Protest la Sanatoriul de Nevroze Predeal
Protest la Sanatoriul de Nevroze Predeal
Salariaţii Sanatoriului de Nevroze Predeal au oprit lucrul, luni, în semn de protest faţă de „încălcarea în mod repetat a drepturilor salariaţilor de către managementul unităţii sanitare”. Ei Sunt nemulţumiţi de faptul că nu şi-au primit salariile întregi. Oamenii spun că nici contribuțiile sociale la Sănătate și pensii, nici impozitele, nu le-au fost achitate de angajator, de mai bine de trei ani, astfel că Fiscul a pus poprire pe conturile unității sanitare.
„Angajaţii Sanatoriului de Nevroze Predeal au decis astăzi, 23 octombrie, să oprească lucrul în semn de protest faţă de încălcarea în mod repetat a drepturilor salariaţilor de către managementul unităţii sanitare. Salariile nu au fost plătite integral în ultima lună, iar contribuţiile sociale aferente veniturilor lunare din ultimul an nu au fost achitate, ceea ce reprezintă o gravă încălcare a legislaţiei muncii şi a celei fiscale”, au transmis reprezentanții Federaţiei sindicale SANITAS.
Sindicaliştii reclamă, de asemenea, condiţiile de muncă precare.
„Colegii noştri nu au nici măcar materialele uzuale cu care să-şi desfăşoare activitatea profesională zilnică, în timp ce conducerea sanatoriului face achiziţii inutile. Lipsa cronică de personal face ca serviciile medicale oferite pacienţilor să fie puse sub semnul întrebării, în condiţiile în care conducerea refuză de mult timp să angajeze personal calificat pe posturile libere existente”.
Se cere intervenția imediată a Ministerului Sănătății
35 de angajaţi din cei 67 ai Sanatoriului de Nevroze Predeal au luat parte la protest.
„Este prima lună în care nu şi-au primit salariile integral. A fost un risc şi în septembrie. În cursul lunii octombrie, mai precis pe data de 15, au primit doar 80% din veniturile lor, cu promisiunea că în 2-3 zile se rezolvă. Nici până în prezent problema salariilor integrale, vorbesc de veniturile nete, nu mai discut de contribuţiile sociale, nu s-a rezolvat. Cea mai mare dificultate a acestei instituţii este că, în prezent, contribuţiile salariaţilor la fondurile speciale şi la bugetul de stat au o întârziere de aproximativ 3 ani de zile, deci, practic, nu s-au plătit impozitele, nu s-au plătit contribuţiile la fondul de pensii, la sănătate. Acest lucru a dus la decizia ANAF Braşov de a pune propire pe contul sanatoriului, undeva din 15 august, am înţeles”, a spus Vasile Neagovici, preşedintele Sindicatului Sanitas Covasna, citat de Radio România Braşov.
Asistenţii medicali care lucrează pe timpul nopţii reclamă şi faptul că îşi desfăşoară activitatea singuri în cele două pavilioane ale spitalului, fără servicii de pază, având în grijă peste 40 de pacienţi.
„Conducerea unităţii sanitare şi-a făcut o practică curentă din a evita dialogul cu liderii SANITAS locali şi judeţeni, iar rezolvarea parţială a unor probleme s-a obţinut numai după presiuni repetate şi ameninţări cu organizarea unor forme de protest. Susţinem protestul membrilor SANITAS de la Sanatoriul de Nevroze Predeal şi solicităm intervenţia imediată a Ministerului Sănătăţii pentru rezolvarea situaţiei grave în care se află această unitate sanitară şi angajaţii ei”, au mai transmis sindicaliştii SANITAS.
.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.