Expres

Steagul Ucrainei, din nou pe Tâmpa. Marș al refugiaților (video)

Steagul Ucrainei, din nou pe Tâmpa. Brașovul iluminează din nou literele de pe Tâmpa și clădirea primăriei în culorile albastru-galben. Gestul e un semn de solidaritate cu poporul ucrainean, greu încercat de conflictul cu Rusia. Totodată, la Centrul pentru refugiați de la CATTIA a avut loc un workshop de creație artistică pentru cetățenii ucraineni, care să atragă atenția asupra efectelor războiului.
Tot azi, comunitatea ucraineană din Brașov s-a adunat în fața clădirii Prefecturii. Cei circa 200 de refugiați au mărșăluit pe strada Republicii până Piața Sfatului, Aici, participanții au aprins lumânări și au onorat memoria soldaților căzuți, cu un minut de reculegere.

Prima zi de invazie

La 24 februarie 2022, într-o declarație televizată, cu puțin timp înaintea orei 3:00 GMT, președintele rus Vladimir Putin a anunțat o operațiune militară în Ucraina. Scopul declarat era de a apăra separatiștii din estul țării, din regiunile pro-ruse Lugansk și Donețk, a căror independență le-a recunoscut-o cu trei zile mai devreme. Liderul de la Kremlin i-a cerut armatei ucrainene „să depună armele” și a declarat că va împiedica orice intervenție străină în operațiunea rusă din Ucraina. Vladimir Putin a acuzat „abuzurile și genocidul regimului de la Kiev” față de rusofonii din estul separatist al Ucrainei și ignorarea de către Occident a cererilor sale privind garanțiile de securitate.
În dimineața zilei de 24 februarie, Rusia a lansat o ofensivă de anvergură asupra Ucrainei, cu atacuri cu rachete asupra infrastructurii militare ucrainene, urmate de o ofensivă terestră pe mai multe fronturi, inclusiv dinspre Belarus, de unde conform relatărilor Kievului de la sfârșitul zilei, au fost trase și patru rachete balistice.
După prima zi de agresiune rusă, Ucraina a raportat 57 de victime, conform https://war.ukraine.ua/. Cel puțin 40 de soldați ucraineni și circa 50 de soldați ruși sau combatanți din estul separatist al Ucrainei au fost uciși în luptele care, conform Kievului, s-au desfășurat pe aproape toată granița cu Rusia. Potrivit Agerpres, trupele ruse au reușit să cucerească un aerodrom de lângă capitala Kiev, centrala de la Cernobîl și zone din sudul Ucrainei, inclusiv o parte a regiunii Herson, orașul Ghenicesk, port la Marea Azov, unde trupele ruse au preluat controlul și asupra unor obiective strategice, precum o hidrocentrală și Canalul Crimeei de Nord, care furnizează apă regiunii Herson. La finalul zilei, forțele armate ucrainene transmiteau că soldații ruși pătrunseseră în Nicolaev, din sud, și se purtau lupte în vecinătatea orașului Cernihiv, din nord.

Peste 8.000 de civili uciși

La un an de la declanșarea invaziei, numărul civililor care și-au pierdut viața în Ucraina a depășit pragul de 8.000, a informat Oficiul ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), la 21 februarie 2023. Raportul anual al OHCHR mai arată că 13.287 de civili au fost răniți într-un an de conflict, iar 487 dintre civilii uciși și 954 dintre răniți erau copii.
Pe lângă acest bilanț parțial, estimările arată că peste 15.000 de persoane sunt date dispărute, peste 14 milioane au fost dislocate, dintre care aproape 8 milioane au fugit din țară și peste 6,5 milioane sunt strămutate în interiorul țării. Mai mult de 140.000 de clădiri au fost distruse într-un an de război în Ucraina, conform datelor publicate de Reuters. Estimările americane din luna noiembrie arată că peste 100.000 de militari, de fiecare parte, și-au pierdut viața sau au fost răniți.

Brașovul, model în ajutorarea ucrainenilor

Printre primele comunități care s-au implicat în sprijinirea poporului ucrainean este cea a Brașovului, care a reușit, într-un timp scurt, să devină unul dintre modelele de bună practică pentru modul în care s-a organizat pentru a face față valului de refugiați. Asta, prin deschiderea, la mai puțin de două săptămâni de la începerea conflictului, a centrului pentru refugiați de la CATTIA, care a primit apoi recunoașterea UNICEF și a Guvernului Japoniei ca „Punct Albastru“ (Blue Dot). Apoi, deschiderea unor grupe de grădiniță sau școală sau oferte pentru locuri de muncă pentru refugiați.
La aceasta se adaugă peste 1.000 de voluntari implicați, organizații neguvernamentale și companii din Brașov, zeci de tone de ajutoare trimise în centrele de refugiați de la graniță sau în localități din Ucraina și mii ore de asistență pentru cetățenii din Ucraina, directă sau prin intermediul call-center-ului deschis de primărie.
De la începutul conflictului, peste 15.000 de cetățeni ucraineni au trecut prin centrul de la Brașov. În prezent, în Brașov sunt cazați aproximativ 3.700 de cetățeni ucraineni.
Ajutorul pe care l-a oferit comunitatea brașoveană va continua și în perioada următoare, până la finalizarea războiului, atât prin intermediul Centrului de la CATTIA, cât și prin celelalte forme de sprijin: educație, alimente, produse de strictă necesitate sau îmbrăcăminte.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads


Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
4 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Barbu Gh.
3 luni în urmă

Știați că doar mioriticii mai dau bani ăstora? Asta nu vi se zice nicăieri. Și nu prea am văzut analize cu ce se întâmplă pe Bâstroe. DE CE??? Sau cum au reacționat nenorociții de liberali, cu plăvanul în frunte, la… Citeşte mai mult »

VAX POPULI
3 luni în urmă

Sa dai ajutor financiar unui refugiat ucrainean cu BMW X5,mai mare decat unui cetatean roman cu handicap grav,asta se numeste SLUGARNICIE GRETOASA.

Willy
3 luni în urmă

Slava Ukraina! Glorie eterna fiecarui soldat si cetatean ucrainean care de nevoie dar cu placere trimite rusnaci borati, infecti, hoti de chiloti, asasini si violatori de bebelusi, exact acolo unde le este locul: in saci de plastic pe lumea cealalta!… Citeşte mai mult »

Barbu Gh.
3 luni în urmă

Citiți comentariul unui dezaxat, al unui deviant. Dar nu trebuie să ne mire, tot anormalul acesta lăuda dozele și voia să dea cu picioarele în femeile bătrâne care nu s-au lăsat injectate. Astfel de decerebrați umblă liberi prin societate, în… Citeşte mai mult »

Back to top button