europene nerambursabile şi mai ales a celor cuprinşi în programul Start Up Nation, care s-au trezit că nu găsesc angajaţi sau îi găsesc foarte greu. „La nivelul judeţului Braşov, numărul persoanelor indemnizate este de 1.100 de persoane, iar totalul celor care sunt înregistrate în evidenţa noastră este de peste 7.000. Rata şomajului este în descreştere, de la 3,69%, în ianuarie 2017, la 2,69% la finele lunii martie şi continuă criza forţei de muncă. Cauzele sunt multe. S-a ajuns deja a treia generaţie de şomeri, care preferă să stea acasă pe ajutorul social, iar copiii sunt retraşi devreme de la şcoală. 90% dintre şomeri nu au studii, unii nici măcar pe cele minime, astfel aceste persoane nu satisfac cerinţele din standardele stabilite prin proiectele acestor start-upuri şi în general este foarte greu să fie inserate pe piaţa muncii. În criza asta a forţei de muncă intervine şi factorul demografic, sporul natural fiind negativ, mai puţine naşteri decât decese. La asta se adaugă migraţia masivă şi fenomenul muncii la negru. Sunt mulţi tineri în categoria NEET (acronim din engleză, care se referă la cei de 16-24 de ani care nu sunt nici pe piaţa muncii, nici nu studiază – nota red.), 500 ar fi la nivelul judeţului Braşov, dar numai 9 sunt ocupabili”, a explicat Liliana Dragomir (video 1) – director executiv la AJOFM Braşov.

Goana după viza de şomer

Rămaşi cu locurile de muncă neocupate, o parte dintre angajatori dau vine pe şomeri, care nu mai vor să muncească. „Locurile sunt multe, dar potenţialii angajaţi vin, întreabă şi pleacă mai departe. Cred că cei mai mulţi au venit pentru viză, nu să îşi găsească un loc de muncă”, a spus un angajator, care avea câteva zeci de joburi de oferit. De cealaltă parte, şomerii le reproşează angajatorilor salariile mici, iar tinerii spun că sunt descalificaţi pe motiv că nu au experienţă. „Calificaţii în meseriile pe care le oferim noi, cele care existau şi acum 20 de ani în fabrici, dar la un nivel superior, în care maşinile fac toată treaba aproape, sunt pe cale de dispariţie, iar interesaţi nu sunt. Am ajuns la concluzia că lumea nu vrea să muncească. Dacă nu sunt calificaţi, îi învăţăm noi, dar nici măcar aşa nu vor, mai ales tinerii, care strâmbă din nas când aud că la început salariul este cel minim”, a declarat şi reprezentanta unui parc industrial. Brașovenii care au participat la Bursă au fost mai mult de vârstă mijlocie şi nu aveau deloc un aer optimist. „Media de vârstă a celor care au trecut pe la noi este de 35-40 de ani, dar am remarcat că nu sunt pregătiţi deloc să-şi caute un loc de muncă, nu ştiu să se informeze, să facă un CV şi nici nu prea vor deşi noi facem tot ce putem ca să-i ajutăm. Sunt foarte pesimişti. Vin şi spun: «Oricum nu aveţi ce caut au sau ce meserie am eu» şi nu sunt deloc dispuşi să încerce. Nici tinerii nu ştiu nimic despre intrarea pe piaţa muncii, nu sunt interesaţi să-şi găsească ceva, să încerce locuri de muncă unde pot acumula experienţă, abilităţi, cum ar fi comunicarea, mai ales într-o limbă străină”, a remarcat un tânăr recrutor (video 2).
„Eu caut ceva în domeniul contabilităţii, dar nu prea văd pe aici. Sau dacă am găsit, îmi cer să fac mai multe decât intră în competenţa mea şi în atribuţiile unui contabil, practice vor un fel de «doi într-unul»”, ne-a spus o şomeră aflată deocamdată în plata AJOFM, după ce i-a expirat contractul pe perioadă determinată.

Centrul Militar Zonal şi Penitenciarul Codlea, prezente la Bursă

Cu oferte de locuri de muncă la Bursa de vineri au venit şi reprezentanţii Centrului Militar Zonal (CMZ). Domnii şi doamnele aflate în căutarea unui loc de muncă se pot angaja şi în armată, dar cu timp parţial, pe post de soldat gradat rezervist voluntar, mai ales că vârsta până la care se acceptă noi angajaţi este acum 51 de ani. „Ne adresăm atât bărbaţilor, cât şi femeilor, cu vârste între 18-51 de ani, minim 10 clase, cu sau fără pregătire militară. Standrul nostru a fost vizitat de suficient de multe persoane, care au primit toate informaţiile necesare şi urmează să parcurgă etapele de recrutare”, a explicat col. Adrian Florea (video 3), şef birou informare recrutare CMZ Braşov.
La evenimentul de vineri au participat și deținuți de la Penitenciarul Codlea, care se află în regimul de executare deschis și care sunt în perioada preliberatorie. Meseriile cele mai căutate de deținuți sunt de constructor, tâmplar, spălător, peisagist, lucrător în cultura plantelor sau frizer. Totodată instituția de detenție a dorit să-și prezinte oferta de forță de muncă.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare