Expres

Update EN 2021. Subiectele la română care dau bătăi de cap / Subiecte diferite pentru cei care au studiat în limba maghiară

 

Update EVALUAREA NAȚIONALĂ. Subiectele complete și cum se punctează răspunsurile corecte

Subiectele complete și baremul de evaluare și de notare vor fi pe myTEX.ro, imediat ce vor fi disponibile pe site-ul Ministerului Educației, după ora 15.00.

Subiectele de la prima probă scrisă a Evaluării Naționale 2021, cele de la Limba și literatura română, au fost cele din varianta numărul 4, potrivit Edupedu.ro. Acestea nu au mai presupus toceala, având forma celor din testele PISA, unde accentul cade pe înțelegerea textului și valorificarea informațiilor (detalii: EN 2021. Ce subiecte au avut de rezolvat candidații la română).

Însă, tocmai de aceea, pentru destui absolvenți de-a VIII-a (prima generație cu nouă clase de gimnaziu, incluzând pregătitoarea) – vor ridica probleme cerința să prezinte, în 30 de cuvinte, legătura, la nivelul conținutului, între cele două texte la prima vedere, să asocieze fragmentul din „Pantera neagră” cu alt text citit și să prezinte, în 50-90 de cuvinte, asemănarea și deosebirea dintre ele, să motiveze răspunsul la întrebarea „Crezi că ar trebui să-ți urmezi visul în orice condiții?”, valorificând primul text la prima vedere, în 50-100 de cuvinte, ca și compunerea de la subiectul al II-lea.

În ceea ce privește gramatica, punctul 7 este cel mai dificil, întrucât cuprinde cuvinte a căror scriere corectă este o provocare.

7. Completează spațiile libere din textul de mai jos, reprezentând mesajul unui susținător al echipei, cu forma corectă a cuvintelor scrise între paranteze.

____________ (a ști, conjunctiv, prezent, persoana a II-a, singular) că acești doi (arbitru) n-au greșit. Traiectoria __________ (minge, genitiv, singular) care _________ (a crea, indicativ, perfect compus) probleme a fost neobișnuită. Fiecare dintre susținătorii _____________ (al nostru) de azi _____________ (a participa, indicativ, viitor), sper, la gală.

Rezolvarea

Să știi că acești doi arbitri n-au greșit. Traiectoria mingii care a creat probleme a fost neobișnuită. Fiecare dintre susținătorii noștri de azi va participa, sper, la gală”.

 

Subiectele au fost diferite pentru absolvenții care au studiat în limba maghiară față de cel al absolvenților care au studiat în limba română și limba germană.

Din cei 3.775 de elevi ai clasei a VIII-a din unitățile școlare gimnaziale din județul Brașov, înscriși la Evaluarea Națională, 3.625 au participat  la prima probă, absentând 150 de elevi. Nu au fost semnalate incidente și nici un candidat nu a fost eliminat din examen pentru fraudă sau tentativă de fraudă, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Școlar al Județului (IȘJ) Brașov, Valenti Bucur.

Următoarea probă va avea loc joi, 24 iunie (Matematică), iar ultima probă, la Limba și literatura maternă, va fi susținută vineri, 25 iunie, de elevii care au urmat cursurile gimnaziale în limba maghiară sau germană.

Primele rezultate vor fi comunicate în data 29 iunie, până la ora 14.00. Contestațiile vor putea fi depuse în data de 29 iunie, în intervalul orar 16.00 – 19.00 și în data de 30 iunie, în intervalul orar 8.00 – 12.00. Acestea vor fi soluționate în perioada 30 iunie – 4 iulie. În acest caz, al depunerii contestațiilor, candidații completează, semnează și depun și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele finale vor fi anunțate duminică, 4 iulie.

Citiți și:

EN 2021. Tot ce trebuie să știți pentru un examen reușit. Candidații vor primi 10 pagini cu subiecte (DOCUMENT)


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button