Expres

Școală fără autorizație sanitară, amendată de DSP Brașov

Școală fără autorizație sanitară, amendată de DSP Brașov.

Prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, a prezidat astăzi ședința Colegiului Prefectural, având pe ordinea de zi, printre altele, raportul privind activitatea comisiilor mixte de verificare a unităților de învățământ preuniversitar în vederea deschiderii in bune condiții a anului școlar 2023/2024.

Prin această campanie au verificat unitățile de învățământ preuniversitar particulare autorizate să funcționeze provizoriu și cele acreditate din județul nostru. Conform datelor transmise, la nivelul județului Brașov sunt înregistrate 19 astfel de unități școlare.
Pentru verificarea acestor unități, au fost organizate două comisii a câte cinci 5 membri, reprezentanții instituțiilor participante fiind: Instituția Prefectului județul Brașov, Direcția de Sănătate Publică Brașov, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Țara Bârsei” al județului Brașov, Inspectoratul de Poliție Județean Brașov și Inspectoratul Școlar Județean Brașov.
Au fost verificate următoarele aspecte: stadiul pregătirilor pentru deschiderea anului şcolar 2023/2024 în ceea ce privește finalizarea lucrărilor de reabilitare, reparare/renovare, modernizare, termenul estimat pentru finalizare, organizarea activităţii didactice în spaţii improvizate (dacă a fost cazul); stadiul igienizării spaţiilor de învăţământ, spațiilor de cazare și de servit masa (dacă este cazul), igienizarea grupurilor sanitare și a spaţiilor de depozitare a diferitelor produse alimentare; existența și valabilitatea autorizațiilor de funcționare; respectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor; existența autorizației de securitate la incendiu și respectarea condițiilor care au stat la baza obținerii acesteia;dotarea cu mijloace tehnice de intervenție, precum și funcționarea iluminatului de securitate; instalațiile utilitare și de protecție; cerințe ale căilor de acces; măsurile dispuse pentru creșterea siguranței în unitățile de învățământ și în zonele adiacente (gard împrejmuitor, camere de supraveghere, sisteme de alarmare, asigurarea pazei, etc); modul de îndeplinire a prevederilor H.G. nr. 301/2012, pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, cu modificările și completările ulterioare; condițiile igienico-sanitare, conform legislației specifice.
Comisiile au constatat că la data efectuării verificărilor unitățile de învățământ erau pregatite pentru începerea anului școlar, în ceea ce privește curățenia și igienizarea. Acolo unde este cazul, a fost verificat și cabinetul medical al unității, constatându-se că acesta corespunde cerințelor.

Ce deficiențe au mai fost descoperite

În baza datelor transmise de către Inspectoratul Școlar al Județului Brașov, din datele prezentate de prefect rezultă că nu au fost constatate probleme majore.
Ca atare, în urma acestei campanii a fost aplicată o singură amendă, în valoare de 5.000 de lei, pentru Școala Postliceala FEG Education din Făgăraș. „Pentru că unitatea nu deține autorizația sanitară de funcționare și nu a deținut nici în anul școlar precedent, Direcția de Sănătate Publică Brașov a dispus sancționarea contravențională a unității de învățământ”, a declarat prefectul
Văsii a precizat că în timpul controalelor au fost identificate școli în care nu au fost implementate măsurile stabilite prin analiza de risc la securitatea fizică, iar altele în care nu erau afișate semne de avertizare cu privire la existența sistemelor de supraveghere video. Tot în ceea ce privește măsurile ce vizează siguranța elevilor și profesorilor, au fost găsite unități școlare în care nu a fost extins sistemul de supraveghere video, astfel încât să acopere toate căile de acces, holuri și seiful (dacă acesta există). De asemenea, au fost găsite școli care nu aveau elaborat sistemul tehnic de alarmare și depunerea acestuia spre avizare la Inspectoratul de Poliție al Județului Brașov.
Altele nu aveau jurnalul de service pentru sistemele tehnice instalate, precum și consemnarea intervențiilor tehnice asupra sistemului. Totodată au fost găsite școli care nu au realizat verificările periodice la instalația electrică (de legare la pământ) și la instalația de detectare, semnalizare și alarmare.

„Pentru neregulile constatate, comisiile au dispus remedierea acestora fixând termene ce se regăsesc în fiecare proces-verbal. Voi solicita instituțiilor implicate să verifice și să urmărească modul în care unitățile de învățământ respectă termenele trasate în vederea remedierii tuturor situațiilor neconforme constatate”, a precizat prefectul.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare