Expres

Povești din frumoasa epocă a eleganței

Povești din frumoasa epocă a eleganței.
„Avem onoarea să invităm onoratul public, sâmbătă, 23 septembrie, la conferința de istoria modei «Eleganța Belle Epoque în spațiul românesc», care va avea loc la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, din Piața Sfatului nr. 15, începând cu orele 13:00 fix”.

Invitația este lansată de Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului (foto 3), parte a Muzeului de Etnografie Brașov.

Conferința – care are loc în cadrul perfect oferit de expoziția temporară „Mode și cafenele în Brașovul de odinioară” – o are ca lector pe drd. Raluca Partenie, care va prezenta influențele occidentale manifestate în această perioadă spectaculoasă în vestimentație și în modul de petrecere a timpului liber.
Prezentarea va trata stilurile vestimentare ale epocii, elementele constitutive ale ținutei de tip urban și rolurile accesoriilor. Prezentarea va fi punctată de numeroase informații ce țin de mentalități, cutume sociale, etichetă, mondenitate în contextul istoric și cultural-artistic al perioadei, dar și de detalii amuzante sau inedite din epocă, pentru că moda este un fenomen cultural complex, ce oglindește societatea sub toate aspectele sale.
Raluca Partenie este artist plastic, istoric de artă, designer de interior și doctorand al Institutului de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române. Din 2010 și până astăzi, a fost operator cultural, curator, organizator și colecționar participant la expoziții de istoria costumului. Este partener co-fondator al Muzeului „Micul Paris” din București.
Accesul la eveniment se face pe baza rezervărilor la numărul de telefon 0268.475.565, în limita locurilor disponibile.

La Belle Époque este perioada modernă, cu salturi marcante în toate domeniile și viață tihnită până la începutul Primului Război Mondial. Convențional este datată de la sfârșitul Războiului franco-prusac în 1871 până la izbucnirea Primului Război Mondial în 1914.
Timpul istoric cuprins între 1871 şi începutul Primului Război Mondial (1914) a părut celor care l-au trăit cu intensitate şi la un anumit nivel economic, cultural şi social, o epocă frumoasă – «la belle époque» – în raport cu carnagiul care a urmat şi cu răsturnările social-economice, adeseori violente, consecutive încheierii păcii de la Versailles (1919). (…)
Dar la belle époque a fost mai mult decât o perioadă de pace şi prosperitate, a fost în primul rând un răstimp al marilor prefaceri sociale, al ameliorării generale a condiţiilor de viaţă, al apariţiei unor noi ideologii, al laicizării societăţii, al alfabetizării şi al triumfului presei de masă; şi, mai cu seamă, al unor excepţionale descoperiri ştiintifice care au jalonat traseul umanităţii în următorul secol. (…)
La belle époque e ultima perioadă din istoria omenirii în care Europa se poate erija în principala forţă economică şi politică a lumii, în purtătoarea celor mai înalte standarde de cultură şi civilizaţie”, notează „Historia”.

Foto 1 și 2: Facebook / Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare