Expres

Proiectul unicat de la Olimpia, avanpremieră în Piața Sfatului (video)

Proiectul unicat de la Olimpia, avanpremieră în Piața Sfatului

Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan va fi deschis la Brașov, în „Olimpia”, fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea. Clădirea a fost restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov, cu sprijinul Consiliului Județean Brașov, în perioada 2019 – 2023.
Expoziția de bază este împărțită cronologic, în trei secțiuni: ,,Începuturile” (a doua jumătate a sec. XIX – începutul sec. XX), „Brașovul sportiv interbelic” și „Sportul popular”.
Reperele tematice sunt bunuri culturale cu o valoare istorică deosebită, de interes național și internațional, printre care și 25 de piese muzeale clasate în anul 2021, în Patrimoniul național, două piese chiar în categoria „Tezaur”.
Bunurile de patrimoniu istoric sportiv au fost selectate din colecția „Sport și Turism Montan” a muzeului. Din inventarul de 1.454 bunuri culturale ale colecției, pentru expoziția de bază au fost selectate 307 piese, multe dintre acestea fiind restaurate în întregime de restauratorii muzeului, ing. Valentin Puchianu, Claudia Moței și George Iacobeanu, experți acreditați de Ministerul Culturii.
În perioada 2019 – 2023, muzeul și-a mărit colecția cu piese donate de pasionați de istoria sportului și turismului montan, personalități sportive sau moștenitorii unor „pionieri” ai practicării sportului ca formă de recreere.
„Dintre donatori îi menționăm pe antrenorul emerit Tănase Tănase, Wolfgang Witstock, Marcel Șofariu, Marius Mihaiu, Radu Bogdan, Laurențiu Enoaie și pe fotbalistul Axel Witsel, component al naționalei Belgiei, în prezent jucătorul lui Atletico Madrid”, spun reprezentanții Muzeului Județean de Istorie.

Inaugurarea, programată în această lună

Până la inaugurarea programată în această lună, în Piața Sfatului, în fața intrării în Casa Sfatului, secție a Muzeului Județean de Istorie Brașov, a fost amenajată o expoziție de promovare pentru „Olimpia – Muzeul Sportului și Turismului Montan”, conținând fotografii cu câteva din cele mai importante piese istorice prezentate în expoziția de bază.
Pentru începuturile sporturilor sunt prezentate o patină, un băț lung de schi, o mască de scrimă și un velociped, toate din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, piese foarte rare chiar la nivel european. Secțiunea despre perioada interbelică este ilustrată cu o medalie de la campionatele naționale de atletism din 1934, schiuri fabricate la „Industria Lemnului din Codlea ing. Gh. Urdărianu”, o plachetă de campion naţional la handbal pentru ediția 1937/38, o cupă acordată la campionatele naționale de tenis din 1940.

Pentru începuturile sportului popular, pentru expoziția fotografică outdoor au fost alese o plachetă din 1946 a Organizației Sportului Popular pentru ciclism, cupa ,,R.P.R.” la handbal feminin din 1950, câștigată de „Tractorul” Brașov, o medalie de la Jocurile Mondiale Universitare 1951 ținute în Poiana Stalin, medalia de aur cucerită de naționala feminină a României la Campionatul Mondial de Handbal în 1956, cu trei jucătoare ale echipei Progresul Orașul Stalin (Maria Scheip, Anna Starck și Mora Windt), Cupa României la sabie pentru 1966 și o cupă a primului turneu balcanic inter-cluburi, primită de câștigătoarea Steagul Roşu Brașov, la Ankara, pe 21 aprilie 1961, după meciul câștigat cu Fenerbahce Istanbul.
Expoziția poartă semnătura lui Nicolae Pepene, directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov, care pregătește și o monografie dedicată Olimpiei, de fapt, istoriei sportului brașovean, după cum a anunțat la lansarea precedentei cărți, „Cetățuia Brașovului” (detalii aici).


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Schiller Tudor
1 luna în urmă

În ultimii ani ați pulicat mai multe articole privind Muzeul Sportului și Turismului Montan (MSTM) care în realitate nu există. Acum 4 (patru ) ani am descoperit pe site-ul Muzeului Județean de Istorie Brașov (MJIBv) faptul că există MSTM cu… Citeşte mai mult »

Back to top button