Expres

Scrisoare ajunsă în 76 de ani, de la Rupea la Viscri. Din Anglia a făcut 13 zile

Scrisoare ajunsă în 76 de ani, de la Rupea la Viscri. O epistolă semnată trimisă de un prizonier de război a străbătut distanța de 15 kilometri, dintre Rupea şi Viscri (județul Brașov), prin serviciile companiei române de poștă, în 76 de ani. Ineditul caz a fost descoperit de jurnalista TVR Camelia Csiki, brașoveancă de origine, care a lucrat ani buni și în presa locală. Reprezentanţii Poştei spun însă că acest lucru este imposibil şi că probabil scrisoarea a fost găsită de cineva întâmplător.

„Un prizonier de război a trimis în 17 august 1947 o scrisoare către soția lui care locuia în satul brașovean Viscri… Scrisoarea a ajuns abia alaltăieri la destinație! Adusă de Poșta Română… După 76 de ani!!!
Între timp au murit atât expeditorul cât și destinatarul…El nu s-a mai întors în România, după ce a fost eliberat, și-a refăcut viața în străinătate. Ea nu l-a uitat niciodată, nu s-a mai recăsătorit și a murit prin anii ’80. Nu îmi dau seama ce ar fi putut schimba în destinul lor această scrisoare rătăcită, dar poate ar fi schimbat, dacă ar fi ajuns la timp…
”, a scris Camelia Csiki pe Facebook.

Scrisoare ajunsă în 76 de ani, de la Rupea la Viscri. Destinatarul epistolei, scrise în limba germană, era soția unui sas care a fost luat prizonier în Anglia, în Al Doilea Război Mondial. Femeia a murit demult, iar casa în care a trăit aparține acum Fundației Eminescu Trust.
„Mi s-a părut nostim, ciudat, să dureze 76 de ani, până ajunge de la Rupea, la Viscri, care sunt 15 kilometri. Că se vede că din Anglia până la Rupea a ajuns în 13 zile”, spune Caroline Fernolend, preşedinta Fundaţiei Eminescu Trust.
În rândurile scrise caligrafic, expeditorul le povestea soției și mamei lui, rămase la Viscri, că, deși era prizonier de război, lucra la o fermă în Anglia și că era tratat bine. Bărbatul mai scrie că și-ar fi dorit să se reunească, dar nu au mai reușit. Între timp, bărbatul s-a mutat în Germania și s-a recăsătorit, iar fosta soție a rămas aici.
„Ei au fost unii dintre cei mai bogați oameni din sat. În fiecare lună i-a trimis bani fostei soții”, mai spune Caroline Fernolend.

Scrisoare ajunsă în 76 de ani, de la Rupea la Viscri. Reprezentanţii Poştei Române susţin că parcursul scrisorii a fost corect. „Sub nicio formă, după semnele pe care le prezintă această scrisoare, nu a fost nici introdusă şi nici nu a călătorit prin sistemul poştal zilele acestea sau de curând”, a declarat Bogdan Florin Năstase, director regional Sucursala Regională Poșta Română Braşov, la TVR.

Cazuri similare au fost și în alte țări. O scrisoare trimisă de un soldat american în 1945, în timp ce era în Germania, a ajuns acasă, în Massachusetts, tot după 76 de ani.

„Ar mai fi de adăugat ca scrisoarea a fost adusă chiar de poștărița din sat, care nu a vrut să vorbească, și că a venit cu Poșta, în ciuda a ceea ce spune reprezentantul acestei instituții…”, a mai scris Camelia Csiki.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare