Expres

Urșii și lupii au făcut prăpăd în județul Brașov

Urșii și lupii au făcut prăpăd în județul Brașov. Specii strict protejate, urșii și lupii au făcut, numai în primele nouă luni ale anului, pagube de aproape jumătate de milion de lei în județul Brașov.
Potrivit datelor oferite de Ciprian Băncilă, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Braşov, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie, s-au înregistrat 96 cazuri de pagube produse de speciile strict protejate (urs si lup) la culturile agricole, animale domestice și vehicule rutiere (accidente auto în care au fost implicate specii strict protejate).

„Exemplare din specia urs au fost responsabile de pagube în 87 de cazuri, iar din specia lup, în nouă cazuri”, a explicat Ciprian Băncilă.

Pagube de aproape jumătate de milion de lei

Directorul APM precizează că până în momentul de față au fost întocmite 96 de dosare cu o valoare a pagubelor în cuantum de 466.540 de lei, fiind achitate despăgubiri în cazul a 31 dosare, în cuantum de 147.123 de lei.

Din datele înregistrate, cele mai multe probleme în primele nouă luni au fost în comunele Homorod, Apaţa, Şercaia, Mândra, Sâmbăta de Sus, Buneşti, Hârseni, Cincu, Ormeniş, Caţa şi Crizbav.
În prima parte a anului 2023, cele mai multe pagube s-au înregistrat la animale domestice (ovine, caprine și bovine). În a doua parte a anului (începutul lunii august și până în prezent), frecvența pagubelor produse de speciile strict protejate (urs brun) a crescut în cazul culturilor de porumb ajuns în stadiul de dezvoltare lapte-ceară.
În urma centralizării pagubelor, s-a constatat faptul că exemplare din cele două specii strict protejate au omorât 127 ovine, 19 bovine și 2 suine. De asemenea, au fost distruse de către urși 28 de familii de albine și afectată o suprafață 31,54 ha porumb boabe și siloz și 0,1 ha plantație Aronia.

Cine răspunde pentru vehiculele avariate

Tot în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie au fost înregistrate la APM Braşov şi patru 4 dosare de pagube produse vehiculelor rutiere rezultate în urma accidentelor rutiere în care au fost implicaţi urşii. „Valoarea pagubelor a fost de 88.760 lei, însă în aceste cazuri, răspunderea civilă a revenit conducătorului auto sau administratorului drumului, în funcţie de prezenţa sau absenţa pe sectorul de drum, unde s-au întâmplat evenimentele, a indicatoarelor rutiere cu semnificaţia «ATENȚIE ANIMALE»”, a mai spus directorul APM Braşov.
Băncilă a precizat că modalitatea de acordare a despăgubirilor pentru pagubele şi/sau daunele produse de speciile de faună de interes cinegetic cuprinse în anexele 1 și 2 la Legea nr. 407/2006 a vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic este reglementată de HG nr. 3/2023.v.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare