Spitalul Regional Brașov stă la mâna Guvernului
Spitalul Regional Brașov la mâna Guvernului.
Consilierii locali braşoveni au fost convocați luni într-o şedinţă de îndată. Pe ordinea de zi s-a aflat un singur proiect de hotărâre. Cel privind prelungirea parteneriatului încheiat de Primăria Braşov cu Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru pregătirea proiectului Spitalul Regional Braşov.
Parteneriatul viza consultanța până când proiectul este adus la nivelul de studiu de fezabilitate. Ceea ce s-a întâmplat deja.
„În faza aceasta nu mai avem nevoie de consultanții tehnici. Deci subcontractorii BERD-ului și-au încetat mandatul. Recomandarea a fost să prelungim acordul, ca să avem un cadru formal pentru discuţiile cu Guvernul României până când vom ajunge la o decizie din partea Guvernului. Avem acest proiect estimat la 490 de milioane de euro. Este un spital regional mai ieftin din punct de vedere al bugetului estimat în faza SP decât celelalte două spitale regionale pe care Ministerul Sănătății le are în derulare. Pentru niciunul dintre cele patru spitale regionale, al nostru și cele trei, încă nu este clarificată sursa de finanțare”, a explicat primarul Allen Coliban.
Spitalul Regional Brașov la mâna Guvernului.
Conform unui acord tripartit – Primărie, Consiliu Județean, Ministerul Sănătății, acesta din urmă își asumă identificarea surselor de finanțare, a mai precizat edilul.
„La ora actuală, acestea sunt cel puțin trei direcții: o soluție prin Programul Operațional Sănătate, care încă nu este schițat; o soluție prin parteneriatul public-privat, existând finanțator în persoana BERD, care vrea să finanțeze construirea, iar statul român să înceapă să plătească împrumutul doar după ce spitalul este funcțional și o a treia variantă, cea care se ia în calcul, un mix de soluții, în care echipamentele ar putea fi plătite din anumite surse de finanțare, construcția din altele”.
Allen Coliban, primarul Brașovului
Studiul de fezabilitate e gata de un an
Studiul de fezabilitate a fost aprobat de Consiliul Local în decembrie 2021.
Potrivit documentului, viitorul spital va avea 31 de secții, 77 de specialități, 972 de paturi, din care 820 pentru spitalizare continuă, 96 de paturi de terapie intensivă, 56 sunt pentru spitalizarea de zi. Capacitatea spitalului va fi de 370.000 de pacienți pe an, atât spitalizați, cât și cei tratați în ambulatoriu, și va dispune de cele mai noi aparate și echipamente medicale din România.
Termenul estimat pentru realizarea lucrărilor este de 36 de luni, iar durata de operare este de minim 30 de ani.
Inaugurarea spitalului este prevăzută în 2028, construcția lui fiind evaluată la 440 de milioane de euro, iar valoarea echipamentelor, aparatelor și dotărilor medicale, la 50 de milioane de euro (sumele sunt fără TVA n.n.).
Proiectul cuprinde următoarele obiective de construcție:
– clădirea principală a spitalului (suprafață desfășurată de circa 141.000 m.p.);
– parcare de mașini supraetajată (circa 41.500 mp, capacitate de 1.410 vehicule);
– clădire servicii tehnice (11.000 m.p., 2 niveluri, panouri fotovoltaice pe acoperiș);
– parc de agrement (circa 10.000 m.p., inclusiv bufet de aprox. 250 m.p.);
– parc fotovoltaic (PV) (aprox. 7.500 m.p.; electricitatea generată de panourile fotovoltaice va fi de aprox. 1.850 MWh pe an).
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.
Cine și ce să facă? măCiucă? Ciolanul? Plăvanul? Păi ăștia sunt reduși mintal, îi trădează privirea tâmpă, nici măcar ne mai fiind nevoie să deshidă gura. Alienatul nostru de coliBan fiind tot în liga lor.