Expres

Universitatea Transilvania, 75 de ani de existență

Universitatea Transilvania, 75 de ani de existență.

Universitatea Transilvania din Braşov sărbătoreşte astăzi 75 de ani de existenţă, alături de invitaţi de marcă din ţară şi din peste 20 de ţări de pe toate continentele. La evenimentul care va avea loc la Aula Universităţii vor participa miniştri, miniştri secretari de stat, reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi judeţene, membrii Consiliului Naţional al Rectorilor.

În acest an se împlinesc 7 decenii şi jumătate de când Universitatea Transilvania din Braşov a fost înfiinţată ca instituţie de învăţământ superior. Nucleul a fost creat în 1948, când a fost înfiinţat „Institutul de Silvicultură din Braşov”. A urmat apoi, în 1949, înfiinţarea „Institutului de Mecanică”. 7 ani mai târziu începe dezvoltarea şi consolidarea învăţământului superior braşovean, prin fuzionarea celor două institute şi astfel, în 1956, a luat naştere „Institutul Politehnic din Braşov”. În 1960 a fost înfiinţat şi Institutul Pedagogic – Matematică, Fizică, Chimie, Biologie, iar ulterior, în 1969, s-a adăugat şi Muzica. În 1971, prin fuzionarea Institutului Politehnic cu cel Pedagogic, a luat fiinţă Universitatea din Braşov, ca unică instituţie de învăţământ superior din Braşov. În 1991 a devenit Universitatea Transilvania din Braşov.

De-a lungul anilor, Universitatea şi-a extins ariile de predare şi domeniile de cercetare, având în prezent 18 facultăţi tehnice şi non-tehnice. Este cea mai mare universitate din centrul ţării, o universitate comprehensivă cu 98 de programe de studii de licenţă, peste 80 de programe de masterat şi 22 de domenii de doctorat.

Peste 20.000 de studenţi şi aproximativ 1.400 de angajaţi

Universitatea Transilvania din Braşov a crescut de la an la an, astfel că acum are peste 20.000 de studenţi şi aproximativ 1.400 de angajaţi – cadre didactice şi personal administrativ.

De asemenea, are parteneriate cu universităţi din peste 80 de ţări din întreaga lume. Sute de studenţi internaţionali de la universităţile partenere vin în fiecare an la programele universităţii, mai ales la cele derulate în limba engleză, iar numărul studenţilor străini care studiază la UNITBV a crescut în ultima perioadă, în acest an studiind aproximativ 500 de tineri din peste 80 de ţări din întreaga lume.

UNITBV este o universitate matură, care şi-a construit în timp un prestigiu în plan naţional şi internaţional. De-a lungul celor 75 de ani a pregătit peste 140.000 de specialişti care au adus plusvaloare în companiile şi instituţiile din întreaga lume. În continuare programele de studii ale Universităţii sunt deschise şi accesibile tinerilor din toată lumea, indiferent de naţionalitate, rasă ori religie.

Datorită măsurilor luate în urmă cu câţiva ani, UNITBV a devenit mai vizibilă internaţional, înregistrând salturi importante atât în metarankingul naţional, cât şi în mai multe clasamente internaţionale de prestigiu. În ultimii ani, universitatea prin structurile ei şi-a crescut gradul de atractivitate nu doar prin dezvoltarea bazei materiale şi oferta educaţională adaptată mereu la cerinţele societăţii, ci şi datorită viziunii prospective şi a modului în care a înţeles să se implice în activităţi foarte variate, de la activităţi sportive şi cultural-artistice, la conferinţe şi activităţi de voluntariat


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button