Se va tăia mai multă pădure pentru „ocolitoarea” DN1 Valea Prahovei
Se va tăia mai multă pădure pentru „ocolitoarea” DN1 Valea Prahovei
Continuă şedinţele de lucru privind desfăşurarea proiectului „Reabilitare şi modernizare DJ 102I Valea Doftanei, judeţul Prahova – Brădet, judeţul Braşov”, pe care Compania Națională de Investiții (CNI) SA îl implementează în parteneriat cu administraţiile judeţene din Prahova şi Braşov. Drumul este considerat o alternativă la DN1 și ar putea fi folosit ca ocolitoare când vor începe lucrările la Autostrada Ploiești – Brașov. Investiția, care se cifrează la 405 milioane de lei, urmează a fi realizată de SC Construcţii Erbaşu SA.
La o săptămână de la şedinţa desfăşurată la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (detalii aici), Consiliul Judeţean Braşov a găzduit, luni, o întrunire axată pe problematica scoaterii din fondul forestier a suprafeţelor necesare construcţiei drumului şi pe actualizarea avizelor de mediu, conform culoarului de expropriere stabilit la faza P.A.C. (proiect autorizare construcţie).
Gazdele întâlnirii au fost Şerban Todorică-Constantin, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, şi administratorul public Daniel Gligoraş, cel care coordonează la nivel judeţean implementarea acestui obiectiv major de infrastructură rutieră.
Ce mai are CJ Brașov de făcut
Au fost prezenţi oficiali din partea CNI, a Consiliului Judeţean Prahova, a primăriilor Săcele şi Valea Doftanei, reprezentanţi ai antreprenorului şi ai proiectantului, alături de specialişti din cadrul instituţiilor cu atribuţii în domeniul avizării din cele două judeţe, respectiv Garda Forestieră, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Direcţia Silvică, regii publice locale de păduri şi ocoale silvice afectate de acest proiect.
Discuţiile au pornit de la forma finală a culoarului de expropriere, în urma căreia suprafaţa necesară a fi scoasă din fondul forestier este mai mare decât cea prevăzută iniţial în studiul de fezabilitate, ceea ce impune necesitatea revizuirii avizelor de principiu emise de instituţiile implicate – ocoale silvice, Garda Forestieră, respectiv Agenţia pentru Protecţia Mediului.
„Am trecut în revistă stadiul avizelor şi acordurilor necesare scoaterii din circuitul forestier a terenurilor de care avem nevoie pentru acest proiect. Având în vedere că procedurile de expropriere sunt în sarcina noastră, trebuie să obţinem avizul de mediu pentru culoarul de expropriere final. În paralel cu obţinerea avizului final de la Garda de Mediu trebuie să aprobăm două HCJ-uri esenţiale: hotărârea de consiliu judeţean privind demararea procedurii de expropriere şi cea referitoare la declararea de utilitate publică a suprafeţelor respective. De asemenea, trebuie realizată pichetarea traseului şi identificarea parcelelor de pădure afectate”, a explicat administratorul public Daniel Gligoraş.
Iarna e pentru hârtii
„Toţi cei care am participat la discuţii suntem o echipă şi lucrăm ca o echipă, de aceea ne întâlnim cu regularitate şi analizăm toate etapele pe care le avem de parcurs în implementarea acestui proiect de importanţă capitală pentru descongestionarea traficului pe DN 1. Cu această ocazie am stabilit că trebuie să valorificăm la maximum perioada de iarnă şi să rezolvăm toate aspectele de natură birocratică, astfel încât în primăvara următoare să fim pregătiţi pentru demararea lucrărilor. Este important faptul că oficialii primăriilor Săcele şi Valea Doftanei susţin în totalitate eforturile de implementare a proiectului, idee exprimată şi în cursul discuţiilor de astăzi, când am analizat inclusiv problema construirii trotuarelor în interiorul localităţilor. Aceste lucrări vor fi realizate şi ele nu vor afecta în niciun fel parcursul acestui obiectiv investiţional”, a menţionat preşedintele CJ Şerban Todorică-Constantin.
În aceste zile, proiectantul va iniţia corespondenţa cu instituţiile abilitate, în vederea actualizării avizelor de mediu.
Demersurile sunt realizate atât la nivelul CJ Braşov, pentru tronsonul de 12,4 km din DJ 102I aflat pe teritoriul administrativ al judeţului nostru, cât şi la nivelul CJ Prahova, pentru tronsonul 13,2 km situat în judeţul vecin şi ele se vor finaliza cu emiterea Horărârii de Guvern privind scoaterea din fondul forestier a suprafeţelor afectate de investiţie.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.