Expres

Subfinanțat, Spitalul Județean Brașov se zbate în lipsuri

Subfinanțat, Spitalul Județean Brașov se zbate în lipsuri

Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Brașov a tratat, anul trecut, cu aproape 5.000 mai mulți pacienți decât în 2022. Cu toate acestea, veniturile (din contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate, în principal) au fost mai mici cu aproximativ 8 milioane de lei. Cheltuielile cu medicamentele și cu materialele sanitare au crescut cu circa 10 milioane de lei față de nivelul anului 2022, ca efect al inflației de aproape 14%.

Ca urmare, inevitabil, s-au acumulat datorii față de furnizori, astfel că lipsurile au ajuns să fie la ordinea zilei. Situația a ieșit la iveală de la finele lunii trecute, când spitalul a decis, pentru câteva zile, să sisteze operațiile în cazul bolnavilor cronici, directorul medical, dr. Florin Orțan, explicând că „există sincope în aprovizionarea și finanțarea spitalului” (detalii aici).
Intervențiile chirurgicale au fost reluate, dar există oricând riscul unui nou blocaj.
O ședință internă urgentă a avut loc marți, în care conducerea spitalului a prezentat problemele majore cu care se confruntă, relatează Radio România Brașov FM. Datoriile se ridică la suma globală de 41 milioane de lei, mai mult de jumătate – 26 de milioane – reprezintă arierate (datorii mai vechi de 60 de zile): „Dacă nu vom găsi soluţii pe termen scurt, vom avea din nou probleme de aprovizionare. Suntem în situaţia în care furnizorii ne pot spune: nu vă mai trimitem marfă, materiale sanitare, medicamente. Îi ţinem foarte aproape, vorbim cu ei aproape zilnic, le explicăm situaţia. Din discuţiile cu ei, nici ei nu pot să o mai ducă aşa foarte mult şi atunci vor limita furnizarea către spitale. S-ar putea să se ajungă şi la situaţia să trebuiască să-şi cumpere pacienţii medicamente şi mâncare. Problema nu o văd, însă, atât de mult pe medicamente şi pe hrană. Dacă chiar se întâmplă, o să-i rambursăm pacientului banii pe care i-a cheltuit ulterior. Adevărata problemă va fi pe partea de urgenţe. Dacă îţi vine un pacient cu politraumatisme şi tu nu ai ace, aţă etc. atunci va fi o problemă. Când am oprit pentru trei zile operaţiile programate (la sfârşitul lunii trecute – n.r.), tocmai de aceea am făcut-o, să nu fie afectate urgenţele”, a declarat managerul Spitalului Județean, jr. Emil Mailat.

Care ar fi soluțiile de redresare financiară

Acesta vede ca primă soluție „renegocierea contractului de finanțare pe baza indicatorilor actualizați, adică pe cât am muncit să fim plătiți”.
Printre soluțiile care să ducă la redresarea situației financiare a spitalului ar mai fi creșterea numărului pacienților tratați în ambulatoriu și spitalizare de zi, deoarece serviciile prestate nu sunt limitate la decontare, dar și efectuarea mai multor analize medicale în cadrul spitalului.
Modificarea programului de lucru în Blocul Operator, în sensul prelungirii și după ora 14.00, precum și identificarea unor servicii medicale care nu se decontează de către CAS și se pot efectua contra cost (adică sunt plătite de pacienți), ar fi alte soluții, potrivit managerului.
Dar este nevoie și de „optimizarea cheltuielilor”, spune Emil Mailat, care a cerut sprijinul angajaților pentru asta.
Pe termen mediu este clar, trebuie să optimizăm cheltuielile și serviciile pe care le realizăm, pentru că oricât de mulți bani am avea, dacă nu facem și o schimbare internă, nu vom face decât să cheltuim mai mult. (…) Am solicitat și colegilor să vină în întâmpinarea noastră și să identificăm toate soluțiile de creștere a venitului, optimizare a cheltuielilor. Trebuie să ne întâlnim la mijloc cu ambele situații, astfel încât să redresăm situația financiară a spitalului și implicit să creștem calitatea serviciilor oferite”, a mai spus Mailat, conform sursei citate.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Traian
9 luni în urmă

Ar trebui ca domnul manager sa urmareasca programul medicilor si gradul de incarcare al acestora (cei care doar fac prezenta si pleaca cu mult inainte de ora 12.00)

Back to top button