Expres

Primarul Brașovului, în grevă de festivism

Primarul Brașovului, în grevă de festivism.

Primarul Brașovului, Allen Coliban (USR), nu a participat la deschiderea anului școlar. „Cei mici doar de discursurile sforăitoare ale politicienilor nu au chef. Nu va ofta nimeni, absența va trece neobservată”. (…) „Nu cred că se supără nimeni dacă politicienii nu participă la deschiderea anului școlar. Dimpotrivă, cred că este un semn de normalitate”, arată edilul.

El a transmis însă o declarație cu prilejul începutului de an școlar. Allen Coliban a criticat, pentru neîndeplinirea promisiunilor, politica guvernamentală și cea prezidențială (proiectul „România Educată”) din domeniu.

„În niciun an de când Legea Educației a fost adoptată Guvernul nu a respectat alocarea bugetară prevăzută de lege – minim 6% din PIB. La finalul a 10 ani de «Românie Educată», au rămas doar declarațiile cu privire la transformarea Educației în prioritate națională. Profesorii, rămași mereu la coada priorităților guvernamentale, au intrat în grevă în luna mai, pentru prima dată în ultimii 18 ani. Ca societate, am eșuat în a fi solidari cu ei, într-un moment în care am fi putut, întreaga Românie, să spunem răspicat că statutul și finanțarea cadrului didactic trebuie să se îmbunătățească radical, aici și acum. Greva a încetat, realitatea nu s-a modificat substanțial, profesorii au cedat presiunilor și oftează la gândul că promisiunile primite se vor încovoia încă o dată sub certitudinea deficitului bugetar”, a afirmat primarul Brașovului,
„Cu toate acestea în gând, plus imaginea celor mici în curtea școlii, care doar de discursurile sforăitoare ale politicienilor nu au chef, am decis să nu particip la festivitățile de deschidere a anului școlar. Decent ar fi să fie toți politicienii în «grevă de festivism», în acest context. Nu va ofta nimeni, absența va trece neobservată”, a punctat el.

„Ce facem ca absolvenții cei mai buni să rămână în învățământul românesc?”

Coliban mai afirmă că, la Brașov, Educația este o prioritate. „Vizibilă prin alocările bugetare din ultimii trei ani, prin descentralizarea cheltuielilor cu reparațiile, prin finanțările nerambursabile obținute, prin dotările de ultimă generație în TOATE școlile, prin numărul proiectelor de investiții aflate în derulare (extinderi, mansardări, conformare ISU etc.). Ar fi fost simplu, de exemplu, să merg azi la Școala nr. 30 și să vorbesc despre cum noul corp de clădire este finalizat cu 6 luni înainte de termen – o promisiune de acum 2 ani, îndeplinită. Nu voi face acest lucru nu pentru că nu avem cu ce ne mândri pe plan local, ci pentru că așa simt că o impune contextul, în 2023, anul grevei din învățământ”.
El a vorbit și despre ce ar trebui făcut pentru o reformă reală a sistemului de educație: „Schimbarea atitudinii în privința învățământului pornește de la fiecare dintre noi, de la respectul pe care îl arătăm școlii și cadrelor didactice. Merită să zăbovim o clipă, astăzi, gândindu-ne la ce ar trebui să facem ca absolvenții cei mai buni să rămână în învățământul românesc (apropo, oare câți dintre părinți și-ar încuraja copiii să se facă profesori?)”.
Allen Coliban și-a încheiat declarația cu un mesaj de suflet: „Cu gândul la toate acestea și cu emoția părintelui de școlăriță, vă doresc tuturor, elevi, părinți și profesori, un nou an școlar minunat, plin de învățăminte și de bucurii!”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button