Expres

Revolta medicilor de familie / Pacienții vor rămâne fără consultații gratuite și rețete compensate / Criză profundă (și) în sistemul medical

Revolta medicilor de familie.

Când premierul Marcel Ciolacu vorbește de creșteri substanțiale de pensii și de salarii începând cu anul viitor, anunțând investiții peste investițiii, România se confruntă cu tot mai multe proteste ale oamenilor din diverse domenii de activitate, nemulțumiți, în special, de lipsa banilor.

Ultimii care-și strigă of-urile, sătui de aburelile și poticnelile continue ale guvernanților, sunt medicii de familie.

Revolta medicilor de familie

Printre nemulțumirile exprimate de medici se numără întârzierile de plată pentru serviciile acordate în luna octombrie și disfuncționalitățile frecvente ale sistemului informatic al cardului de sănătate. Până acum ar fi trebuit ca toți banii pentru luna octombrie să fie virați de casele județene de asigurări de sănătate. Au fost decontate însă doar o parte din servicii, în procent de circa 60%.

Medicii de familie susțin că nu au din ce să trăiască în asemenea condiții și că nu își mai pot plăti angajații. Prin urmare, amenință că vor înceta acordarea consultațiilor gratuite și eliberarea de rețete compensate.

De fapt, în cel puțin două județe, Cluj și Mureș, medicii de familie au anunțat că începând din 18 decembrie nu vor mai efectua programări și vor asigura doar consultații contra-cost în afara programului. De asemenea, consultațiile online sau telefonice nu vor mai fi disponibile.

Revolta medicilor de familie

Potrivit dailybusiness.ro, în ultimele luni au fost probleme cu plățile făcute de Ministerul de Finanțe către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Au fost deja două alocări din fondul de rezervă, ultima anunțată chiar săptămâna trecută. Este vorba despre 3,5 miliarde de lei care vor ajunge în sistemul sanitar, potrivit anunțului făcut de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Acești bani ar trebui să ajungă și la medicii de familie. Totul este, însă, în stand-by.

Reprezentanții organizațiilor profesionale acuză Casele Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) că au efectuat plăți parțiale pentru deconturi. În mijlocul acestei dispute, pacienții se tem că nu vor mai avea acces la medicamente compensate și vor fi nevoiți să suporte costuri suplimentare pentru consultații și analize obișnuite.

Situația creează o atmosferă de incertitudine în rândul pacienților și adâncește criza din sistemul medical românesc. Se prea poate, în viitorul apropiat, ca bolnavii să se ducă la CJAS-uri, să ceară trimiteri medicale și rețete compensate într-un haos de nedescris. În plus, bomboana pe colivă este pusă de demisia de astăzi a șefului CNAS, Andrei Baciu, audiat la DNA în dosarul vaccinurilor anti-Covid – Detalii, AICI.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button