Expres

Prețuri mari la unt, zahăr și ulei / Producători din Brașov, controlați de Consiliul Concurenței

Prețuri mari la unt, zahăr și ulei / Producători din Brașov, investigați de Consiliul Concurenței

Trei investigații pe piața untului, a zahărului și uleiului de floarea-soarelui, la firme din aceste domenii, care este posibil să fi menținut în mod nejustificat ridicat prețul produselor, efectuează Consiliul Concurenței în această perioadă la Brașov.
Vicepreședintele Virgil Pascu și alți reprezentanți ai instituției au ajuns în orașul nostru cu Caravana Culturii Concurenței în Regiunea Centru și au dezvăluit că aceste controale sunt în desfășurare. La întâlnirea de la Prefectura Brașov au participat vicepreședintele Consiliului Concurenței, Dan Virgil Pascu, consilierul de concurență Gyerko Laszlo, directorul general al Consiliului Concurenței, Daniela Bădilă, prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, președintele Consiliului Județean Brașov, Constantin Todorică Șerban, și viceprimarul municipiului Brașov, Flavia Boghiu
„Inspecții inopinate au avut loc în Brașov, pe piața untului. Este un actor mare pe piața lactatelor din România. Noi am desfășurat inspecțiile inopinate, am strâns informații, am strâns probe, suntem la în proces de evaluare a probelor pe care le-am găsit la fața locului, însă, din punctul nostru de vedere, există o suspiciune, însă operatorii, întreprinderile nu sunt considerate vinovate la acest moment”, a spus Virgil Pascu.
Potrivit vicepreședintelui Virgil Pascu, media în Uniunea Europeană pentru controalele de o mai mare amploare este de trei ani. Și în cazul Consiliului Concurenței din România, anchetele durează mai mulți ani de zile. La final, amenzile aplicate sunt de ordinul milioanelor de euro.

Încălcare gravă în industria lemnului

Componenta preventivă a activității Consiliului Concurenței înseamnă informații pentru antreprenori și mediul de afaceri în care aceștia află despre conduita care îi poate feri de încălcarea legii din punct de vedere al concurenței. „Ce ne dorim noi este o o concurență curată între operatorii de pe piață, o colaborare doar în limitele atingerii obiectivelor legitime comune în ce privește regimul de taxare sau normele juridice care le reglementează activitatea, în niciun caz colaborarea în ce privește fixarea de prețuri, alocarea de clienți, împărțirea de piețe și altele de natura aceasta, care constituie încălcări grave ale normei de concurență”, a declarat vicepreședintele Consiliului Concurenței, Dan Virgil Pascu.
O astfel de încălcare gravă a fost constatată în industria lemnului, în Regiunea Centru. „Era o înțelegere între firme la licitații, pe preț și afecta toată regiunea. A fost o analiză foarte detaliată din partea colegilor din Brașov. Ei au condus echipa de investigație, colegii din Brașov pe care îi felicit și, cu această ocazie, consider că din regiune a fost o investigație foarte importantă”, a explicat reprezentantul Consiliului Concurenței, Laszlo Gyerko.
Această încălcare s-a soldat cu o amendă de 22 de milioane de euro, iar alte amenzi aplicate în ultimii ani au totalizat 18 milioane de euro.
După întâlnirea cu mediul de afaceri, caravana i-a adus la sediul Prefecturii Brașov pe primarii din Regiunea Centru, temele prezentate fiind „Protejarea unui mediu concurențial în achizițiile publice – limitele competențelor Consiliului Concurenței” și „Contribuția ajutorului de stat la dezvoltarea României – realități și perspective”.
„Caravana Concurenței este eveniment pe care îl consider în egală măsură important și necesar, un câștig cert pentru județul Brașov și pentru întreaga Regiune Centru. Salut deschiderea de care dă dovadă Consiliul Concurenței, pentru că promovarea culturii concurenţei răspunde unei nevoi sociale și economice și contribuie la dezvoltarea unei competiţii sănătoase. Iar o competiție sănătoasă, principială, corectă constituie baza economiei de piață și de pe urma acesteia au de câștigat și statul, și mediul de afaceri, și consumatorii. Un mediu concurențial transparent și nediscriminatoriu este esențial pentru dezvoltarea economică și, deci, pentru creșterea standardului de viață al cetățenilor”, a declarat prefectul Mihai Cătălin Văsii.

La rândul său, Todorică-Constantin Şerban, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, a susţinut necesitatea asigurării unui „mediu concurenţial sănătos, fără deviaţii în politica de preţuri a companiilor, cu firme care îşi construiesc politicile comerciale în mod independent şi cu proceduri de achiziţii publice care nu sunt perturbate de înţelegeri de tip cartel între operatorii economici”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare