Expres

Update BRAȘOV. Primăria spune că nu a fost niciodată proprietar deplin asupra fortificaţiilor

 

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea, a ţinut să facă precizări legate de acuzaţiile aduse de consilierii judeţeni ai Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), filiala Braşov, în urma răspunsului dat de Consiliul Judeţean, la interpelarea acestora referitoare la ansamblul fortificat al Braşovului (turnuri, ziduri de apărare, bastioane).

Reamintim că problemele au apărut odată cu HG 972/2002 privind atestarea domeniului public al judeţului Braşov, precum şi al municipiilor, oraşelor şi comunelor din judeţul Braşov. Cetatea fortificată a Braşovului, Bastionul Ţesătorilor, Bastionul Frânghierilor, Bastionul Postăvarilor, Bastionul Cojocarilor, Turnul Alb, Turnul Negru sunt cuprinse în anexa nr. 2 privind inventarul bunurilor care aparţin domeniului public al municipiului Braşov. Aceleaşi bunuri proprietate publică enumerate mai sus sunt cuprinse şi în Anexa nr.1 cuprinzând inventarul bunurilor aparţinând domeniului public al judeţului Braşov. Primăria şi CJ fiind entităţi de acelaşi rang nu îşi pot da una alteia drept de administrare a bunurilor, iar Municipiul Braşov s-a înregistrat ca proprietar tabular. Aceste informaţii apar în răspunsul pe care l-au primit de la CJ consilierii judeţeni Caroline Fernolend şi Wolfgang Wittstock, iar aceştia doi au tras concluzia că Primăria trebuie să-şi asume calitatea de proprietar şi să acţioneze pentru a opri degradarea imobilelor şi pentru a le pune în valoare redându-le publicului.

„Consiliul Judeţean s-a comportat ca un proprietar”

Reprezentantul Primăriei Braşov, Sorin Toarcea, spune însă că municipalitatea nu a fost niciodată proprietar deplin asupra fortificaţiilor, iar pentru ca acest lucru să se întâmple, CJ trebuie să elaboreze un proiect de hotărâre de guvern care să modifice HG 972/2002, prin care să fie radiate aceste imobile din inventarul public al judeţului: „Încă din 2012, Primăria Braşov a trimis către Consiliul Judeţean prima adresă prin care solicita clarificarea situaţiei, în sensul promovării unui act normativ prin care să fie modificată anexa Hotărârii de Guvern privind inventarul public al Judeţean Braşov. Ulterior, Primăria a transmis către Consiliul Judeţean şi alte adrese în acest sens. După ce situaţia juridică va fi reglementată, împreună cu administraţia judeţeană vom găsi soluţia optimă pentru întreţinerea acestor monumente, dar şi pentru administrarea lor”.
Toarcea a subliniat că, până în urmă cu doi ani, CJ s-a comportat cel puţin ca un administrator al acestor turnuri şi bastioane: „Nu Primăria a făcut investiţii în acestea, nu Primăria a deschis muzeu 3D într-un bastion, nu Primăria a încasat taxe de vizitare, noi nu avem cheile acestor turnuri şi ziduri. Dacă nu se considera proprietar, de ce CJ le-a dat Consilprest în administrare şi s-au desfăşurat chiar activităţi economice până acum vreo doi ani? Sperăm să se reglementeze această situaţie. Noi nu putem prelua monumentele până când nu este reglementată situaţia juridică şi nu se încheie documentele de predare-primire. Trebuie să vedem ce investiţii, ce lucrări s-au făcut acolo, dacă au existat avize, dacă s-a respectat legea monumentelor. Totul trebuie făcut pas cu pas, ca la carte, respectând legea, altfel ne trezim că suntem traşi la răspundere”.

Fortificaţiile ar putea fi administrate de ONG-uri

Consilierii judeţeni care au repus pe tapet problema spun că multe dintre aceste lucruri le ştiau, dar au vrut răspunsuri oficiale şi scoaterea din inerţie a autorităţilor. „Ce ştim este că la Consiliul Judeţean se lucrează la documentaţia privind modificarea hotărârii de Guvern din 2002, astfel încât monumentele să fie scoase din domeniul public al Judeţului. Practic, acum, judeţul nu poate investi în aceste monumente. Acestea aparţin municipiului, care ar trebui să îşi asume calitatea de proprietar şi să le pună în valoare”, a declarat Caroline Fernolend.
De asemenea, Wolfgang Wittstock a amintit că în urmă cu aproape 10 ani, în baza Hotărârii de Guvern nr. 972/2002, Consiliul Judeţean Braşov a realizat investiţii pentru reabilitarea monumentelor, în acestea fiind amenajate spaţii expoziţionale.  
Cei doi aleşi susțin că există interes pentru administrarea monumentelor istorice de către ONG-uri sau societăţi comerciale.

Citiți și:

BRAȘOV. De ce stau închise bastioanele și turnurile medievale


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare