Expres

Sf. Stelian, ocrotitorul și tămăduitorul pruncilor / Hram la capela Spitalului de Copii Brașov

Sf. Stelian, ocrotitorul și tămăduitorul pruncilor / Hram la capela Spitalului de Copii Brașov

Unul dintre sfinţii cei mai apropiaţi copiilor este prăznuit în 26 noiembrie. Este vorba de Sfântul Stelian Paflagonul, considerat ocrotitor al pruncilor şi al familiei creştine, icoana sa (foto 2) fiind elocventă pentru acest har. Viaţa sa de rugăciune, râvna şi iubirea de Dumnezeu l-au învrednicit de darul facerii de minuni, tămăduindu-i mai ales pe copiii bolnavi, notează crestinortodox.ro

Sfântul Stelian Paflagonul s-a născut în veacul al șaselea în Adrianopole, în provincia Paflagonia (în Turcia de astăzi) într-o familie foarte bogată. La o vârstă fragedă, Stelian s-a alăturat eremiților din pustie, cu gândul de a-și curăți sufletul printr-o perioadă de meditație și rugăciune, precum și prin viețuirea alături de oameni care, precum el însuși, doreau a-și dărui viața Domnului Iisus Hristos.
Spre deosebire de alți pustnici însă, el nu s-a retras complet din lume, preferând să meargă între oameni pentru diverse faceri de bine, pentru a se întoarce apoi în mica lui peșteră pentru liniștire și rugăciune.
Conform tradiției, rugându-se într-o noapte pentru îndrumare în a-i ajuta pe ceilalți, sfântul Stelian a simțit o prezență dumnezeiască, fiind cuprins de slava cea mare a Sfântului Duh. A doua zi, a ieșit din peștera sa cuprins de o bucurie și pace duhovnicească pe care nu le mai cunoscuse înainte.
În peregrinările lui obișnuite, în care sfătuia și mângâia, s-a simțit atras să-și așeze mâna pe un copil rănit, ceea ce înainte nu îndrăznise să facă; a simțit puterea Domnului trecând asupra copilașului suferind prin mâna sa cea întinsă. Copilul și-a revenit imediat, iar de atunci Sf. Stelian a fost căutat de către fiecare suflet aflat în suferință din împrejurimi, tineri sau bătrâni. Peștera sa a devenit un loc de atracție pentru bolnavi și oameni aflați în diverse suferințe, mulți dintre ei primind vindecări complete nu doar prin puterea lui, ci chiar și prin propria lor credință, fără de care oricum cel care suferea nu putea fi ajutat.
Sfântul Stelian Paflagonul.
În această perioadă, Sfântul Stelian s-a preocupat în principal de copii, nu doar de cei neputincioși trupește, ci și de cei care aveau nevoie de îndrumare duhovnicească. Familii din toate categoriile sociale se spune că au încredințat Sf. Stelian educarea copiilor lor, iar el a fost constrâns să caute un spațiu mai mare și să aleagă dintre prietenii săi ermiți asistența de care avea nevoie pentru a se îngriji de atât de mulți oameni. El a creat probabil prima grădiniță din lume, unde mamele își puteau lăsa copiii în siguranță, în timp ce se îngrijeau de treburile zilnice.

Stelian va deveni și sfântul protector al copiilor încă nenăscuți, datorită povestirilor despre rugăciunile sale miraculoase pentru o tânără femeie care îl ajuta cu îngrijirea copiilor, dar care nu putea avea copii. Când femeia a rămas însărcinată, soțul ei a răspândit vestea despre această minune și femei care nu puteau naște de mulți ani au venit la pustnic. Cele care au avut credință adevărată în Mântuitorul Iisus Hristos au primit darul nașterii de prunci.

Bucuria senină a chipului Sf. Stelian a fost caracteristica sa definitorie, pentru că zâmbea mereu. Conform povestirilor orale, a fost căutat de către mercenari lacomi și ispitit cu tot felul de propuneri pentru a-și vinde darurile și a-l jefui de bogăția sa cea curată, dar pentru acești oameni, el a avut întotdeauna același răspuns: că a fost plătit în avans pentru munca sa când pacea Sfântului Duh a venit peste dânsul. Iar în timp ce ei se îndepărtau, el continua să zâmbească.

A trăit până la adânci bătrânețe și se spune că atunci când a fost înmormântat, chipul său încă păstra strălucirea unui zâmbet discret al luminii Domnului.
Sfinte Moaște ale Sfântului Stelian se păstrează la Biserica Sf. Stelian – Lucaci din București, unde se află din anul 1736, fiind dăruite acestei biserici de către Mitropolitul Ștefan al Ţării Românești, ctitorul acesteia. Astăzi, în ziua de pomenire a sfântului, racla este scoasă în curtea sau pridvorul bisericii, spre închinare credincioșilor. Fragmente ale moaștelor Sfântului mai sunt și la Biserica Mihai-Vodă și la Biserica Icoanei din București.

Capela e pictată de regretatul profesor Ioan Sorin Apan

Și capela din curtea Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii din Brașov îl are ca ocrotitor pe Sf. Stelian.

Potrivit site-ului Protopopiatului Brașov, Parohia Ortodoxă Spitale II a luat fiinţă în anul 1994, în cadrul Spitalului de Pediatrie din Braşov. Până în 1999 nu a avut biserică sau capelă.
Din anul 1999 clădirea veche a administraţiei spitalului a fost transformată în capelă cu hramul Sfântul Stelian, la iniţiativa preotului Eugen Comşulea şi a directorului spitalului, dr. Ioan Mâzgăreanu.

În acelaşi an, în data de 3 iunie, a fost sfinţită de catre P.S. Visarion Raşinăreanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, în prezenţa unui numeros sobor de preoţi.

Capela urmează planul de arhitectură al unei vechi case din lemn, cu antreu şi două camere, tip navă, care în timp a devenit administraţia spitalului şi apoi a fost transformată în capelă. De-a lungul timpului, zidurile despărţitoare au fost îndepărtate astfel încât capela să dobândească forma unei nave, mai luminoasă, mai spaţioasă şi mai utilă desfăşurării actului de cult.
Prin bunăvoinţa Părintelui Arhimandrit Ilarion Urs, stareţul Mânăstirii Sâmbata de Sus, capela a fost înfrumuseţată cu un iconostas sculptat din stejar, cu uşi împărăteşti şi icoanele Mântuitorului şi a Maicii Domnului, sculptat de către meşterii sculptori ai mânăstirii din acea vreme (1999). Acesta a fost restaurat în anul 2013 în timpul păstoririi pr. Marius Ioan Popa , şi s-au adăugat uşile diaconeşti şi de asemenea icoanele Sfinţilor Stelian (hramul capelei) şi a Sfântului Nicolae, lucrare efectuată de către meşterul sculptor braşovean Szekely Csaba.
Tot la bunăvoinţa Arhimandritului Ilarion Urs, stareţul Mânăstirii Sâmbata de Sus, în anul 2007, capela a dobândit şi o clopotniţă din lemn de brad, acoperită cu ţiglă, clopotul fiind donat de o familie de credincioși.
Capela a fost pictată în anul 1999 în tehnica tempera de către regretatul pictor şi profesor brașovean Ioan Sorin Apan, pictura restaurată tot de acesta în anul 2007 odată cu renovările ce au avut loc la structura şi arhitectura capelei.
De asemenea, uşile împărăteşti ale iconostasului şi icoanele Mântuitorului şi a Maicii Domnului sunt pictate tot de către pictorul Ioan Apan, iar uşile diaconeşti şi icoanele Sf. Stelian şi a Sf. Nicolae, adăugate odată cu restaurarea din anul 2013, sunt opera unui „ucenic” al său, profesorul şi pictorul Ovidiu Gliga.
Capela are pe latura de miazănoapte o pisanie. De asemenea deţine un Act de apreciere, acordat de catre Î.P.S. dr. Antonie Plămădeală, Arhiepiscop al Sibiului şi Mitropolit al Ardealului, Crişanei şi Maramureşului, conducerii Spitalului de copii şi două notări în Sfânta Evanghelie ale P.S. Visarion Răşinăreanul, cu ocazia sfinţirii capelei în anul 1999 şi a unei Liturghii Arhiereşti în anul 2007.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare