Expres

Update. Putea fi evitată tragedia din Munții Retezat? Părerea Societății Ghizilor și Liderilor Montani

 

Nu mai este nevoie să amintesc ce s-a întâmplat sâmbătă în Masivul Retezat, fiind binecunoscut că doi copii, cu vârste de 13 ani, campioni ai alpinismului, și-au pierdut viața după ce au fost loviți de o avalanșă. Vorbim despre brașovenii Dor Geta Popescu și Erik Gulacsi, care erau însoțiți de părinți, unul din ei fiind chiar organizatorul și liderul grupului format din 7 persoane. 

Tragedia a iscat adevărate controverse în spațiul public, în încercarea de a găsi vinovați, nimeni neputând da vina doar pe soartă. Cea mai frecventă întrebare la care se caută un răspuns este: „Putea fi evitată această dramă?”

Astfel, membri ai Societății Ghizilor și Liderilor Montani au postat pe site-ul ghizimontani.org câteva opinii de specialiști. 

Redăm integral materialul citat:

„Constatăm că o mare parte din publicul român a devenit brusc cunoscătoare a muntelui și își permite să emită tot felul de judecăți.

După un astfel de accident, din punctul nostru de vedere acuzațiile, găsirea și pedepsirea publică a vinovaților nu este cel mai important lucru (există organe ale statului care fac acest lucru), ci analizarea obiectivă și prezentarea publică a cauzelor accidentului, pentru a se învăța ceva și ca astfel de tragedii montane să nu se mai repete.

Comunitatea montană din România a încercat de nenumărate ori, de-a lungul anilor, să atragă atenția asupra problemelor din turismul montan. Din păcate, nimeni nu a dorit să asculte și chiar și acum, senzaționalul este mai important decât educația.

Opinia noastră exprimată mai jos, ca asociație profesională, este formată în urma informațiilor vehiculate în mass media dar nu numai.

Accidentul mortal putea fi evitat?

Da, accidentul putea fi evitat dacă grupul celor șapte persoane respecta câteva principii de bază ale mersului pe munte iarna. Printre acestea:

– informarea în prealabil cu privire la condițiile meteo din masiv.

După cum a precizat, serviciul local Salvamont a transmis public un avertisment cu privire la creșterea riscului de avalanșe în masivul Retezat, ca urmare a ninsorilor din ultima perioadă din toată România.

De menționat că în Retezat nu există un buletin nivologic oficial (ca în masivele Făgăraș și Bucegi, astăzi), practicanții alpinismului fiind nevoiți să interpreteze riscul de avalanșă în mod individual, în funcție de experiență personală, cunoștințele din domeniu și alte informațiile colaterale.

Sunt numeroase situații în care alpiniștii cu experiență consistentă aleg să meargă până la limita zonei de siguranță, pentru a analiza cu proprii ochi situația din teren și de a decide dacă merg mai departe sau se întorc din drum.

– alegerea corectă a variantei de deplasare spre creastă și adaptarea comportamentului la situația din teren

Dinspre cabana Gențiana spre vârful Peleaga există o variantă specifică de iarnă, care este relativ mai sigură la avalanșele de zăpadă.

Un grup mixt de adulți și minori este departe de a fi ideal pentru o tură de alpinism, deoarece diferă foarte mult modul individual de evaluare a riscurile întâlnite, ritmul de mers, viteza, anduranța, etc. în condițiile unei ture de iarnă, la mare altitudine (> 2.000m alt.), cu zăpadă mare și vizibilitate scăzută.

Acest lucru este valabil chiar dacă doi din cei trei minori din grup aveau deja o oarecare experiență de alpinism acumulată ca minori însă (!), adică fără a fi fost implicați vreun moment în evaluarea riscurilor.

Iarna, folosirea unei scurtături de vară – decizie a liderului de grup, cel mai probabil – este total nerecomandată, fiind mult mai expusă la avalanșă. Se pare că exact pe această scurtătură a mers grupul celor șapte, în momentul în care s-a declanșat avalanșa de zăpadă.

Despre ce fel de tură este vorba?

Grupul celor șapte persoane se aflau pe munte într-o tură turistică, comercială, organizată în numele unui club sportiv afiliat federației sportive de profil.

Acest lucru reiese destul de clar din anunțul comercial postat online pe site-ul Clubului Montan ”Altitudine”. De altfel, pe site-ul clubului se întâlnesc numeroase alte anunțuri comerciale, cu privire la activități turistice montane în România și în afara ei.

Acest club nu este nici primul ong și nici singurul care desfășoară activități de turism în România.

Poate un club sportiv sau un ong să organizeze activități comerciale turistice? Nu, dacă nu are licență de turism conform OG 58/1998, art.28.

Cine poate conduce grupul pe munte?

Conducătorul unui grup organizat pe munte are un rol esențial, deciziile luate de el putându-se dovedi salvatoare sau… fatale.

În România, ca în majoritatea țărilor din Europa și nu numai, conducerea grupurilor de turiști pe munte este reglementată, lucru important pentru siguranța turiștilor.

Conform legislației românești în vigoare (HG 77/2003, art. 40 lit. a), doar persoanele calificate și recunoscute de către stat ca ghizi montani (prin intermediul Ministerului Turismului), au voie să conducă grupuri pe munte.

Este liderul grupului prins în avalanșă calificat ca ghid montan, cu competențe legale pentru a conduce grupuri pe munte? El nu apare în baza publică de date cu ghizii montani calificați, realizată și administrată de către Ministerul Turismului.

Există vreun clasament oficial cu recorduri în alpinism?

Nu. Toate așa numitele ”recorduri” și ”clasamente” în alpinism, în cazul adulților ca și în cazul minorilor, sunt create artificial de către mass media și de practicanții înșiși, în diferite scopuri.

Nici o organizație de munte din lume, fie că vorbim de uniuni internaționale ale cluburilor de amatori (UIAA) sau uniuni profesionale (UIMLA, UIAGM) nu recunoaște și nu recomandă goana după ”recorduri” de viteză, de vârstă sau altfel de recorduri.

Alpinismul (mersul pe munte în teren accidentat cu echipament special) nu este o activitate competițională (doar anumite subramuri sunt!), se desfășoară în zone montane înalte, izolate, fără spectatori și fără arbitri.

Performanța în alpinism se măsoară cu totul diferit față de sporturile de echipă sau individuale, care se desfășoară pe terenuri de sport, în fața spectatorilor.

Este muntele riscant?

Așa cum nimeni nu ar trebui să gonească pe autostradă cu peste 100km/oră, fără să aibă habar cum să țină volanul în mână, nimeni nu ar trebui să meargă pe munte vara sau iarna, fără să aibă habar cum se gestionează riscurile specifice.

Alături de părinți, minorii trebuie să descopere frumusețea muntelui și a naturii, precum și propriile abilități fizice și psihice, în toate sezoanele. Există numeroase trasee pe unde se poate merge fără probleme cu copiii.

”Timpul petrecut în mijlocul naturii nu este relaxare, ci o investiție esențială în sănătatea copiilor noștri” (Last child in the wood, Richard Louv, 2005).

Dacă se dorește însă ieșirea în afara potecilor de drumeție și pătrunderea în domeniul mult mai complex al alpinismului, atunci acest lucru trebuie făcut doar alături de persoane calificate legal și competente. Există astfel de persoane atât în cadrul federației sportive (pentru activitățile sportiv-competiționale) cât și în asociații profesionale ale ghizilor.

Un website foarte bine realizat sau numeroasele apariții media, oricât de bună ar fi persoana în cauză (dar cine spune asta?) nu țin locul unui atestat profesional și nu spune absolut nimic despre competența reală.

” Riscul nu poate fi niciodată eliminat de pe munte sau din alpinism și nimeni nu garantează securitatea individuală. Acesta este un adevăr fundamental ce trebuie înțeles ca atare, indiferent de modul în care se desfășoară alpinismul: pe cont propriu, într-un club montan, într-un curs de inițiere cu instructor sau într-o tură cu ghid montan.” (Teoria riscului în alpinism, Marian Anghel, 2011)

Mersul pe munte este o aventură pentru adulți și copii în egală măsură.

Dacă primii sunt capabili să evalueze riscurile la care se expun sau apelează la persoane competente să facă acest lucru în locul lor (ghizii montani), minorii au încredere totală în părinții lor. Iar aceștia au datoria să nu o înșele!

 citește și

BRAŞOV. Copila alpinistă ucisă de o avalanşă ar putea deveni cetăţean de onoare al oraşului Râşnov

Update. Concluziile legiştilor în cazul morţii copiilor alpiniști uciși de avalanșă

TRAGEDIA DIN RETEZAT. Relatarea CUTREMURĂTOARE a unui ghid care a coordonat operațiunea de salvare!!!

UPDATE. Adolescenții campioni uciși de avalanșă au fost recuperați

TRAGEDIA DIN RETEZAT. Dosar in rem pentru ucidere din culpă

TRAGEDIE! Tânăra alpinistă râșnoveancă Dor Geta Popescu,ucisă de avalanșa din Retezat

Update. BRAȘOV – TRAGEDIE. Erik Gulacsi era un alpinist de mare viitor!!!…


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare