Expres

Update BRAȘOV. Scandal pe tema „părintele” Pomohaci plătit din bani publici / CJ nu știa că e invitat special

  • afis-pomohaci.png
  • comentarii-primariaharseni.png

Update BRAȘOV. Cristian Pomohaci își face numărul, cu dedicații și băi de mulțime (LIVE)

Vestea că fostul preot Cristian Pomohaci, exclus din cler după acuzațiile de corupție sexuală a minorilor, va concerta astăzi la Festivalul Tradițiilor Locale din Hârseni (detalii: BRAȘOV. Cristian Pomohaci, cap de afiș la Festivalul Tradițiilor Locale), adică la un eveniment pe bani publici, cofinanțat de Consiliul Județean, a stârnit furtună pe Facebook, unde oamenii au comentat revoltați, atât la știrea noastră, cât și la postarea CJ. Mai ales că aceasta din urmă e însoțită de afișul evenimentului în care apare invitat special „părintele” Cristian Pomohaci. 

Vicepreședintele CJ Szenner Zoltan a adus clarificări, într-un comentariu, care apoi a fost postat drept comunicat, tot pe pagina oficială de Facebook a instituției, fiind însoțit de imagini ale corespondenței dintre Consiliului Județean, în calitate de cofinanțator, și Primăria Hărseni, ca organizator, pentru a dovedi că în documente nu a fost menționat numele lui Pomohaci:

„Cristian Pomohaci, și în opinia mea este un personaj controversat, care a fost acuzat de pedofilie, acuzație de care a scăpat datorită prescripției, dar a fost condamnat pentru evaziune fiscală și consider că trebuie să fac câteva precizări referitor la acest subiect.
Cultura și finanțările nerambursabile acordate de Consiliul Județean pentru proiectele culturale sunt atribuțiile mele la Consiliul Județean.
Proiectele sunt evaluate de comisii de evaluare formate din personal de la Consiliul Județean și oameni de cultură din exterior. Nu eu fac evaluarea proiectelor, pentru că nu am vrut să influențez în niciun fel evaluările, dar nici nu aș fi avut cum să particip la evaluarea celor aproximativ 200 de proiecte care au fost depuse pentru finațările pe cultură, sport și culte.
Asta însă nu schimbă cu nimic faptul că este răspunderea mea și îmi asum acest lucru.
Personal în niciun caz nu mi-aș fi dorit să apară numele lui pe afișul unui eveniment cofinanțat și de Consiliul Județean Brașov și am verificat ce s-a întâmplat în acest caz.
În solicitarea de finanțare depusă de Primăria Hârseni nu apărea numele lui Cristian Pomohaci. Era scris doar spectacol folcloric. Colegii mei de la Serviciul Învățământ, Cultură, Sport nu s-au mulțumit cu atât, ci au trimis o cerere de clarificări (pe care am atașat-o) prin care au solicitat numele interpreților care vor apărea la acest spectacol.
Am primit o adresă de răspuns de la Primăria Hârseni împreună cu oferta organizatorului evenimentului (de asemenea atașate) în care apăreau următorii:
– Ansamblul Făgărașul, Ansamblul Horița Lisa și Ansambul Junii Hârseniului;
– Interpreți locali Iulia și Horațiu Haiduc, Bogdan Georgescu, Tatomir Carmina și Ionuț Langa;
– Interpreți naționali Adina Roșca, Cătălin Doinaș și Ionuț Langa.
Deci numele lui Cristian Pomohaci nu figura în proiectul care a fost depus pentru cofinanțare și aprobat de Consiliul Județean Brașov.
De asemenea, nu a fost făcută nicio plată de către Consiliul Județean pentru acest proiect”.
 
Szenner a precizat că Primăria Hârseni nu va primi bani de la Consiliul Județean pentru onorariul lui Cristian Pomohaci: „Mâine vom transmite o adresă către Primăria Hârseni prin care ne vom exprima dezaprobarea pentru alăturarea numelui Consiliului Județean Brașov cu această persoană controversată și vom specifica în mod clar că nu vom face plata către Primaria Hârseni dacă din cofinanțarea aprobată de Consiliul Județean urmează să fie plătit onorariul lui Cristian Pomohaci.
 
În ciuda acestei atitudini tranșante, reprezentantul Primăriei Hârseni (cel care gestionează contul de Facebook al instituției) a postat, tot pe pagina CJ, unde tronează în continuare afișul, două comentarii acide la adresa contestatarilor, pe care le reproducem cu tot cu greșeli: 

„Promovarea evenimentului nostru pe pagina Consiliului Județean Brașov ne onorează și ne pare rău că evenimentul nostru a cauzat unele comentarii răutăciase și instigatoare, iar dacă unii consideră că a fost o alegere neinsipară a interpetului/ solistului invitat special precizăm că alegerea aparține Comunei Hârseni, ne-o asumăm și nu o regretăm, și s-a făcut ca urmare a unei liste destul de restrânse de disponibilități (fiind o perioadă în care toți soliștii sunt ocupați cu evenimente)”.

„Organizarea evenimentului aparține exclusiv Comunei Hârseni (prin executivul primăriei și Consiliul Local) iar calitatea actului cultural cu privire la partea folclorică nu poate fi contestată ca urmare a artiștilor invitați din Țara Făgărașului.
Cu privire la invitatul special Cristian Pomohaci, s-a folosit această titulatură fiind un interpret de muzică populară foarte îndrăgit și cel mai titrat / cunoscut la nivel național dintre toți soliștii și interpreții invitați.
Observăm comentariile instigatoare, dar nu suntem deacord cu răutățile celor care contestă prezența invitatului nostru în cadrul evenimentului, deoarece în calitate de interpet al muzicii folclorice este îndrăgit și apreciat la nivel local și cu siguranță mulți dintre dumneavoastră ați asucultat la diferite evenimente cântecele acestuia (n.red. – nimeni nu a contestat, în comentarii, valoarea lui de interpret de muzică populară).
Cei care nu sunt consumatori al acestui tip de eveniment sau nu apreciază artiștii invitați, au opțiunea de a alege dintre multitudinea și diversitatea evenimentelor culturale organizate la nivelul Județului Brașov”.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads


Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button