Expres

Slujbă specială la mănăstirea de la Cristian

Slujbă specială la mănăstirea de la Cristian. 14 ianuarie este ziua în care încheie prăznuirea liturgică a Botezului Domnului. La fel ca și celelalte sărbători mari, și Praznicul Botezului Domnului are o perioadă de înainte-prăznuire și una de după-prăznuire. Concret, în slujbele din 2 ianuarie au început rugăciunile și cântările închinate Bobotezei și ele se vor încheia mâine. Ziua de încheiere este numită odovania praznicului. În această zi se reia practic întreagă rânduiala liturgică din chiar ziua praznicului Botezului Domnului. În total au fost 13 zile de pomenire liturgică a acestei mari sărbători, cu care se încheie practic ciclul liturgic al Nașterii, Tăierii Împrejur și Botezului Domnului. 
De aceea, sărbătoarea începe din seara de dinainte, din ajun, cu slujbă de priveghere.

Ce este slujba de priveghere

Slujbă specială la mănăstirea de la Cristian. Privegherea de toată noaptea (în grecește: agrypnia, „fără somn”; în slavonă: vsenoshnoe bdenie) este o combinație din mai multe slujbe a cărei structură diferă foarte mult în funcție de tradiția locală și regională. În tradiția bizantină, această slujbă durează toată noaptea fiind formată din întreg ciclul liturgic, culminând cu Sfânta Liturghie. În tradiția slavă, ține mai puțin și conține, de obicei, Vecernia (sau Pavecernița Mare), Utrenia și Ceasul Întâi.
Din cauza lungimii ei, Privegherea de toată noaptea este rareori slujită în parohii. Dar este slujită în alte locuri, în special în zilele de sărbătoare mare. Totuși, se slujește frecvent în mănăstiri, cum este cazul, la Brașov, al Mănăstirii Sf. Efrem cel Nou, care se ridică între Cristian și Brașov.

La fel se va întâmpla în seara aceasta, a anunțat protosinghel Clement Mircea (foto), starețul și ctitorul primei mănăstiri ortodoxe a Brașovului.

„În noaptea aceasta este odovania praznicului Bobotezei și totodată pomenirea sfintei Nina luminătoarea Georgiei, precum și a Sfinților Părinți Martiri din Sinai și Rait. Am primit spre păstrare ca binecuvântare a mănăstirii noastre, o cutie cu multe părticele din sfintele lor moaște. O vom scoate după slujbă, spre închinare, pentru binecuvântare”.

Protosinghel Clement Mircea, starețul Mănăstirii Sf. Efrem cel Nou Cristian – Brașov

Slujba de priveghere începe la ora 23.30.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
8 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Raoke
1 an în urmă

Asa nu ne intereseaza… Mai mult ne-ar nteresa de ce BOR-ul a sustinut injectarea fortata, acel nazi-pass si purtatul botnitelor. Biserica, cu cateva mici exceptii, s-a dovedit a fi o institutie a statului la fel de corupta ca ”sanatatea”, politrucii… Citeşte mai mult »

Willy
Răspunde la  Raoke
1 an în urmă

Si ne mai intereseaza cand ii face lui ma-ta de 40 de zile.

Raoke
Răspunde la  Willy
1 an în urmă

Boschete, lui ma-ta cea betiva care, de manga ce era, te-a fatat in carciuma? Ce bause, spirt? De acolo ai mostenit iubirea de ”#MonaDragosteaMea”? Sa te citez, aurolacule: ”Eu in carciuma m-am nascut, in carciuma vreau sa mor.”

Raoke
1 an în urmă

MORTZII MAMII VOASTRE CU CENZURA VOASTRA!
Lasati toti anormalii sa posteze tot ce au in mintea aia a lor bolnava!
Care de la voi e deviant ca si viligheiul?

Raoke
1 an în urmă

Prapaditul deviant nu a raspuns daca ar mai da cu copitele in mamele si bunicile noastre? DE CE NU RASPUNDE? Sper ca nu ati uitat cand scria ca le-ar lovi cu piciorul pe batranelele care nu au vrut sa fie… Citeşte mai mult »

Raoke.
1 an în urmă

Dupa ce ca sunt cum sunt ma mai enervati si voi?

Raoke
Răspunde la  Raoke.
1 an în urmă

Boschete, gata, iti crapa obrazul de rusine sa te mai semnezi ca “vilighei”?Aurolac prapadit ce esti. Waxere!

1 an în urmă

[…] editorial la Mănăstirea de la Cristian. Mănăstirea Sf. Efrem cel Nou, primul așezământ monahal ortodox din Țara Bârsei, este gazdă, astăzi, pentru o lansare de […]

Back to top button