Expres

Sindicaliștii din Loteria Română încep protestele

Sindicaliștii din Loteria Română încep protestele

Acestea se vor desfășura de marți până vineri, între orele 10.00 și 12.00, la sediul Ministerului de Finanțe.

Motivul acțiunii sindicale este „tergiversarea nejustificată a adoptării Memorandumului de excludere a Loteriei Române de la prevederile Legii 296/2023”.

Sindicatul Național „Loteria Română”, afiliat la Confederația Națională Sindicală „Cartel ALFA” și reprezentativ la nivelul Companiei Naționale „Loteria Română” (CNLR) cu aproape 80% dintre angajații companiei în rândurile sale, anunțase de săptămâna trecută că respinge reducerea prin lege a drepturilor angajaților companiei și va uza de toate pârghiile legale, inclusiv greva generală pentru a le apăra (detalii aici).

„Din punct de vedere sindical, s-au făcut toate eforturile necesare exceptării Loteriei Române de la prevederile Legii 296/2023, lege prin care sunt diminuate drepturi ale salariaților, negociate și stabilite prin contractul colectiv de muncă. Astfel, ca efect al acestei legi și a măsurilor de taxare suplimentară a tichetelor de masă și voucherelor de vacanță, veniturile salariaților se diminuează cu peste 10%. Adăugând efectul inflației asupra salariilor, rezultă o diminuare a veniturilor reale nete cu aproximativ 20%. Menționăm că majoritatea salariaților CNLR sunt încadrați aproape de salariul minim național.
În condițiile evidentei degradări a veniturilor membrilor săi, sindicatul a făcut o serie de demersuri, care au rămas însă fără rezultat.

Concret, de la apariția legii 296/2023 și până în prezent au fost făcute nenumărate demersuri către conducerea unității, către Ministerul Economiei – for tutelar, Ministerul Finanțelor și chiar către d-nul Prim-Ministru, Marcel Ciolacu, fără a primi până în prezent niciun răspuns concret, decât asigurarea d-lui Ministru al Economiei Antreprenoriatului și Turismului, dl. Ștefan-Radu Oprea care, prin semnătură proprie, ne-a comunicat prin adresa 1798/16.02.2024 că, «prin reorganizarea companiei (hotărâtă să intre in vigoare la 01.04.2024) nu va fi diminuat niciun drept al salariaților cuprins în Contractul Colectiv de Muncă, în vigoare».

Această situație este flagrant contrazisă de proiectul Bugetului de Venituri și Cheltuieli al CNLR-SA/2024. Din informațiile obținute neoficial, deși, conform legii, sindicatul reprezentativ avea tot dreptul să le obțină în mod oficial, compania având obligația consultării și informării, bugetul cuprinde o diminuare de 50% a valorii tichetelor de masă și a valorii voucherelor de vacanță.

În aceste condiții, în lipsa unor măsuri imediate și concrete de modificare, Sindicatul Național Loteria Română apelează la toate formele de protest legale pentru apărarea drepturilor membrilor noștri, mergând până la greva generală”, se arată în comunicatul Sindicatului Național „Loteria Română”, semnat de președintele Ion Carapit.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button