Expres

Se pregătește „pensionarea” autobuzelor Menarini din flota RATBV

Se pregătește „pensionarea” autobuzelor Menarini

Primăria Brașov a anunțat că a depus o solicitare de finanțare nerambursabilă prin Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR), în valoare de 60 de milioane de lei, fără TVA, pentru achiziția a 25 de autobuze electrice cu lungimea de 10 metri.
Proiectul face parte din componenta I.1. – Mobilitate urbană durabilă, sub-investiția I.1.1. – Înnoirea parcului de vehicule destinate transportului public (achiziția de vehicule nepoluante). Finanțarea alocată pentru această achiziție acoperă 100% din cheltuielile eligibile.

„Primul venit, primul servit”

Apelul de proiecte funcționează tot pe sistemul „primul venit, primul servit”, dar nu există o limitare a solicitărilor de finanțare în funcție de suma alocată, ci apelul rămâne deschis până în data de 27 octombrie. După închiderea apelului, se va face verificarea proiectelor și documentațiilor depuse, apoi primele proiecte eligibile, în funcție de ora depunerii, vor fi finanțate.

„Având în vedere ca primăria a depus în primele minute solicitarea de finanțare, sunt șanse destul de mari să obțină această finanțare”, a declarat primarul Brașovului, Allen Coliban.

După evaluarea cererii depuse și semnarea contractului, municipiul Brașov va derula o procedură de achiziție pentru a selecta furnizorul vehiculelor.

Odată achiziționate, vehiculele vor fi puse la dispoziția RATBV pentru a fi utilizate în cadrul serviciului de transport public local.

Conform primarului Brașovului, Allen Coliban, acesta „este al doilea proiect pentru care solicităm finanțare, după ce în urmă cu câteva luni, am fost în lista administrațiilor publice care au reușit să depună proiecte de finanțare pentru achiziția de mijloace de transport verzi, noi solicitând finanțare pentru 23 de autobuze electrice”.

În acest moment, în municipiul Brașov sunt în circulație 52 de autobuze electrice cu lungimea de 12 metri și 8 cu lungimea de 10 metri, ambele fiind marca SOR, Cehia, 51 de troleibuze cu lungimea de 18 metri, marca Solaris, Polonia, și 10 autobuze hibrid cu lungimea de 12 metri, marca Mercedes.

La acestea se adaugă cele 12 autobuze electrice cu lungimea de 18 metri, produse de compania Karsan, Turcia, care vor intra în perioada următoare în circulație pe linia 5, și autobuzele Menarini (Italia. asamblate în Turcia), cu motorizare Euro 6.

105 autobuze Menarini pentru care încă plătim creditul

„Prin achiziția autobuzelor electrice finanțate prin PNRR se va putea înlocui cea mai mare parte a autobuzelor Menarini, fiind păstrate doar cele care vor reprezenta soluția de rezervă pentru mijloacele de transport electrice”, a anunțat Primăria Brașov.

Cele 105 autobuze Menarini au fost achiziționate și intrate în circulație, în perioada decembrie 2018 – aprilie 2019, în urma contractării unui împrumut de la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, cu sprijinul Primăriei Municipiului Brașov.

Valoarea contractului prin care s-au cumpărat autobuzele este de 114 milioane de lei (circa 25 de milioane de lei, atunci), cu o durată de rambursare de 10 ani.

Pentru a optimiza transportul în comun în municipiu, dar și în zona metropolitană, Primăria a depus un nou proiect pentru dezvoltarea sistemelor de transport inteligent (ITS)/e-ticketing, în valoare de 1 milion de euro, care va completa platforma existentă și se adaugă proiectului depus de municipalitate pentru finanțare prin PNRR, de aceeași valoare, în luna mai.

„Brașovul stă cel mai bine din România în ceea ce înseamnă mijloace de transport în comun electrice, iar perspectivele de trecere spre un transport 100% electric sunt tot mai aproape de realitate. Transportul în comun electric reprezintă soluția optimă de mobilitate urbană, atât prin condițiile oferite, dar și pentru că asigură un mediu mai curat, iar Brașovul arată din ce în ce mai bine din acest punct de vedere, de aceea vă invit și pe voi să testați acest lucru. Doar așa, pe termen mediu și lung, vom avea o calitate a aerului mai bună și un oraș mai prietenos cu mediul, un oraș mai prietenos cu cetățenii săi”

Primarul Allen Coliban

Se pregătește „pensionarea” autobuzelor Menarini


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button