Expres

Spitalul de Psihiatrie și Neurologie, lipsă de bani și de spații / Ce ar putea salva situația

Spitalul de Psihiatrie și Neurologie, lipsă de bani și de spații / Ce ar putea salva situația

Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie (SCPN) Braşov nu are în prezent arierate, însă se află în dificultăți financiare și se confruntă cu o lipsă acută de spaţii, cele două fiind legate, a declarat managerul unităţii medicale, ec. Bogdan Rusu. Situația s-ar putea îmbunătăți odată cu mutarea secțiilor de psihiatrie la Sânpetru.

Managerul a explicat că, din cauză că nu are spaţii, spitalul a fost nevoit să închidă temporar aproximativ o treime din numărul de paturi, ceea ce a dus la o diminuare a valorii contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate Braşov şi, ca urmare, în cursul anului trecut, unitatea medicală a ajuns într-o criză financiară.

Ca şi un alt mare spital din Braşov, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, şi noi ne confruntăm cu problema lipsei acute a spaţiilor, a paturilor. Avem 131 de paturi temporar închise din cauza relocării, în 2022, a secţiilor de psihiatrie, iar acest lucru ne-a redus valoarea contractului cu Casa de Sănătate. Practic, din acel moment, noi am realizat venituri cu 27% mai mici decât cele pe care le-am fi putut realiza dacă am fi funcţionat cu o structură integral funcţională organizatorică. Aceasta ne-a dus, la începutul anului trecut, în situaţia de a înregistra plăţi restante şi arierate. Apoi, am încercat o optimizare a serviciilor pe care le ofeream în spitalizare de zi şi în ambulatoriu integrat şi a serviciilor paraclinice. Aceasta ne-a dat o gură de oxigen, însă situaţia noastră este în continuare dificilă. Anul acesta, de când salariile au crescut cu 5%, mecanismul de decontare a CAS este puţin modificat, se decontează doar 70% din factura curentă, diferenţa urmând a fi achitată în luna următoare. Ne apropiem în situaţia în care eram anul trecut, aceea de a avea arierate”, a precizat Bogdan Rusu.

Deficit de 2,8 milioane de lei

Potrivit acestuia, o remediere a acestei situaţii dificile va exista numai după ce spitalul va putea să crească numărul de paturi. „Situaţia se poate remedia în momentul în care vom redeschide – nu toate cele 131 de paturi – măcar 50%, să putem să avem o valoare de contract mai mare, pentru că servicii medicale avem. Am continuat să furnizăm servicii medicale şi ele sunt validate de CAS, dar sunt realizate peste valoarea maximă de contract şi atunci nu pot fi plătite. Prin simpla redeschidere a acestor paturi, valoarea contractului va creşte şi probabil că atunci vom începe încet, încet să ne îmbunătăţim activitatea din punct de vedere financiar şi atunci vom putea să ne gândim şi la alte soluţii de a atrage fonduri mai multe, de a le optimiza pe cele pe care le avem. Avem un deficit de 2,8 milioane de lei, dar, în prezent, nu avem arierate”, a menţionat managerul Bogdan Rusu.

Conform acestuia, în prezent unitatea sanitară nu are probleme cu furnizorii, însă acest lucru se poate schimba în orice moment.

Mai sunt necesare avize pentru mutarea la Sânpetru

El a arătat că, deocamdată, secţiile de psihiatrie nu pot fi mutate în noua clădire din Sânpetru, deşi lucrările de amenajare a acesteia au fost finalizate. Demersurile sunt însă în curs. Al doilea proiect de hotărâre aprobat ieri de consilierii județeni a vizat aprobarea structurii organizatorice a Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov, prin care să fie inclus pavilionul de la Sânpetru (unde a funcționat Unitatea de Asistenţă Medico-Socială de Pneumoftiziologie, desfiinţată de anul trecut).

Aici urmează să fie mutate, din clădirea de pe strada Prundului (unde este sediul central al spitalului) secţiile de psihiatrie, inclusiv sectorul de spitalizare de zi Psihiatrie. Astfel, se eliberează în sediul de pe Prundului spații pentru secțiile de Neurologie, ce au fost înghesuite și cu numărul de paturi diminuat, ca și cele de Psihiatrie. Acestea din urmă au fost relocate, în 2022, din clădirea de pe Mihai Eminescu, retrocedată foștilor proprietari, unde se plătea o chirie enormă, fiind și improprie, dar în sediul central, unde nu e destul loc.

Ministerul Sănătăţii a avizat deja, de săptămâna trecută, noua structură a unităţii sanitare.

A durat mai mult până când DSP ne-a acordat asistenţă de specialitate în vederea aprobării structurii. Acum am primit avizul de la Ministerul Sănătăţii, Consiliul Judeţean a aprobat, mai trebuie să obţinem aprobarea Direcţiei de Sănătate Publică pentru această structură. Noi lucrările le-am făcut, sunt gata în proporţie de 99%. Au fost doar lucrări de securizare a geamurilor, de instalare control acces, pentru aducerea la cerințele unei secții de psihiatrie a acelei clădiri de la Sânpetru, nu au fost lucrări structurale ample. Așteptăm să obținem toate avizele, toate documentațiile ca să ne putem muta”, a mai spus managerul Spitalului de Psihiatrie.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare