Expres

Val de greve la Brașov în instituții publice

Val de greve la Brașov în instituții publice

Dacă la Casa Județeană de Pensii (CJP) Brașov protestul se desfășoară zilnic, pentru una-două ore (detalii aici), iar la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), de luni a început greva generală, în horă au intrat de ieri și angajații de la Direcția Județeană de Statistică (DJS).

Pentru a treia zi consecutiv, angajaţii ITM Braşov, membri ai organizațiilor afiliate Federației Sindicatelor din Ministerul Muncii (FSMM) au fost în grevă generală „pentru eliminarea inechităților salariale și pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă” (detalii aici). Totuși, doar în anumite compartimente ale instituției activitatea a fost blocată total, la protest luând parte circa jumătate dintre cei 45 de angajați.
Ca și colegii de la CJP Brașov, protestatarii au ieșit în fața instituției, afișându-și nemulțumirile și revendicările, în timp ce, la Guvern, liderii FSMM fuseseră invitați din nou pentru discuții/negocieri.
„Ne exprimăm susținerea și subliniem faptul că nu vom renunța până ce revendicările noastre nu vor fi soluționate. Ne dorim respect și tratament echitabil din partea guvernanților și a factorilor decizionali.
Știm cu toții că munca trebuie plătită și apreciată în concordanță cu pregătirea profesională astfel cum statuează și legea salarizării unice conform principiului: salarii egale pentru muncă cu valoare egală. „Am vrut nu doar să arătăm că sindicaliștii din ITM Brașov susțin demersurile Federației Sindicatelor din Ministerul Muncii, ci suntem alături și de colegii din CJP Brașov, chiar dacă nu suntem în același sindicat. Și FSMM și BNS, de fapt, toate patru instituțiile din subordinea Ministerului Muncii suntem implicați în negocierile de la Guvern”
, ne-a spus Loredana Loghin, reprezentanta salariaților din ITM Brașov.

Angajații caselor de pensii, în stradă

La Casa de Pensii, toți funcționarii au ieșit la protest, asemenea colegilor din întreaga țară, după cum ne-a spus reprezentantul CJP Brașov, Bogdan Naferică, pentru a pune presiune pe guvernanții care negociau cu sindicatele.
Reamintim că și ei cer rezolvarea inechităților salariale, mai ales dintre ei și cei din Casa Națională de Pensii, condiții mai bune de lucru, rezolvarea deficitului de personal, în condițiile unui volum crescut de muncă.

„Solicităm respect, echitate și plată egală pentru muncă egală!”

Și cei de la Direcţia Judeţeană de Statistică cer alinierea salariilor lor cu cele de la nivel central, nu numai din Institutul de Statistică, dar și din alte instituții publice, motiv pentru care au intrat în grevă.
„Prin această formă de protest ne exprimăm nemulțumirea față de politicile de salarizare discriminatorii ale statisticienilor. Deși personalul statistic desfășoară activități importante și îndeplinește sarcini complexe, acesta este mai slab renumerat decât cel din alte instituții publice.
Principalele noastre revendicări sunt stabilirea salariilor de bază ale funcționarilor publici cu funcții de execuție și conducere, precum și ale personalului contractual, la nivelul administrației publice centrale și acordarea unui spor de 15% pentru complexitatea muncii.
Menționăm că cele două revendicări de mai sus au fost prezentate Guvernului României încă din anul 2022 printr-un Memorandum cu tema «Soluționarea problemelor de salarizare existente la nivelul Institutului Național de Statistică și Direcțiilor Teritoriale de Statistică
», care a fost aprobat și semnat de prim-ministrul României, domnul Nicolae Ionel Ciucă, dar nu a fost pus în aplicare. Cerem Guvernului asumarea Memorandumului semnat și aprobat în 13 iulie 2022 pentru a fi pus în aplicare!”, spun protestatarii de la DJS Brașov, care s-au alăturat colegilor din țară.
Ei mai solicită deblocarea angajărilor, datorită complexității și volumului mare de activitate, și exceptarea structurilor subordonate Institutului Național de Statistică de la procesul de desființare/ reorganizare/ fuzionare sau transfer al activității, conform prevederilor Legii nr. 296/2023 (nota red. – legea care care a aprobat „ordonanța austerității”).
„Solicităm respect, echitate și plată egală pentru muncă egală!”, mai spus statisticienii brașoveni.

.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
4 luni în urmă

[…] Protestul angajaţilor din casele de pensii, inclusiv de la Casa Județeană de Pensii (CJP) Brașov, se suspendă, ca urmare a ajungerii la un acord cu reprezentanţii Guvernului în ceea ce priveşte alinierea salarizării angajaţilor din Casele Judeţene de Pensii… Citeşte mai mult »

Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare