Expres

Stadiul lucrărilor de la Sala Polivalentă Brașov

Stadiul lucrărilor de la Sala Polivalentă Brașov.

Compania Națională de Investiții (CNI) a convocat, pentru astăzi, o ședință de management a proiectului. Au participat reprezentanți ai Primăriei Brașov, ai constructorului, ai proiectantului și ai firmei ce asigură dirigenția de șantier. S-a analizat stadiul execuției lucrărilor, în dorința de a fi diminuat riscul întârzierilor.

Conform reprezentanților firmei de construcții, până în acest moment s-au realizat lucrări de terasare. Acestea au însemnat aproximativ 20.000 de m.c. de excavare și turnare a unui strat de 75 cm de piatră spartă și balast, pe o suprafață de 17.000 de m.p. Au fost turnați 646 de piloți forați cu diametre între 500 și 600 de mm și cu o lungime de până la 14 metri. În total, vor fi forați 1.875 de piloți, la o adâncime maximă de 21,5 metri.

Stadiul lucrărilor la Sala Polivalentă Brașov

„Suntem în faza în care s-au redus foarte multe dintre necunoscutele legate de teren. Asta pentru că terenul pe care se edifică această construcție este unul sensibil, cu o pânză freatică acidă. Drept pentru care cei 1.800 de piloți forați au necesitat o analiză în detaliu. Avem aproximativ o treime deja executați. În curând vor începe lucrările și la partea de fundații pe acești piloți forați. Din punctul de vedere al neprevăzutului, foarte multe dintre riscuri au fost deja soluționate. Calendarul este respectat, iar în perioada următoare vom vedea și lucrările de la suprafață”, a declarat primarul Allen Coliban, potrivit BrașovCity.ro.

Urmează ca proiectantul să prezinte o actualizare a soluțiilor pentru acești piloți, având în vedere că în anumite locuri s-a constatat că structura terenului este diferită de zonele în care s-a realizat studiul geotehnic inițial. În același timp, aciditatea apei din pânza freatică este mai mare decât se estimase inițial.

După primirea noilor soluții, va continua forarea piloților, media fiind de 40 pe zi. Având în vedere că se utilizează betoane aditivate pentru sezonul rece, dacă temperaturile nu vor coborî sub -10 grade timp de mai multe zile, lucrările pot continua și în această perioadă.

Conform estimărilor, în aproximativ 30 de zile ar trebui să înceapă lucrările pentru fundația sălii: săpătură, montarea armăturii și turnarea betoanelor.

Durata de construire a sălii este de 36 de luni de la data ordinului de începere a lucrărilor. Respectiv din 16 septembrie 2022.

Valoarea lucrărilor este de 356,7 milioane de lei, din care cea mai mare parte este acoperită de CNI; Primăria Brașov va suporta 3,5% din cheltuieli.

Lucrările sunt realizate, în urma licitației organizate de CNI, de Asocierea MIS Grup SRL (Bistrița), Electrogrup SA (Cluj) și Energosteel ART SRL (Brașov), împreună cu Yenigun Insaat Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi din Turcia – terț. Ca și subcontractanți sunt: Terratest Geotehnic SA, Loyal Center SRL, Eco Garden Construct SRL; Roland Survey; Saiatest; Generalsting; Dianova Instal; Abcony Serv; Elron Energy CO, KONE Ascensorul SA.

Date despre Sala Polivalentă

Sala este construită pe terenul fostului Stadion „Municipal” din Bartolomeu. Conform proiectului tehnic, va avea o capacitate de 10.059 de locuri. Este destinată competițiilor sportive, concertelor, conferințelor, congreselor, activităților culturale.

În cadrul Sălii Polivalente se va realiza și o sală de încălzire. Și aceasta va fi dotată cu tribune, cu 1.152 locuri.

Stadiul lucrărilor la Sala Polivalentă Brașov | MyTex.ro
Stadiul lucrărilor de la Sala Polivalentă Brașov 4

Construcția va fi organizată funcțional pe patru niveluri:

Subsolul (cota – 5.70m) este nivelul unde se realizează accesul în incinta de joc a sălii de sport, a sălii de încălzire și la anexele sportivilor (vestiare, sala de antrenament). La același nivel sunt căile de acces la zonele VIP, presă și administrație. Sunt conectate cu parcările special rezervate și separate de căile de acces ale publicului. Sub gradene sunt plasate cabine pentru artiști. Adițional, se găsesc spații tehnice.

Parterul este nivelul unde se realizează accesul publicului în clădire. Vor fi spații comerciale de închiriat și servicii de bar, cu acces la grupuri sanitare și cu distribuția pe verticală a spectatorilor pe cele 8 grupe de scări, până la etajul 1.

Mezaninul (cota +3.62) este dedicat publicului. Are spații pentru grupuri sanitare și două zone cu logii pentru acces în exterior. La cota +3.30 se află patru săli de conferințe – două de 129 locuri și două de 60 locuri. Acestea au ca spații anexă baruri, garderobe și grupuri sanitare. În zona sudică se regăsesc spații tehnice și o zonă de bucătărie care deservește restaurantul de la etajul următor.

Etajul 1 (cota +7.24m) este alocat atât publicului, cât și persoanelor VIP și presei. Acestea din urmă beneficiază de o zonă cu acces separat, deservită de bar, restaurant și terasă adiacentă unei zone înierbate, necirculabile, aflată peste sala secundară. Atașată zonei de alimentație se află zona de bucătărie, cu spații de depozitare și spații tehnice.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button