Expres

Reguli noi la înmormântare. Amenzi usturătoare pentru cei care nu le respectă

 

La români, nici înmormântările nu vor mai fi ca până acum. Potrivit unei legi adoptate anul trecut, dar care intră acum în vigoare, la înmormântări trebuie respectate mai multe norme, iar cei care nu vor ţine cont de aceste reguli vor fi amendaţi cu sume care pot merge până la 10.000 de lei. Printre noile reguli pentru înmormântare putem enumera: toate familiile sunt obligate să încheie contract cu o firmă de pompe funebre; transportul unei persoane decedate de la spital la domiciliu sau capelă se va face doar de către un operator economic autorizat și nu de persoane private; firmele de pompe funebre trebuie să aibă specialiști care să „înfrumusețeze” mortul; fotografierea decedatului este interzisă atunci când nu este vorba de proceduri judiciare sau nu există un acord scris din partea familiei; îmbălsămarea persoanelor decedate devine obligatorie în anumite condiții. Mai exact, decedatul nu va putea fi expus în locuri publice, inclusiv în capelă, cu sicriul deschis, fără îmbălsămarea în prealabil a trupului. Îmbălsămarea devine obligatorie și atunci când decedatul este transportat într-o altă localitate decât cea în care a survenit moartea, pe distanțe mai mari de 30 de kilometri.

36 de ore maximum, dar nu pentru toți

Înmormântarea nu trebuie să depășească 36 de ore de la decesul persoanei respective, regula fiind aplicată însă doar „în cazul persoanelor decedate în afara unităților sanitare care prezintă risc infecțios și care din motive obiective sau de sănătate publică cum ar fi: fragmentarea corpului, putrefacție avansată etc, nu se pot  îmbălsăma”. Presa națională a speculat, extrapolând acest termen pentru toate înhumările, astfel că reacția a fost firească: „Sincer să fiu, n-am auzit până acum ca cineva să înhumeze decedatul în 36 de ore. Cred că o persoană de la Ministerul Sănătății a pus cifra greșit. Pentru că este, practic, imposibil. Termenul ar putea expira în toiul nopții”, a explicat Sebastian Cocoș, președintele Asociației Funerare din România, pentru Click.

Brățară cu datele cioclilor la încheietura mâinii defunctului

Firmele de pompe funebre vor fi obligate să arhiveze contractele de prestări servicii încheiate și documentele fiscale timp de 5 ani, ca metodă de prevenire și combatere a evaziunii fiscale. De asemenea, o brățară din materiale care nu sunt biodegradabile, cu datele de identificare ale firmei care a acordat îngrijiri mortuare, va fi aplicată obligatoriu pe mâna dreaptă sau stângă a decedatului, pentru eventuale plângeri ulterioare ale rudelor și responsabilizarea acesteia. În ceea ce priveşte procedura de îmbălsămare, acesta este interzisă în cazul bolilor infecțioase cu agenți biologici înalt patogeni, conform avizului epidemiologic al direcției de sănătate publică județene sau a municipiului București şi în afara spațiilor autorizate pentru efectuarea îmbălsămării și tanatopraxiei conform prezentelor norme.

Fond de Garantare, pentru despăgubiri de „malpraxis”

Firmele de pompe funebre vor fi obligate să cotizeze și la un Fond de Garantare, din care să fie achitate despăgubiri în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii defectuoase a prestărilor de servicii funebre. Cotizația va reprezenta echivalentul a 5 ajutoare de înmormântare. De asemenea, prestatorii de servicii funerare trebuie să respecte mai multe norme tehnice şi sanitare şi să îndeplinească anumite criterii profesionale, fiind obligați și la formarea profesională a angajaților.

Ce mai trebuie pus obligatoriu în sicriu

Pentru persoanele decedate în urma unei infecții cu un agent infecțios înalt patogen, regulile sunt și mai stricte. Printre altele, defuncții nu trebuie spălați sau îmbălsămați, orice practică de acest gen fiind interzisă. Peste cadavru trebuie să se pulverizeze dezinfectant, acesta urmând să se introducă în doi saci rezistenți de vinil, peste care se pulverizează din nou dezinfectant. Sicriul se sigilează, iar peste acesta, în groapa care trebuie să aibă 3 metri adâncime, se va turna var cloros, după care se va acoperi cu pământ. Produsele folosite la conservarea cadavrului, precum cele folosite la îmbălsămare/tanatopraxie, trebuie să facă parte din categoria produselor biocide și să fie avizate/autorizate. Acestea vor fi utilizate în cantități care să nu ducă la conservarea definitivă a corpului, pentru a evita contaminarea solului și a permite reînhumările ulterioare. În cazul înhumării, eșantioane din aceste substanțe în flacoane din material plastic de minim 50 ml, cu dop autosigilant, etichetate, se vor pune alături de defunct în sicriu. Pe etichetă  se  consemnează denumirea  produsului,  denumirea  producătorului,  numărul  avizului, precum și firma de servicii funerare care a realizat îngrijirile mortuare. Amenzile pentru cei care nu respectă legea în ceea ce priveşte înmormânatarea, atât prestatorii de servicii funerare cât şi familiile defuncţilor, pornesc de la 500 de lei şi ajung la 10.000 de lei.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare