Expres

UPDATE BRAŞOV. Disponibilizaţii de la Tetkron cheamă în instanţă societatea şi Consiliul Local

  • protestangajatiTetkron1_217804.JPG
 

Sediul administrativ al societăţii Tetkron a fost luat azi-dimineaţă, din nou, cu asalt de circa 100 de persoane, angajaţi ai societăţii, aflaţi în perioada de preaviz, care expiră mâine. Oamenii s-au adunat în faţa sediului pentru a-şi spune păsul şi a se organiza pentru forme de protest viitoare, disponibilizaţii fiind revoltaţi în primul rând de faptul că nu au nici o garanţie privind plata celor şase salarii compensatorii prevăzute de Contractul Colectiv de Muncă (CCM) la nivel de unitate, pentru perioada 2015-2017.

Discuţiile nu au mai fost atât de tensionate între angajaţi, dar oamenii sunt îngrijoraţi că de vineri vor rămâne acasă fără nici un ban. Ei aşteptau de ieri după-amiază un răspuns la petiţia pe care au redactat-o miercurea trecută şi au înaintat-o directorului Tetkron Liviu Mosora, viceprimarului Costel Mihai, şi Consiliului Local ai cărui membri alcătuiesc Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) societăţii de termoficare. Ei şi-au susţinut, joia trecută, revendicările şi în faţa Comisiei speciale Tetkron, care este formată din şapte consilieri locali, iar aceştia le-au promis că le vor da un răspuns marţi, când s-au întrunit din nou.

Vor să protesteze şi  mâine

În această dimineaţă oamenilor li s-a transmis că decizia trebuie luată de către AGA, care se va reuni mâine, înaintea şedinţei de plen a Consiliului Local. Disponibilizaţii sunt decişi să protesteze în timpul ambelor întruniri, pentru a-i determina pe aleşi să ia decizii pentru viitorul sistemului centralizat de termoficare şi al celor care îl deservesc. Sistemul nu mai funcţionează din 7 aprilie, de când producătorul privat Bepco nu a mai livrat agent termic, pe care Tetkron să-l transporte şi distribuie abonaţilor, întrucât furnizorul de gaz Engie (GDF Suez) a sistat alimentarea, pe un lanţ al datoriilor. Disponibilizaţii acuză lipsa de decizie a autorităţilor, în special Consiliul Local: „Ar fi trebuit să intre Tetkron în insolvenţă, în faliment, de atunci, ne înscriam la masa credală şi ne luam banii. Au tot tras de timp!”. Practic, din 7 aprilie, ei au rămas doar să păzească locurile de muncă.

Disponibilizaţii spun totuşi că mai mult decât salariile compensatorii îşi doresc să îşi păstreze locul de muncă. Media de vârstă este ridicată, de circa 45 de ani, şi se tem, pe bună dreptate, că nu îşi vor mai găsi alt job. „37 dintre cei concediaţi au între 35 şi 50 de ani. 62 au între 50 şi 62 de ani, unul singur are sub 30. Este o problemă socială pentru toţi cei care suntem la Tetkron, inclusiv pentru cei care rămân, pentru că viitorul este incert. Când am fost preluaţi de la CET am avut un protocol cu Primăria şi Consiliul Local prin care ni s-au garantat locurile de muncă. A fost prelungit printr-un act adiţional până în martie, apoi a rămas în aer. Este şi problema braşovenilor din aproape 10.000 de apartamente, care nu au apă caldă. Nici noi nu avem, că şi noi suntem racordaţi la sistemul centralizat. Am tot solicitat AGA, care s-a întrunit foarte des, dar fără nici un rezultat, să găsească soluţii să repornească sistemul”, a precizat Genovica Liţcanu, preşedinta Sindicatului Termo.

Ea a declarat că din 104 concediaţi 97 sunt membri de sindicat şi aceştia i-au împuternicit pe lideri să acţioneze în instanţă societatea şi CL Braşov pentru salariile compensatorii prevăzute de art. 4.64 din CCM. „Am muncit atâţia ani fără să ne solicităm drepturile. Primeam o salopetă la doi ani, făceam cârpeli, luam dintr-o parte şi puneam în alta, aşa se făceau «investiţiile». Intram într-un cămin să reparăm o conductă şi erau 55 de grade, iar afară erau poate minus 10 grade. Tot pe noi ne înjurau şi ne înjură oamenii că nu au apă caldă, nu pe cei de sus. De parcă ar depinde de mine sau de colegii mei. Noi ne-am făcut treaba”, ne-au spus disponibilizaţii adunaţi în faţa sediului.

Încasările de luni: 1 leu şi 50 de bani

Lidera de sindicat recunoaşte că societatea nu are bani, neavând nici buget aprobat: „Ieri s-a încasat un leu şi 50 de bani”.
„Nu am ce să vă spun nou”, ne-a întâmpinat directorul societăţii, Liviu Mosora, continuând: „Societatea, în condiţiile în care se află, nu are de unde plăti cele şase salarii compensatorii. Nu avem lichidităţi. Am mai încasat circa 10.000 de lei, din restanţe, dar avem datorii de peste 18 milioane de lei. Nici nu avem buget pe 2016. Am depus actele pentru licenţierea ca producător de energie, am primit-o, cu restricţii. Ce se va întâmpla în continuare depinde de AGA, de Consiliul Local, dar toată lumea îl scoate vinovat pe Mosora”, ne-a declarat directorul Tetkron.

Citiţi şi:

Brașov. Circa 100 de angajați Tetkron protestează la această oră în fața sediului instituției (FOTO)

BRAŞOV. Scandal la Tetkron, episodul al II-lea

BRAŞOV. Scandal cu huiduieli la Tetkron

BRAŞOV. Apa caldă şi căldura vor veni direct de la Primărie

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare