Expres

Premieră la Brașov: film și pentru nevăzători

Premieră la Brașov: film și pentru nevăzători

Cinefilii şi amatorii de experienţe inedite sunt aşteptaţi sâmbătă, 16 martie, de la ora 15:00, la Cinemateca Patria din Braşov, la o premieră – proiecţia filmului „Visul” (2023, regizat de Cătălin Saizescu), în variantă accesibilizată pentru persoanele nevăzătoare.

Evenimentul este unul destinat atât persoanelor nevăzătoare, cât şi persoanelor tipice (fără deficienţe de vedere), acestea având ocazia să experimenteze vizionarea unui film accesibilizat, în care nu se vor mai baza doar pe ceea ce văd, ci pe tot ceea ce se descrie audio în cuvinte. Doritorii tipici vor avea posibilitatea de a urmări filmul acoperindu-şi ochii atunci când se simt pregătiţi cu nişte măşti pe care le vor oferi organizatorii și să parcurgă această experiență din perspectiva unei persoane nevăzătoare.

Acest eveniment marchează totodată şi finalizarea proiectului „Călătorie spre incluziune”, al Asociaţiei Bastonul Alb, realizat cu fondurile strânse în cadrul programului Braşov Heroes 10#, cu sprijinul Fundaţiei Comunitare Braşov.

Mai avem câţiva paşi din călătoria noastră spre incluziune, una ce a pornit încă din vara anului trecut, atunci când am aplicat proiectul. Acum ne aflăm la ultima activitate din cadrul acesteia şi tot ce ne dorim este să transmitem celor ce vor fi prezenţi să fie empatici şi să se bucure de fiecare moment al vieţii. Vrem să le oferim oamenilor o experienţă unică şi comunităţii braşovene un eveniment memorabil”, a declarat Alexandra Lupu, manager de proiect.

La prima vedere, faptul ca o persoană nevăzătoare să urmărească un film ar putea părea un nonsens, însă acest lucru este posibil, atunci când filmul este prezentat într-o manieră accesibilă. Mai exact, un film accesibilizat presupune existenţa unei voci care descrie spectatorilor nevăzători decorul existent pe ecran. Descrierea audio rulează simultan cu filmul, astfel că persoanele nevăzătoare pot urmări în timp real desfăşurarea acţiunii de pe ecran”, a explicat preşedintele Asociaţiei Bastonul Alb, Bogdan Suciu.

„Sunt foarte fericită că cineva s-a gândit şi la noi, nevăzătorii! Când nu vezi, e foarte greu să înţelegi acţiunea ce se petrece într-un film sau într-o piesă de teatru.Dacă te afli într-o sală de cinema sau de teatru, e dificil ca însoţitorul tău să îţi descrie ce se întâmplă pe ecran sau pe scenă pentru că îi deranjezi pe cei din jur. Mi-era dor de anii copilăriei şi ai adolescenţei, când mergeam cu prietenii la un film, până să îmi pierd vederea…”, a povestit Adriana Moldovean, coordonatoare şi beneficiară a proiectului „Călătorie spre incluziune”.

Participarea este gratuită şi se face pe baza completării unui formular de înscriere pe pagina de facebook a Asociaţiei Bastonul Alb

Asociația Bastonul Alb protejează și promovează interesele persoanelor cu dizabilități vizuale, precum și sprijinirea acestora în vederea integrării în societate. Activitatea noastră se desfășoară în zona metropolitană a orașului Brașov. Membrii echipei lucrează și studiază în domenii precum medicină, educație, psihologie și reușesc să ajute peste 20 de persoane nevăzătoare care au nevoie de susținere pentru a avea o viață normală. În Brașov suntem cunoscuți ca fiind asociația care, de peste șapte ani, organizează evenimentul caritabil „Cină pe întuneric”, un eveniment la care au luat parte pană în prezent peste o mie de persoane și, prin intermediul cărora, am ajutat familii în dificultate și alte cazuri sociale, unele ediții fiind și o sursă de fundraising.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare