Expres

Primul tren electric nou va circula între București și Brașov (video)

Primul tren electric nou va circula între București și Brașov

Primul tren nou de la Alstom, ajuns luni dimineață în Gara de Nord din București, începe astăzi testele pentru punerea în circulație până la sfârșitul anului, în serviciul CFR Călători. Prima ramă nouă cumpărată în ultimii 20 de ani (de la automotoarele Desiro) a plecat săptămâna trecută de la fabrica Alstom din Polonia și a intrat sâmbătă noapte în România pe la Curtici (județul Arad).
Testele se fac în poligonul CFR Infrastructură de la Făurei și apoi pe linia București-Constanța pentru ca, la sfârșitul lunii, dacă se obțin la timp toate avizele să circule pe liniile electrificate București-Constanța și București-Brașov, a precizat luni, în Gara de Nord, la sosirea trenului, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Scrioșteanu. Primul tren trebuie să intre în serviciul de transport CFR Călători până cel mai târziu pe 31 decembrie pentru a nu pierde 70 de milioane euro, finanțare europeană din Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) 2014-2023.

Garnitura va fi exploatată de CFR Călători şi face parte dintr-un lot de 37 de rame interregionale de lung parcurs comandate de Autoritatea pentru Reformă Feroviară, în cadrul unui proiect cu finanţare europeană.
„Primul tren pe care l-a achiziţionat România are spaţii special amenajate pentru biciclete şi pentru bagaje de volum mai mare. Sunt șase vagoane în compunere cu 251 de locuri. Va intra într-o perioadă de teste în următoarele zile, urmează să primească avizele şi autorizaţiile pentru circulaţia pe reţeaua feroviară naţională. Sperăm ca până la sfârşitul lunii decembrie să fie apt pentru circulaţie, într-o primă fază pe relaţia Bucureşti – Constanţa şi Bucureşti-Braşov”, a precizat Ionel Scrioşteanu.

Cele 37 de rame electrice interregionale (RE-IR) vor conecta Bucureştiul cu principalele centre urbane ale ţării.

Compania CFR Călători a depus singura ofertă la contractul Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF) pentru operarea primelor trenuri noi cumpărate de la Alstom. Contractul are o durată de 5 ani și prevede operarea primelor 12 din cele 37 de trenuri cumpărate. Primele 5 rute sunt: București Nord – Constanța, București – Craiova, București-Nord – Craiova – Timișoara – Arad, București – Brașov – Arad – Timișoara Nord, București-Nord – Craiova – Petroșani.

Valoarea totală a contractului pentru achiziţia celor 37 de trenuri, dar şi pentru serviciile de mentenanţă aferente acestora pentru o perioadă de 15 ani se ridică la un total de 2,42 miliarde lei, fără TVA. Finanţarea proiectului este asigurată din fonduri europene nerambursabile şi de la bugetul de stat.
Livrarea completă a celor 37 de rame electrice se va face pe parcursul anului viitor şi început de 2025.

Garniturile poloneze sunt primele rame noi cumpărate de România în ultimii 20 de ani, după ce au fost achiziţionate automotoarele Desiro („Săgeţile albastre”).


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
2 luni în urmă

[…] 2023-2024 intră în vigoare. Potrivit Club Feroviar, CFR Călători nu a menționat că unele trenuri Intercity care vor fi introduse de duminică în circulație vor ajunge la destinație mai târziu […]

Back to top button