Expres

Update. Codul Penal a fost votat în Senat! Ce modificări au fost aduse

 

Senatul a votat astăzi, în sesiune extraordinară, în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă de modificare a Codului Penal, despre care Opoziția acuză că „protejează infractorul, și nu victima”. Proiectul, care a fost iniţiat de parlamentari PSD şi ALDE, a întrunit 74 voturi „pentru”, 9 abţineri şi 28 „împotrivă”. Senatorii au aprobat toate modificările la Codul penal propuse de raportul Comisiei speciale pentru Legile Justiţiei, conduse de Florin Iordache, în prim-plan fiind redefinirea abuzului în serviciu. Nici unul dintre cele 161 de amendamente respinse în comisie nu a trecut în plen. Legea merge la Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz.
Parlamentarii PNL și USR au refuzat să participe la ședința Senatului, în semn de protest față de modificările aduse de PSD și ALDE la Codul Penal.
Cu toate acestea, cvorumul a fost asigurat de parlamentarii PSD, ALDE și UDMR, care s-au mobilizat rapid. La ultimul apel în plen erau prezenţi 73 de senatori. Ulterior, Opoziţia a revenit şi ea în bănci, dar parlamentarii USR au afişat în faţa băncilor inscripţia „Fără penali”.

„Redefinind abuzul în serviciu ați dezincriminat parțial fapta”

Un amendament admis luni se referă la abuzul în serviciu, în sensul că pragul pentru această infracţiune a fost stabilit la nivelul salariului minim brut pe economie. Totodată, parlamentarii majorităţii din comisie au votat un amendament care vizează abrogarea articolului privind neglijenţa în serviciu.
Alina Gorghiu, liderul grupului PNL din Senat, a declarat în plen că Opoziția protestează față de „modificările care protejează infractorul, și nu victima”.Despre modificări lucrurile sunt clare. Această guvernare are un fir roșu care unește toate demersurile de 1 an și jumătate, și anume dezincriminarea abuzului în serviciu. O guvernare întreagă, un cabinet întreg, 3 prim-miniștri, că 3 avuserăți până acum, a fost subordonat acestui scop, la fel și Parlamentul. Și deși au fost peste 30 de amendamente depuse pe acest articol, PSD a ținut secretă ultima formă pe care și-o doreau, până în ultima secundă. Evident, din cauza criticilor, de teama celor care ar putea avea un punct de vedere profesionist pe acest aspect. Ați ajuns la o performanță deja. Redefinind abuzul în serviciu ați dezincriminat parțial fapta”, a declarat, în plenul Senatului, Alina Gorghiu (PNL).

Plata prejudiciului reduce la jumătate pedeapsa

Printre amendamentele admise în comisia Iordache, luni, figurează posibilitatea eliberării condiţionate dacă s-a executat o jumătate din pedeapsă, în loc de două treimi, cum este în prezent, în cazul în care pedeapsa cu închisoarea este mai mică de zece ani, scrie Agerpres. Un alt amendament îl vizează pe condamnatul care a împlinit vârsta de 60 de ani şi care poate beneficia de eliberare condiţionată, după executarea efectivă a cel puţin o treime din durata pedepsei cu închisoarea, dacă aceasta nu depăşeşte zece ani sau cel puţin o jumătate din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de zece ani, dacă sunt îndeplinite condiţiile necesare.
Articolul 308 din Codul penal – „Infracţiuni de corupţie şi de serviciu comise de alte persoane” – a fost modificat astfel încât, dacă prejudiciul va fi achitat, limitele pedepselor să se reducă la jumătate. Potrivit modificărilor adoptate de comisie: „dacă infracţiunile prevăzute la art. 295 şi 297-300 au produs un prejudiciu material, iar făptuitorul acoperă integral prejudiciul cauzat, în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti, limitele prevăzute la alin. (2) se reduc la jumătate. Dispoziţiile alin. (3) se aplică tuturor persoanelor care au comis împreună una dintre faptele prevăzute de alin. (1), indiferent dacă plata a fost efectuată doar de unul sau o parte dintre aceştia”.
Articolul 295 se referă la delapidare, art. 297 – la abuz în serviciu, art. 299 – la folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual, iar art. 300 – la uzurparea funcţiei.
De asemenea, termenele de prescripţie a faptelor cuprinse în Codul Penal au fost reduse.

Şi confiscarea extinsă a fost modificată

Altă modificare vizează alineatul (1) de la articolul 112 privind confiscarea extinsă, care, la propunerea Ministerului Justiţiei, a fost formulat astfel: „Sunt supuse confiscării şi alte bunuri decât cele prevăzute la art. 112, când faţă de o persoană se dispune condamnarea, renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei pentru o faptă susceptibilă să îi procure un folos material şi pentru care pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de 4 ani sau mai mare, instanţa îşi formează convingerea, în baza elementelor de fapt şi a probelor administrate, că bunurile respective provin din activităţi infracţionale. Convingerea instanţei se poate baza inclusiv pe disproporţia dintre veniturile licite şi averea persoanei”.

Citiţi şi:

UDMR nu agreează forma nouă a abuzului în serviciu

DNA reacţionează dur la modificarea adusă abuzului în serviciu


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button