Expres

Crește vârsta de pensionare a românilor

Crește vârsta de pensionare a românilor. Românii vor ieși la pensie mai târziu, potrivit spuselor șefului Casei de Pensii, Daniel Baciu. Vârsta de pensionare a românilor urmează să crească, chiar dacă, potrivit statisticilor, speranța de viață în România se află într-o scădere continuă.
Vârsta de pensionare a femeilor și a bărbaților va fi egalizată, după cum prevede Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) urmând ca femeile să se pensioneze și ele la vârsta de 65 de ani.

Schimbarea se va face însă eșalonat până în anul 2035, fără a se recurge la o creștere bruscă. În momentul de față, femeile se pensionează la vârsta de 62 de ani și vârsta urmează să crească treptat până în 2030, la 63 de ani. Începând din anul 2035, femeile vor ieși la pensie la vârsta de 65 de ani, în rând cu bărbații.

Baciu a mai specificat faptul că o egalizare a vârstei de pensionare, asumată în PNRR, va fi atinsă eșalonat până în 2035.

„Vârsta de pensionare la bărbați la 65 de ani și la 63 la femei va fi atinsă în 2030. Decizia privind această vârstă va fi atinsă eșalonat. Ceea ce prevede PNRR, o egalizare a vârstei de pensionare până în 2035, se va face tot eșalonat, astfel încât în 2035 se va ajunge la o egalizare, la 65 de ani“, a subliniat șeful Casei de Pensii.
Cu privire la stagiul de cotizare, șeful Casei de Pensii a explicat despre ce modificări este vorba.

„Legislația prevede ca stagiu minim să fie de 15 ani, iar stagiul complet de 35 de ani, și aceste stagii sunt bune în momentul de față. Ce vrem noi să obținem este că acest principiu al contributivității trebuie să fie mult mai pregnant în noul act normativ ce vizează sistemul public de pensii”, a mai spus Daniel Baciu.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
3 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Willy
7 luni în urmă

Normal.

Barbu Gh.
7 luni în urmă

Egalitate să fie, nu?

6 luni în urmă

[…] vor mai fi tineri pensionari speciali? Vârsta de pensionare va crește treptat până la 65 de ani, iar contributivitatea va fi un criteriu pentru întreaga […]

Back to top button