Expres

Școlile se vor acredita și autoriza și fără aviz de securitate la incendiu

 

Directorii de școli nu mai trebuie să obțină autorizație ISU. Obligația va reveni primarilor. Autorizația dată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) de securitate la incendiu a fost eliminată din obligația directorilor pentru acreditarea școlilor și grădinițelor de stat, potrivit unei decizii adoptate de Guvernul României. Obligația va reveni, în viitor, autorităților locale care vor suporta și costurile necesare obținerii documentelor pentru conformitate ISU. Practic, școlile și grădinițele de stat vor fi de acum înainte acreditate chiar și dacă nu au autorizația ISU de securitate la incendiu, a declarat pentru Edupedu.ro Șerban Iosifescu, președintele Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP). Condiția rămâne, însă, la privat. Acesta este efectul Ordonanței de Urgență pe educație aprobată de Guvernul Dăncilă. Potrivit documentului care a stat la baza votării Ordonanței de Urgență, responsabilitatea obținerii avizului ISU de către unitățile de învățământ din domeniul public va trece acum la primărie. „Evaluarea externă în vederea autorizării sau acreditării, după caz, nu este condiționată de prezentarea de către directorul unității de învățământ de stat a autorizației de asigurare la incendiu. Autoritățile administrației publice locale, în calitate de proprietari ai imobilelor în care funcționează unitățile de învățământ preuniversitar au responsabilitatea și obligația de a asigura obținerea avizului sau autorizației de securitate la incendiu, după caz”, se precizează în document. Modificările aduse de Ordonanță de Urgență fac referire strictă doar la unitățile școlare de stat, nu și la cele din sistemul privat, fapt care a stârnit un val de reacții negative din partea proprietarilor de școli private.

Având în vedere că obținerea acestei autorizații de securitate la incendiu este atribuția administrației publice locale [ca urmare a OUG pe educație din 3 aprilie 2019 – n.red.] și având în vedere și atribuțiile stabilite de lege pentru Ministerul Educației – adică ce trebuie să asigure Ministerul pentru desfășurarea procesului educațional, profesori, etc – existența acestei autorizații nu va mai fi o condiție eliminatorie pentru obținerea acreditării la stat. Existența sau inexistența autorizației ISU va fi consemnată în raportul de evaluare externă. Noi vom atenționa, vom notifica autoritățile publice locale că au obligația să asigure aceste condiții și că răspund dacă se întâmplă ceva, dar nu mai reprezintă condiție obligatorie pentru acreditare/autorizare”, a afirmat președintele ARACIP. „Vom mai cere la privat (autorizația ISU – n.red.) pentru că acel articol din ordonanță se referă numai la stat. Aici ar trebui ca juriștii să se pronunțe. Noi trebuie să aplicăm articolul de lege așa cum este el scris“, a declarat Șerban Iosifescu pentru Edupedu.ro.

La începutul anului școlar 2018-2019, aproape 4.000 de școli și grădinițe nu aveau autorizație privind securitatea la incendiu. Doar 246 de astfel de autorizații au fost emise în 2018. Mai mult, aproape 19.000 de școli nu necesită autorizație privind securitatea la incendiu, pentru că nu au fost făcute modificări la construcții sau au fost date în folosință înainte ca obținerea autorizației de securitate la incendiu să fie obligatorie, potrivit HG 571/2016. Elevii, însă, învață în continuare în clădiri care le pot pune viața în pericol.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare