Expres

Primăria Braşov solicită sprijin de la Ministerul Mediului pentru închiderea depozitului de deşeuri industriale Timiş-Triaj

 

Primăria Braşov a trimis o adresă către Ministerul Mediului şi Dezvoltării prin care solicită sprijin financiar pentru închiderea depozitului de deşeuri industriale nepericuloase de la Timiş-Triaj, în contextul în care această operaţiune ar urma să coste peste 8 milioane de euro.

Municipalitatea a prins în proiectul bugetului local pe anul 2017 10 milioane de lei pentru această investiţie, iar Consiliul Judeţean ar urma să dea 1 milion de lei, dar rămâne o diferenţă uriaşă până la 8 milioane de euro, astfel că trebuie găsite şi alte surse de finanţare.

Consilierii judeţeni vor vota mâine, în şedinţa de plen, pentru repartizarea celor 33.167.000 de lei, din cote defalcate din taxa pe valoarea adăugată și din cota de 18,5% din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale, pentru cele 58 de localităţi din judeţ. Din această sumă, 4,5 milioane de lei sunt rezervaţi închiderii gropilor de gunoi neconforme din judeţ, iar municipiul Braşov ar urma să primească 1 milion de lei (celelalte 3,5 milioane de lei ar urma să fie împărţite între Făgăraș, Săcele, Codlea, Râșnov, Rupea, Zărnești și Victoria).

Studiu de fezabilitate definitivat

Studiul de fezabilitate pentru închiderea depozitului din municipiul Braşov a fost definitivat, iar în prezent Municipalitatea se află în faza de obţinere a avizelor care sunt necesare pentru eliberarea autorizaţiei de construire. Doar după ce se va obţine această autorizaţie, vor fi scoase la licitaţie lucrările de închidere a gropii de gunoi, lucrări ce s-ar putea întinde pe mai bine de un an.

Documentația necesară proiectului de lucrări a fost realizată de firma Intergroup Engineering SRL, care se ocupă şi de obţinerea avizelor.

Problema privind închiderea depozitelor de deșeuri neconforme din județul Brașov a fost dezbătută luna trecută de reprezentanți ai ministerelor Mediului și Dezvoltării, ai Comisariatului Național al Gărzii de Mediu și ai Municipalității și Consiliului Județean Brașov.

România riscă o amendă de 1,8 milioane de euro și nu numai

Potrivit secretarului de stat al Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, Cătălin Ștefan Rotea, România se află în procedură de infringement pentru depășirea termenelor de închidere a depozitelor de deșeuri neconforme, riscând o sancțiune de 1,8 milioane de euro, la care se adaugă o amendă zilnică cuprinsă între 3.000 și 120.000 de euro, până la închiderea efectivă a tuturor depozitelor neconforme de deșeuri.

În registrele administrației centrale, Municipiul Brașov figura, din cauza unei erori, și cu un al doilea depozit neconform, cel de la Uzina 2, însă situația juridică a fost lămurită, iar depozitul este pe teritoriul administrativ al Municipiului Săcele.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button