Expres

Primăria a blocat reautorizarea stației de asfaltare de pe str. Lanurilor (video)

Primăria a blocat reautorizarea stației de asfaltare de pe str. Lanurilor. Asta după ce în 2022 a reușit, după multe demersuri și amânări, să închidă stația de producere a asfaltului a Fincodrum. Ambele stații au funcționat în cartierul Bartolomeu Nord. Urmează Fabrica de var de pe str. Carierei.

În urma adresei trimise de Primăria Brașov, Colectivul de Analiză Tehnică a APM a hotărât respingerea solicitării de obținere a autorizației de mediu pentru stația de asfaltare de pe Str. Lanurilor nr. 5.
,,Prin decizia de ieri, prin care s-a respins solicitarea ca stația de asfalt de pe strada Lanurilor să funcționeze în continuare, brașovenii și-au câștigat dreptul la un aer mai curat. Este responsabilitatea noastră, a tuturor autorităților publice, de a ne asigura că le putem oferi acest lucru.
Am început cu Fincodrum, care ani de zile i-a poluat pe brașovenii din cartierul Bartolomeu, folosindu-se de scăpările legislative, continuăm cu stația de asfalt de pe strada Lanurilor, care poluează la mai puțin de 200 de metri de școala nr. 14, și urmează Fabrica de var de pe Carierei, care a transformat întreaga zonă într-o mare de praf. Vorbim de două locații în care PUG-ul încadrează aceste tipuri de facilități de producție la categoria funcțiunilor interzise. Sperăm ca, în curând, brașovenii din aceste cartiere să nu mai aibă în fața ochilor praful care iese prin sistemele de evacuare ale acestor agenți economici”, a precizat primarul Allen Coliban.

Prea aproape de școli, grădinițe și locuri de joacă

Primăria a blocat reautorizarea stației de asfaltare de pe str. Lanurilor. Poziția municipalității în ceea ce privește stația de asfalt de pe str. Lanurilor nr. 5 este aceeași ca în cazul Fincodrum: o astfel de stație nu poate funcționa în interiorul unei zone rezidențiale. Vorbim de o stație care produce asfalt și care se află la o distanță de aproximativ 180 de metri de Școala nr. 14, corp B; la 260 de metri față de grădinița privată Universul Montessori; la 450 de metri față de Grădinița nr. 5, de pe Str. Inului, și la 300 m de locul de joacă și agrement al parcului aferent Str. Agricultorilor nr. 2.
Ținând cont că există un Ordin al Ministerului Sănătății care impune, pentru stațiile de asfalt, o distanță minimă de 500 de metri, iar în același timp PUG-ul interzice funcționarea unităților de producție poluante în apropierea zonelor rezidențiale, iar Planul integrat de calitate a aerului în municipiul Brașov conține măsuri foarte clare cu privire la eliminare poluării industriale din zona rezidențiale, Primăria consideră că eliberarea unei noi autorizații de mediu nu ar fi oportună.

Urmează Fabrica de var Stejeriș

Se așteaptă ca și decizia în cadrul procedurii de obținere a autorizației de mediu pentru Fabrica de var de pe str. Carierei să fie conform solicitării primăriei. Aceea de respingere, mai ales că există și numeroase petiții cu privire la poluarea din zonă. În același timp, potrivit documentațiilor de urbanism, Fabrica de var Stejeriș funcționează într-o zonă rezidențială, și conform Planului Urbanistic General ea se încadrează la categoria funcțiunilor interzise.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
2 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Willy
1 an în urmă

Kronospan cand urmeaza? E in Stupini, cartier al municipiului Brasov. de ce unii nu si altii da?

1 an în urmă

[…] a autorizației integrate de mediu pentru Fabrica de var de pe strada Carierei. Aceasta vine după blocarea celor două stații de asfaltare din cartierul Bartolomeu, tot la solicitarea […]

Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare