Expres

Români la minus 50 de grade Celsius

Români la minus 50 de grade Celsius.

În vârstă de 48 de ani, Marius Giura, de loc din Alba, este pastor misionar al Bisericii Baptiste. El s-a stabilit cu familia sa în Buryatia (Rusia), la Ulan-Ude.

Marius Giura a povestit pe contul său de Facebook „e al 17-lea an de când trăim în Buryatia. Dar niciodată în toți acești ani nu a fost «oficial» atât de frig în Ulan-Ude. Neoficial, prin diferite suburbii ale orașului au mai fost temperaturi de minus 40 și ceva de grade. De exemplu, la miezul nopții de Revelion dintre 2017/18, termometrul exterior pus pe casa prietenilor cu care întâmpinam noul an arăta -42*C. Astăzi de dimineață același termometru arăta -50*C!”.

Români la minus 50 de grade Celsius

„Am fost de dimineață pe jos să fac niște cumpărături – lapte, pâine, cartofi… – la vreo 3 magazine prin jurul casei, rază de 500 m. Dacă nu stai mult pe-afară, reziști cât de cât. Deși respiri greu, nările ți se lipesc, iar mustățile încep să facă țurțuri după câteva respirații în aerul geros de-afară”, a relatat Marius Giura.

El a subliniat că la aceste temperaturi amortizoarele mașinilor nu mai funcționează aproape deloc: „Ieri, la cea mai mică denivelare, pe față auzeam de parcă s-ar lovi undeva fier de fier, sec. Suspensia se mai ține cât de cât în arcuri și bucșe. Dar oricum mașina se simte și se aude mai mult ca o căruță. Ușile se închid cu greu, din a 3-a-4-a încercare. Căldură e cât să nu îngheți. Și aia după o jumătate de oră de tors a motorului. Prin oraș, cu opriri, porniri, pauze, încălziri de motor. Arca noastră consumă și peste 20 litri la 100 km. Dacă e afară, în astfel de condiții motorul trebuie să meargă cam 30 de minute la fiecare oră, altfel riști să nu-l mai pornești”.

Marius Giura a concluzionat: „Cel mai bine pe-o vreme ca asta e ca mașina să se odihnească liniștită în garaj. Iar tu să-ți faci de lucru prin casă”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
1 an în urmă

[…] au informat că va ninge serios în România în următoarele zile. De joi seara, din 26 ianuarie, până sâmbătă, […]

Back to top button