Expres

Primăria vrea să scoată poluatorii industriali din zonele rezidențiale (video)

Primăria vrea să scoată poluatorii industriali din zonele rezidențiale. După stația de asfalt Fincodrum, alte două unități din zona Bartolomeu ar urma să fie închise. Demersurile în acest sens au fost începute deja de Municipalitate.

Primăria Brașov anunță continuarea programul de îmbunătățire a calității aerului la nivelul municipiului, prin eliminarea sau reducerea impactului factorilor poluatori, astfel încât brașovenii să respire un aer din ce în ce mai curat. Unul dintre factorii poluatori care afectează semnificativ calitatea aerului este poluarea industrială. De aceea, Municipalitatea continuă demersurile pentru eliminarea agenților economici poluatori din zonele rezidențiale.

„Brașovenii au dreptul la un aer curat, iar responsabilitatea noastră, a autorităților publice, este de a ne asigura că le putem oferi acest lucru. Primăria derulează o serie de proiecte care au ca obiectiv final reducerea poluării la nivelul municipiului, fie prin oferirea unui sistem de transport prietenos cu mediul, fie prin investiții în modernizarea sistemului de termoficare și transformarea lui într-o opțiune reală pentru cetățeni, fie prin eliminarea poluării din zonele industriale. Am început cu Fincodrum, care ani de zile i-a poluat pe brașovenii din cartierul Bartolomeu, folosindu-se de scăpările legislative, continuăm cu Fabrica de var de pe Carierei, care a transformat întreaga zonă într-o mare de praf, și cu stația de asfalt de pe strada Lanurilor, care poluează la mai puțin de 200 de metri de școala nr. 14. De aceea, am cerut Agenției de Protecție a Mediului să nu reînnoiască viza anuală pentru autorizația de mediu pentru cele două întreprinderi. Vorbim de două zone în care PUG-ul încadrează aceste tipuri de facilități de producție la categoria funcțiunilor interzise. Sperăm ca, în curând, brașovenii din aceste cartiere să nu mai aibă în fața ochilor praful care iese prin sistemele de evacuare ale acestor agenți economici”.

Primarul Brașovului, Allen Coliban

Primăria vrea să scoată poluatorii industriali din zonele rezidențiale. La sfârșitul lunii noiembrie, Primăria Municipiului Brașov a comunicat Agenției de Protecție a Mediului, în cadrul procedurii de obținere a autorizației de mediu pentru Fabrica de var de pe str. Carierei, că există numeroase petiții cu privire la poluarea din zonă. În același timp, potrivit documentațiilor de urbanism, Fabrica de var Stejeriș funcționează într-o zonă rezidențială. Conform Planului Urbanistic General, această fabrică se încadrează la categoria funcțiunilor interzise. Opinia Municipalității este că nu ar trebui să mai primească autorizație de mediu și, implicit, să își relocheze activitatea într-o zonă industrială.
Și în ceea ce privește autorizația de mediu pentru stația de asfalt de pe str. Lanurilor nr. 5, poziția Municipalității este aceeași ca în cazul Fincodrum. O astfel de stație nu poate funcționa în interiorul unei zone rezidențiale. Vorbim de o stație care produce asfalt și care se află la o distanță de aproximativ 180 de m de Școala nr. 14, corp B; la 260 de metri față de grădinița privată Universul Montessori; la 450 m față de Grădinița nr. 5, de pe Str. Inului, și la 300 m de locul de joacă și agrement al parcului aferent Str. Agricultorilor nr. 2.

„Ținând cont că există un Ordin al Ministerului Sănătății care impune, pentru stațiile de asfalt, o distanță minimă de 500 de metri față de zonele rezidențiale, PUG- ul interzice funcționarea unităților de producție poluante în apropierea zonelor rezidențiale, iar Planul integrat de calitate a aerului în Municipiul Brașov conține măsuri foarte clare cu privire la eliminare poluării industriale din zonele rezidențiale, primăria consideră că eliberarea unei noi autorizații de mediu nu ar fi oportună”.

Primarul Allen Coliban


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button