Expres

Situație gravă la Ambulanța Brașov / Doar 4 Salvări vor fi de serviciu la noapte / Petiție pentru demiterea conducerii / Update. Ce a spus Prefectura

Situație gravă la Ambulanța Brașov.

La SAJ Brașov este o stare de mare tensiune, între angajați – pe de-o parte – și conducere – Detalii, AICI.

Andras Dios, vicepreședintele Sindicatului Ambulanța – Brașov, ne-a declarat în acest sens: „Pregătim o scrisoare deschisă pe care i-o vom trimite lui Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. Încercăm să strângem 150 de semnături de la angajați – ambulanțieri, asistente, medici. Vrem, în mod clar, demiterea conducerii SAJ Brașov. Ea este vinovată pentru situația actuală. Populația Brașovului are de suferit. În această noapte – de luni spre marți – vor fi doar 4 ambulanțe (poate chiar 3!) de serviciu pe întreg orașul. Nu se mai poate continua așa”.

Situație gravă la Ambulanța Brașov

Andras Dias a continuat: „Prin lege nu avem voie să facem grevă generală, dar vom protesta vehement. Ori ne vom pune banderole pe brațe, ori ne vom aduna undeva, cei ce vom fi în afara serviciului, dar nu la sediul SAJ, pentru a nu îngreuna activitatea. Chiar nu înțelegem de ce nu se iau măsuri pentru a se remedia situația. Nu știm ce se dorește de fapt…”.

Petiție pentru demiterea conducerii

Andras Dios ne-a transmis și petiția pentru demiterea conducerii SAJ Brașov:

„În atenția Domnului Ministru al Sănătății Prof.Univ. Dr. Alexandru Rafila  

Petiție pentru demiterea Managerului Interimar , a Directorului Medical și a Comitetului  Director al Serviciului Județean de Ambulanță Brașov  

Prin prezenta petiție , noi , angajații Serviciului de Ambulanță Brașov , vă rugăm să luați act de  următoarele fapte și să reconsiderați numirea interimară și să dispuneți demiterea conducerii  SAJ Brașov pe următoarele considerente: 

1. La nivelul SAJ Brașov, în ultimii trei ani , a fost creat un prejudiciu bugetar cu mult  peste 300.000 Ron , nerecuperat până în acest moment ,cauzat de pierderea pe bandă  rulantă a unor procese intentate de angajații SAJ Brașov, contra deciziilor abuzive luate  de Managerul Interimar împreună cu Comitetul Director. 

2. Managementul defectuos al resurselor umane prin : 

– Distribuția inegală a personalului operativ pe graficul zilnic și lunar , prin subnormarea acestuia raportat la numărul de solicitări , ducând la prelungirea timpilor de răspuns  cu mult peste normativele în vigoare.Motivația principală ar fi salariile mari ale  personalului operativ raportate la salariile TESA. 

Limitarea numărului de echipaje în zilele de weekend și sărbători legale. Este bine  cunoscut faptul că Jud. Brașov este o zonă cu potențial turistic important tot timpul  anului, afluxul mare de turiști crescând predominant în aceste zile , ceea ce duce de  cele mai multe ori la o creștere a solicitărilor în aceste perioade.  

Neasigurarea continuității medicale în anumite substații ale SAJ Brașov , unele dintre  ele în zone cu aflux mare de turiști, respectiv : Subst. Bran , Râșnov, Poiana Brașov ,  dar și în alte zone , respectiv Săcele, Tărlungeni.Aceste substații sunt descoperite și 48  ore, punând astfel presiune pe echipajele de pe raza municipiului Brașov, care nu sunt  nici acestea prea multe . 

– Delegarea medicilor într-o anumită substație a SAJ Brașov (Codlea) unde prezența  acestora nu se justifică ,în detrimentul formării unui echipaj tip B1 în Stația Centrală  pentru a veni în ajutorul echipajelor tip B2 și C2 și a reduce timpii de intervenție . 

– Organizarea de concursuri prin nerespectarea dreptului angajaților de accede la un  post superior prin examen intern , obligându-i să concureze pe aceste posturi cu  candidați din exterior . Totodată , prin aceste concursuri s-au pierdut posturi de  asistenți medicali și ambulanțieri în situația în care suntem într-un deficit mare de  personal. 

3. Din cauza atitudinii abuzive și indolente a conducerii , Medicii SAJ Brașov ,au fost  discreditați în mediul public ,când au solicitat o procedură pentru medicația opiacee  și un spațiu decent de așteptare între solicitări. În speță , Managerul SAJ Brașov, prin  declarațiile publice făcute , în care a acuzat Medicii SAJ Brașov că dorm în timpul  programului de muncă , a pus în pericol tot personalul operativ, în momentul în care  se întârzie la solicitări, întârzieri datorate lipsei de personal.

4. Situația gravă a parcului auto , datorată tot indolenței acestei conduceri , care nu ia  act de solicitările personalului în momentul în care le sunt aduse la anumite defecțiuni  ale autosanitarelor, obligând ambulanțierii să lucreze pe autosanitare cu probleme la  sistemele de frânare și direcție. Mai mult , acestora (ambulanțierilor) le sunt imputate  depășiri de combustibil, calculate pentru folosirea sistemelor de climatizare a  autosanitarelor (căldură, aer condiționat), necesare pentru confortul pacienților dar și  pentru păstrarea în condiții optime a medicației.De asemenea , ambulanțierii sunt  obligați să plece la solicitări fără a avea avizul Serviciului Tehnic confirmat prin  semnătură , pe foile de parcurs. 

5. La nivelul SAJ Brașov nu există un program prestabilit de formare profesională a  cadrelor medicale. Aceste programe se fac rar și nu tot personalul beneficiază de ele.

6. Situația delicată în care se află sediul central al SAJ Brașov de unde se pleacă la toate  intervențiile pe raza municipiului datorită construirii unui ansamblu rezidențial vis-a vis. Accesul utilajelor necesare construiri acestui ansamblu se face exact în poarta de  acces a SAJ Brașov, de multe ori autosanitarele trebuind să aștepte terminarea  manevrelor făcute de acestea pentru a pleca la solicitări. Bănuim că sunteți la curent  cu această problemă , deoarece a fost semnalată către DSU , iar domnul Dr. Călin  Alexandru a luat act personal de această problemă într-una din multele vizite făcute la  SAJ Brașov. 

7. Devotamentul domnului Manager SAJ Brașov față de DSU și implicit Dr Raed Arafat.  În momentul în care a trebuit să participăm la mitingul din Noiembrie 2022 organizat de Federația Sindicală Ambulanța din România, ni s-a interzis accesul în curtea instituției pentru a ne parca mașinile personale! Totodată, toate problemele SAJ Brașov sunt raportate direct către DSU, Ministerul Sănătății , în subordinea căruia ne  aflăm, nu este sesizat. 

În speranța că veți luat act de sesizarea noastră și veți proceda la demiterea întregii conduceri a SAJ Brașov, vă asigurăm de întreaga noastră disponibilitate și colaborare! 

Cu adâncă considerație! 

 Angajații SAJ Brașov”.

Update. De la Prefectura Brașov am primit următoarea informare cu privire la acest subiect: „Am aflat de la SAJ Brașov, prin intermediul conducerii DSP Brașov că în această noapte vor fi de serviciu 7 ambulanțe de la SAJ. Trebuiau să fie 8, dar un echipaj a anunțat că nu poate face serviciul, pe motiv de boală. De asemenea, vor fi 4 ambulanțe SMURD”.

Update 1. Angajați ai SAJ Brașov au contrazis oficialitățile, transmițându-ne că azi noapte au fost de serviciu doar trei echipaje de tip B: „DSP ar trebui să verifice realitatea din teren”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button