Expres

Scrisoare deschisă către consilierii locali PSD-PNL. Tema: distrugerea dealurilor orașului

Scrisoare deschisă către consilierii locali PSD-PNL. În a doua zi de Crăciun, 14 brașoveni au trimis o scrisoare deschisă aleșilor PNL-PSD din Consiliul Local Brașov. Semnatarii scrisorii sunt locuitori ai Șcheiului. Brașovenii se declară nemulțumiți de faptul că aleșii lor au respins regulamentul privind construcțiile în pantă și permit, astfel, să se construiască în continuare pe dealurile orașului.

„Suntem un grup de braşoveni îngrijoraţi de modul şi rapiditatea cu care se distrug dealurile oraşului prin construcţia de ansambluri imobiliare cu sute de apartamente. Ne aşteptam ca dumneavoastră, împreună cu ceilalţi consilieri locali, aleşi de braşoveni şi reprezentanţi ai lor, să sprijiniţi orice iniţiativă care limitează sau împiedică această distrugere.
Dar, din păcate, aţi ales să vă împotriviţi adoptării Regulamentului privind construcţiile în pantă favorizând astfel dezvoltatorii imobiliari care, majoritatea, nu sunt braşoveni. Ei vin, construiesc, îşi iau banii şi pleacă. Dumneavoastră, consilierii locali sus-amintiţi, v-aţi poziţionat împotriva Regulamentului pentru că – cităm din dezbatere – «limitează dreptul de proprietate şi discriminează». Nu suntem jurişti, dar bunul simţ ne spune că toate regulile de urbanism «limitează», iar dreptul comunităţii ar trebui să prevaleze dreptului individual.
Blocurile cu sute de apartamente ridicate pe dealuri aduc prejudicii majore nouă, locuitorilor din vale. An de an suntem victime ale torenţilor de apă şi aluviuni, ale traficului supraaglomerat şi ale poluării. Încărcarea cu construcţii a dealurilor a dus la scăderea semnificativă a calităţii vieţii noastre, a celor care locuim în aceste zone. Vă invităm să reflectaţi asupra acestor lucruri şi să cântăriţi dacă nu cumva noi, cetăţenii oraşului, suntem cei discriminaţi, expuşi permanent unui risc tot mai mare”, se arată în scrisoarea deschisă transmisă luni.

Ce prevede regulamentul respins

Printre altele, regulamentul propus de primarul Allen Coliban votului aleşilor locali prevede obligativitatea păstrării unor cote de spaţiu verde în jurul clădirilor şi limitează la şase numărul de apartamente ce pot fi amenajate în clădirile construite în pantă.

Astfel, conform propunerii de regulament, minimum 25% din suprafaţa de teren va rămâne în stare naturală, fără a fi afectată de construcţii – clădiri, construcţii supraterane şi subterane – căi de comunicaţie/ alei interioare, împrejmuiri şi amenajări – terasări, taluzări, terasamente aferente infrastructurii rutiere.

De asemenea, documentul propus votului Consiliului Local Braşov prevede că ponderea suprafeţei de spaţii verzi va fi de minimum 50%. În calculul acestei ponderi se consideră cumulativ următoarele: ponderea suprafeţei de teren păstrate în stare naturală, minimum 25%, şi ponderea spaţiilor verzi amenajate (taluzări/ terasări amenajate ca suprafeţe verzi), care va fi de minimum 25% din suprafaţa parcelei.

În ceea ce priveşte locuinţele colective, pentru a se evita situaţiile în care pe terenurile în pantă se construiesc ansambluri de blocuri cu multe niveluri, numărul maxim de apartamente dintr-o clădire este limitat, prin regulament, la cel mult şase.

În plus, regulamentul de la votul căruia consilierii s-au abţinut stabileşte o serie de indicatori de control, cum ar fi: limitarea unei ponderi maxime a terenului afectat de construcţii şi amenajări şi a unei ponderi minime de teren păstrat în stare naturală; regula de calcul a înălţimii maxime a unei construcţii; numărul de niveluri supraterane; reguli privind distanţa între clădiri/ corpuri supraterane; gabaritul şi conformarea volumetrică; spaţiile plantate şi împrejmuirile.

Se cere revotarea

Scrisoare deschisă către consilierii locali PSD-PNL. Regulamentul a fost respins după ce 13 dintre consilieri s-au abținut (contabilizate ca voturi împotrivă), unul a votat împotrivă, 12, pentru.

„Dumneavoastră, consilierii care v-aţi împotrivit (prin abţinere) Proiectului regulamentului, aţi adus în discuţie şi chestiunea «legalităţii» documentului. Dar orice cetăţean ştie că, în Consiliul Local, consilierii votează doar asupra OPORTUNITĂŢII! Controlul de legalitate îl face Secretarul Primăriei, iar Proiectul de regulament are avizul de legalitate. Aşadar, prin vot, Dvs trebuie să răspundeţi următoarelor întrebări: este oportun acest regulament? este folositor cetăţenilor? va contribui la o dezvoltare urbanistică sănătoasă şi armonioasă a oraşului? efectele sale vor fi în măsură să ridice calitatea vieţii oamenilor? Vă rugăm să reflectaţi asupra acestor întrebări şi să răspundeţi prin vot, la următoarea şedinţă de Consiliu Local când Proiectul va fi repus pe ordinea de zi”, le mai transmis locuitorii aleşilor locali care s-au abţinut de la votul asupra proiectului.
Și o petiție în acest sens a fost lansată recent.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
1 an în urmă

[…] Consilierul local USR George Boroda a anunțat că în ședința Consiliului Local de astăzi PNL și PSD au refuzat să își asume o decizie care ar fi putut schimba modul în care se dezvoltă Brașovul. Detalii despre subiect, AICI.… Citeşte mai mult »

Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare