Expres

S-a stins Vasile Dîba, legendă a sportului românesc

S-a stins Vasile Dîba, legendă a sportului românesc

Vasile Dîba, primul campion olimpic din istoria kaiacului românesc, a decedat marți la vârsta de 70 de ani. Dîba era internat la spitalul Colentina din Capitală și în ultimele zile au fost făcute mai multe apeluri pentru donarea de sânge. Anunțul a fost făcut de Flaviu Butnaru, consilier ANS.

„Campionul și consăteanul nostru, Vasile Dîba, trece printr-un moment dificil. Îl putem ajuta donând sânge, în special grupa 01 pozitiv, pentru Vasile Dîba, spitalul Colentina, Secția Hematologie 2. Orice grupă de sânge este binevenită. Cei care se află în București pot fi primii care-i vin în ajutor. Vă mulțumesc”, scria în urmă cu patru zile primarul comunei Jurilovca, din județul Tulcea, pe Facebook, conform Mediafax.

Conform portretului prezentat de Flaviu Butnaru, Dîba a fost descoperit la vârsta de 15 ani de antrenorul emerit Igor Lipalit, care a venit în localitatea sa natală Jurilovca și l-a convins să încerce kaiacul.

Primele medalii le-a obținut la Snagov, la Campionatele Europene de juniori din 1971, unde a câștigat două medalii de argint, la K2 – 500 m, alături de Simion Chirilă, și la kaiac de patru persoane pe 500 m (K4 – 500 m), unde i-a avut colegi pe Mihalin Policarp, Ivanov Ion și Simion Chirilă.

În 1974, la Campionatele Mondiale de la Ciudad de Mexico, a cucerit două medalii de aur, la kaiac simplu pe 500 m (K1 – 500 m) și la ștafeta kaiac simplu 4×500 m (K1 – 4×500 m), alături de Ernst Pavel, Atanase Sciotnic și Mihail Zaifu. Un an mai târziu, la CM de la Belgrad, s-a clasat al doilea în ambele probe.

În 1976, la Jocurile Olimpice de la Montreal, la K1 – 500 m, proba nou introdusă în programul olimpic, a cucerit primul titlu olimpic din istoria kaiacului românesc, iar la kaiac simplu pe 1000 m (K1 – 1000 m) a obținut medalia de bronz.

La JO din 1980, de la Moscova, a câștigat medaliile de argint la kaiac de patru persoane pe 1000 m (K4 – 1000 m) și de bronz, la K1 – 500 m.

A primit titlul de Maestru Emerit al Sportului și a fost decorat cu Ordinul Muncii clasa I (1976), Ordinul Meritul Sportiv clasa a II- a (1981) şi Ordinul Meritul Sportiv clasa I (2004).


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
2 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Barbu Gh.
2 luni în urmă

Doar Ilici Iliescovici nu se dă dus.

Willy
Răspunde la  Barbu Gh.
2 luni în urmă

La toate latri, in toate te bagi precum musca in curul calului.

Back to top button