Expres

Semnare festivă a contractului pentru „ocolitoarea” DN1 / Ciucă: Nu renunțăm la autostrada Ploiești-Brașov

Semnare festivă a contractului pentru „ocolitoarea” DN1. Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a participat miercuri seara la festivitatea prilejuită de semnarea contractului pentru reabilitare şi modernizarea DJ 102I, Valea Doftanei, judeţul Prahova – Brădet, judeţul Brașov. Festivitatea de semnare a contractului a avut loc la sediul Primăriei Valea Doftanei.

În prezenţa prim-ministrului Nicolae Ciucă, a miniştrilor Transporturilor – Sorin Grindeanu, Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei – Cseke Attila, şi Afacerilor Interne – Lucian Bode, a preşedintei Companiei Naţionale de Investiţii CNI SA, Manuela Irina Pătrăşcoiu, a preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, Iulian Dumitrescu, şi a primarilor din Municipiul Săcele şi Comuna Valea Doftanei, Virgil Popa, respectiv Lucian Vileford Costea.
Contractul, în valoare de 405,4 milioane de lei, a fost semnat de conducerea CNI SA şi cea a firmei Construcţii Erbaşu SA. Compania a fost desemnată câştigătoare în urma desfăşurării procedurilor de achiziţie pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de modernizare a Drumului Judeţean 102 I Câmpina – Săcele.

12,43 km, în județul Braşov

Finanţarea cheltuielilor aferente construirii obiectivului de investiţii este asigurată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), prin Programul naţional de construcţii de interes public sau social derulat de CNI SA. Judeţele Prahova şi Braşov vor finanţa din venituri proprii cheltuieli totale în sumă de 11.206.000 lei, respectiv de 14.773.000 lei, constituite din lucrări neeligibile prin program.
Drumul judeţean DJ 102 I porneşte din localitatea Câmpina şi trece prin Plaiul Câmpei – Lunca Mare – Seciuri – Teşila – Trăisteni, ajunge la limita administrativă a judeţului Braşov şi se leagă cu DN 1A la Şanţuri.
Drumul care urmează să fie proiectat, reabilitat şi modernizat în următoarele 42 de luni are o lungime totală de 25,63 km, din care 13,20 km în judeţul Prahova şi 12,43 km în judeţul Braşov.

El reprezintă un traseu strategic care asigură legătura între partea de sud a țării (judeţul Prahova) și partea centrală (judeţul Brașov), traversând Munții Baiului (Gârbova) prin pasul Predeluț la o altitudine de 1.285 m.
Traseul său se împarte în două segmente:
• Tronsonul 1, aflat pe raza județului Prahova, între km 37+620 și km 50+820,38 (limită Jud. Braşov), în lungime de 13,20 km;
• Tronsonul 2, aflat pe raza județului Brașov, între km 50+820,38 (limită jud. Prahova) și km 63+256,08, în lungime totală de 12,43 km.

Exproprieri și scoateri din circuitul silvic

„DJ 102 I reprezintă tocmai această alternativă rutieră extrem de necesară transportului rutier din ţara noastră, în condiţiile în care valorile de trafic înregistrate între Bucureşti şi Braşov sunt de la an la an tot mai ridicate,

DN 1 este sufocat la fiecare sfârşit de săptămână, iar varianta de circulaţie pe DN 1A nu mai corespunde necesităţilor. În urma demersurilor autorităţilor publice de la nivel judeţean, cu sprijinul oficialilor guvernamentali, obiectivul a fost preluat în portofoliul Companiei Naţionale de Investiţii spre a fi finanţat şi implementat”, se arată în comunicatul CJ.
Traseul drumului județean DJ 102 I propus pentru reabilitare și modernizare se suprapune în mare parte peste platforma rutieră existentă, însă pentru anumite porţiuni este nevoie de exproprieri de terenuri și scoateri din circuitul silvic, demersuri care sunt în sarcina autorităţilor locale beneficiare, respectiv județul Prahova și județul Brașov.
De altfel, lista de investiţii a Consiliului Judeţean Braşov pentru acest an cuprinde realizarea exproprierilor de imobile situate pe amplasamentul drumului, pentru care s-a prevăzut în buget suma de 6.315.320 lei, precum şi o finanţare de 1.095.550 lei destinată demarării lucrărilor neeligibile din cadrul proiectului.

„Drum cu potențial turistic foarte bun”


„Sunt foarte bucuros şi mândru că demersul nostru început în anul 2020 s-a materializat acum prin încheierea acestui contract de lucrări, în urma căruia vom beneficia cu toţii de un drum nou, modernizat şi adus la standardele unei circulaţii rutiere optime.

Faptul că însuşi premierul Nicolae Ciucă şi domnii miniştri au fost prezenţi la acest eveniment vorbeşte despre importanţa pe care Guvernul României o acordă acestui proiect investiţional de mare amploare, care rezolvă o necesitate stringentă în ceea ce priveşte fluidizarea traficului rutier dinspre Capitală spre centrul ţării.
La finalul lucrărilor, DJ 102 I va avea o structură rutieră modernizată de la fundaţie şi până la asfalt. Va fi un drum cu o lăţime totală de 8 metri, care va dispune de două benzi de circulaţie, acostamente şi rigole pe întreaga lungime, de poduri şi podeţe transversale noi, de accese la drumurile laterale modernizate şi parcări amenajate.

Acest drum va deschide spre investiţii un areal geografic mai puţin cunoscut, dar cu un potenţial turistic foarte bun”, a declarat Adrian Veştea.

„Unul dintre proiectele cele mai importante”

Semnare festivă a contractului pentru „ocolitoarea” DN1. Premierul Nicolae Ciucă a declarat că proiectul este foarte important pentru localitățile pe care le străbate.

„Sigur că are relevanţă foarte mare pentru localităţile de pe Valea Doftanei, pentru cetăţenii din acest perimetru pentru că, pe de o parte asigură fluidizarea traficului, de cealaltă parte asigură oportunităţi atât economice, cât şi turistice. Este un proiect pe care îl vom realiza cu bani de la bugetul de stat. Este unul dintre proiectele cele mai importante pe care le va desfăşura Ministerul Dezvoltării, prin CNI, şi are ca obiect infrastructura rutieră”, a afirmat Nicolae Ciucă. Acesta a adăugat că nu a fost abandonat nici proiectul care leagă Ploieştiul de Braşov, prin autostradă.

„Doresc să subliniez că nu s-a renunţat la proiectul legării Ploieştiului de Braşov prin autostradă şi discuţiile pe care le avem la nivelul Guvernului, asumarea pe care sperăm să o finalizăm printr-o decizie atât politică, cât guvernamentală foarte curând, să concretizeze demararea proiectului pentru autostrada Ploieşti – Braşov”, a conchis premierul.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads


Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button