Expres

S-a stins muzicologul Alexandru Șipa. De numele lui se leagă (și) Festivalul de Jazz Brașov

S-a stins muzicologul Alexandru Șipa. Muzicologul şi promotorul de jazz Alexandru Şipa a încetat din viaţă, miercuri, la vârsta de 77 de ani. Absolvent al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj, Alexandru Șipa a fost instrumentist în orchestra Filarmonicii Brașov. Apoi a predat la Școala de Arte din Brașov. A înființat clubul de jazz și a organizat Festivalul de Jazz Brașov, în perioada 1978-1995.

În anii 1990 a organizat şi festivalurile de Jazz din Bucureşti şi Costineşti. La acea vreme era redactor la Televiziunea Română, iar între 2002 şi 2005 a lucrat ca manager al Big Band-ului Radio.

Promotor al tinerilor muzicieni

Pe lângă numeroase concerte de club şi turnee, începând din 2003, Alexandru Şipa a organizat anual Gala Premiilor de jazz, dedicată scenei autohtone. Ultima ediţie a avut loc în 2022. Sorin Zlat, unul dintre muzicienii premiaţi la aceste gale a împărtăşit pentru Radio România Muzical câteva gânduri legate de Alexandru Şipa.

„Aceste gale reuneau muzicieni din toată ţara şi timp de câteva ore era o experienţă plăcută, prin care cunoşteam noi muzicieni şi ne bucuram de muzica lor. Pe lângă aceste gale, el a scris şi o serie de cărţi, metode, unde a publicat compoziţii scrise de jazzmeni români. Îmi aduc aminte că încerca tot timpul să promoveze noua generaţie de muzicieni, încerca să le organizeze un concert, un turneu. Pe lângă asta îi sfătuia să-şi creeze o imagine şi un proiect. Îi ajuta să dea un interviu la radio sau chiar să scoată un album. Şi pe mine, personal, m-a ajutat foarte mult la începutul carierei. Îţi mulţumesc pentru tot prieten drag. Dumnezeu să te odihnească în pace. Nu te vom uita niciodată”…

S-a stins muzicologul Alexandru Șipa. Pentru aceste activități și mai ales pentru performanțele sale organizatorice și artistice, Alexandru Șipa a fost distins în 1992 cu Premiul Publicisticii și Managementului de către revista de specialitate, Actualitatea Muzicală a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.

Mesaj emoționant al fiicei

În urma lui rămâne Fundația „Muzza”, a cărei activitate o va continua fiica sa. Alexandra Șipa a scris un mesaj emoționant pe pagina de Facebook a tatălui ei.

„Tatăl meu, Alexandru Șipa, a murit la vârsta tânără (consider eu) de 77 de ani, după ce s-a luptat cu un caz de leucemie gravă timp de luni întregi. A rămas optimist până la final, niciodată crezând că inevitabilul se va întâmpla. M-a avut pe mine lângă el până la final. Ultima oară când l-am văzut în viață, l-am mângâiat pe cap, i-am spus că îl iubesc și că să plece fără frică, că va fi totul bine.
Alexandru și-a dedicat viața pasiunii lui, universul muzicii jazz, și, spre sfârșit, mie, unica lui fiică.
Nu voi uita niciodată cuvintele lui pe care mi le spunea (pe un ton foarte serios) de fiecare dată când ne vedeam:
«Să ții minte pentru totdeauna asta, tata te iubește mult si vrea să fii fericita si sănătoasă».
Simt că mă rup si simt o durere pe care nu am simțit-o niciodată in viața mea.
Am semănat enorm de mult cu tatăl meu, i-am moștenit dedicația pentru arta si pentru frumos, dorința de dreptate si justiție în lume, spiritul creativ si încrederea de a fi eu însămi fără rușine.
Ar fi iubit enorm toate mesajele de rămas bun pe care le-am văzut scrise ieri pe Facebook.
Alexandru ar prefera în locul florilor în memoria lui să donați cei 3,5 din impozit în contul Fundației Muzza (RO06BRDE445SV95674044450;BRDEROBU), culminația muncii vieții lui.
Eu, în calitate de fiică, voi încerca să continui munca fundației cum pot mai bine, când mă voi recupera după aceasta pierdere traumatizantă.
Mulțumesc pentru toate gândurile bune, condoleanțe si amintirile frumoase pe care le-ați avut împreună cu tatăl meu!”
.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
3 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Barbu Gh.
1 an în urmă

Când și cum a debutat leucemia? Avea și dozele 3 și 4 injectate?

Willy
Răspunde la  Barbu Gh.
1 an în urmă

Cand esti vitel de mic cand ajungi mare esti prost de impungi. Si mai si latri. Mai bine zi-ne cum se dezmembreaza rusnacii, in special patinatorii rusnaci de la asa zisul vaccin Sputnic V. In Rusia a venit toamna ma… Citeşte mai mult »

Barbu Gh.
1 an în urmă

Câtă dreptate are deviantul. Când ești prost de mic, la maturitate numai te joci… Dar nu vrea să recunoacă nici picat faptul că dozele distrug oamenii. Pentru unul sărac cu duhul otrava occidentalilor o fi mai bună decât a lui… Citeşte mai mult »

Citeşte şi...
Close
Back to top button