Expres

Românul care a rezolvat disputa ruso-americană legată de Alaska avea rădăcini în Săcele – Brașov

Românul care a rezolvat disputa ruso-americană legată de Alaska avea rădăcini în Săcele – Brașov.

În 1867, Rusia a vândut Alaska Statelor Unite ale Americii pentru suma simbolică de 7,2 milioane de dolari – aproximativ 5 dolari pe kilometru pătrat. La acea vreme, așa cum a relatat Adevărul, chiar şi un teren neproductiv din Siberia ar fi putut costa pe piaţa de tranzacţii de 1.395 de ori mai mult, însă situaţia internă din Rusia era critică, iar ruşii nu îşi permiteau să piardă chiar şi modica sumă oferită de americani. Tranzacția a fost contestată vehement. Ziarele ruseşti s-au întrebat cum de regiunea, unde s-au descoperit mine de aur, se dă aproape gratis. Nici Congresul SUA nu părea încântat de afacere.

Românul care a rezolvat disputa ruso-americană legată de Alaska avea rădăcini în Săcele – Brașov

Disputa pe Alaska a fost rezolvată de un român – George Pomutz, fost colonel în armata americană, consilier la Ambasada SUA din Petersburg. Drept urmare, el a fost ridicat la rangul de general.

Potrivit Wikipedia, George Pomutz s-a născut în 31 mai 1818, într-o familie românească din orașul Gyula aflat în comitatul Bekes (astăzi pe teritoriul Ungariei). Tatăl său era fierar pe moșia grofului Wenckheim. Familia Pomutz (uneori apare în registre drept Pumnuț) se pare că provenea din satul Săcele, pe atunci în comitatul Brașov, de unde bunicul său, Dinică Pomuț, a plecat spre vest în căutarea unui trai mai bun, din cauza nivelului economic scăzut din Transilvania de atunci. Copilul a fost botezat de preotul ortodox Atanasie Georgievici din Gyula, cu numele de George Pomutz. Actul de botez se păstrează și în microfilm de către Biserica Mormonilor din Salt Lake City – Utah (SUA).

George Pomutz a participat la Revoluţia de la 1848 din Ungaria, înrolându-se ca voluntar. Unitatea militară în care a luptat a obţinut o serie de victorii, iar Pomutz a fost ridicat la rangul de căpitan. Apoi a lucrat ca secretar în subordinea guvernatorului fortului Komárom, Ujhazy, combatant revoluţionar în mişcarea lui Lajos Kossuth.

În octombrie 1849, după ce fortăreaţa de la Komárom a fost cucerită de generalul Julius Jacob von Haynau, Pomutz a fost condamnat de guvernul austriac, iar pentru a scăpa de pedeapsă s-a refugiat împreună cu 30 de camarazi în Italia, de unde a plecat în Germania, pentru ca apoi să emigreze în SUA.

Românul care a rezolvat disputa ruso-americană legată de Alaska avea rădăcini în Săcele – Brașov

A cerut să se înroleze ca voluntar în Armata Uniunii (nordul aboliționist) pentru a-și susține ideile sale generoase. A fost acceptat în anul 1861 ca locotentent în cadrul Regimentului 15 de Infanterie din Iowa. A fost apreciat în mod particular datorită calmului și curajului său.

Ulterior, Poimutz a fost numit în funcția de consul al Statelor Unite la Sankt Petersburg pe data de 16 februarie 1866

Alte detalii interesante despre George Pomutz, până la decesul său misterios din 12 octombrie 1882 în Sankt Petersburg, fiind înmormântat la Smolensk, în Rusia, citiți AICI.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare